Pečený bůček patří k tradičním českým pokrmům, který milují především muži. Skvěle se totiž hodí k pivu. Co si budeme povídat, není to ale zrovna ta nejzdravější lahůdka. S Láďou Hruškou jsme se však pokusili recept na bůček vychytat, a tak trochu jsme ho vytunili. Inspirujte se u nás a přesvědčte se o tom, že i bůček může být zdravější.
Co vás napadne, když se řekne slovo pečený bůček? Tak třeba Láďu Hrušku slaný zákusek nebo přesněji božský bůčkový dort. Skvělý recept na takový lahodný bůček si pro vás připravila Petra Petrlíková spolu s Láďou Hruškou, která si přípravu bůčku upravila tak, aby ji měla jednoduše a rychle hotovou. Zároveň tak úpravu bůčku i ozdravila.
Recept na pečený bůček s kůží a bramborami
Co na takový bůček potřebujete:
- bůček
- 2 cibule
- 1 česnek
- brambory
- černé pivo
- kmín
- sůl a pepř
- Adžiku (koření)
Pro tento recept je ideální bůček bez kosti, ale s kůží. Tu si pěkně po celé ploše nařízněte, aby vznikla mřížka. Po naříznutí bůček pořádně okořeňte. Do masa i kůže vetřete koření.
Brambory umyjte a nakrájejte na poloviny. Cibuli pak také oloupejte a rozkrojte napůl. K vaření si nachystejte česnek, který pouze svrchu seříznete. Naložené maso potom vložte do nádoby z nerezové oceli z multifunkčního hrnce Salente Ario. Důkladně ho podlijte černým pivem. Do hrnce na maso položte cibuli a česnek. Pak do hrnce nastavíme druhé patro, čili vložíme mřížku a na ni položíme brambory. Ty po rozložení osolte a okořeňte.
Pokud máte hotovo, hrnec uzavřete. Nastavte si 30 minut úpravy pod tlakem a spusťte vaření. Vy si mezitím třeba můžete jít vypít kávu. Po 30 minutách vyměňte poklop za horkovzdušnou troubu. Navolte si teplotu. V našem případě 200 °C na 10 minut a nechte multifunkční hrnec pracovat. Pak už můžete servírovat. Kompletní oběd máte hotový. Celý pokrm jsme tak rychle připravili díky multifunkčnímu hrnci Salente Ario.
Co je multifunkční hrnec Salente Ario?
Multifunkční hrnec Salente Ario je synonymum pro moderní vaření v jednadvacátém století. Jde o hrnec s horkovzdušnou troubou, horkovzdušnou fritézou, tlakovým a pomalým hrncem. V tomto hrnci tak můžete vařit, péct i fritovat. Dále v něm můžete i smažit a restovat. Použít se dá k vaření na páře. A v neposlední řadě poslouží i jako rýžovar, jogurtovač nebo sterilizátor. Díky bohatému příslušenství, které jsou jeho součástí, si v něm můžete upéct dokonce i chleba.
Také si v něm hravě připravíte také vajíčka na různé způsoby. V hrnci lze uvařit celý oběd najednou, tedy i s přílohou, což je velmi výhodné, protože to ušetří čas i peníze. Bonusem je pak nízká spotřeba energií, zjednodušení vaření a zdravý způsob vaření, u něhož nepotřebujete tolik tuku jako u běžného vaření na plotně. Vnitřní nádoba je 6 litrová, takže ideální pro vaření 2 až 6 osob. Je vhodná pro mytí v myčce.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů
Recept na božský bůček i bůčkový vývar na polévku s paštikovými játrovými knedlíčky:
Publikováno: 10. 1. 2022, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová