Přestože si lidé pekli doma svůj vlastní chléb po tisíce let, dnes už nám to mnohdy připadá zcela nepředstavitelné. Přitom není nejmenší důvod k obavám. Není to až tak složité, vyjde to levněji než v obchodě, máte jistotu, že víte, co jíte. O to nejvoňavější a nejkřupavější rodinné stříbro na talíři, které se navíc přes noc připraví téměř samo, se s Láďou Hruškou a potažmo i s námi podělí paní Kateřina Černocká z Hlučína.
Co budeme potřebovat
- 3 hrnky pšeničné hladké mouky + trocha mouky na poprášení
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku drceného kmínu
- 1 lžičku sušeného droždí
- 1,5 hrnku vody
Jak na to
1. krok
Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, kmín a sušené droždí. Promícháme vařečkou a zalijeme vodou.
2. krok
Těsto zlehka prohněteme. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme přes noc odpočívat.
3. krok
Druhý den předehřejeme troubu na nejvyšší výkon a necháme v ní chvíli prohřát nádobu, ve které budeme chleba péct. Ideální je oválná skleněná zapékací forma s poklicí.
4. krok
Mezitím přendáme chlebové těsto z mísy na pomoučený vál, vytvarujeme na bochník a necháme ještě chvíli odpočívat pod utěrkou.
5. krok
Potom vložíme do zapékací mísy, přikryjeme poklicí a takto pečeme asi 40 minut při 200 °C.
6. krok
Zhruba po uplynutí této doby poklici sundáme a ještě dalších 15 minut dopékáme kvůli křupavé kůrce.
Prima tip
Poměr mouky a vody je vždy 2:1. Chleba můžeme péct i z jiného druhu mouky, navíc lze do těsta přimíchat další ingredience - například semínka (slunečnicová, sezamová, konopná), nasekané čerstvé bylinky či smaženou cibulku. To už záleží na chuti.
Publikováno: 6. 11. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška