reklama

Jak se peče chleba: Když jednou ochutnáte svůj vlastní krajíc, nebudete už chtít nic jiného…

Přestože si lidé pekli doma svůj vlastní chléb po tisíce let, dnes už nám to mnohdy připadá zcela nepředstavitelné. Přitom není nejmenší důvod k obavám. Není to až tak složité, vyjde to levněji než v obchodě, máte jistotu, že víte, co jíte. O to nejvoňavější a nejkřupavější rodinné stříbro na talíři, které se navíc přes noc připraví téměř samo, se s Láďou Hruškou a potažmo i s námi podělí paní Kateřina Černocká z Hlučína.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Co budeme potřebovat

  • 3 hrnky pšeničné hladké mouky + trocha mouky na poprášení
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 1 lžičku sušeného droždí
  • 1,5 hrnku vody

Jak na to

1. krok

Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, kmín a sušené droždí. Promícháme vařečkou a zalijeme vodou.

Jak se peče chleba 1
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Jak se peče chleba 1

2. krok

Těsto zlehka prohněteme. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme přes noc odpočívat.

Jak se peče chleba 2
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Jak se peče chleba 2

3. krok

Druhý den předehřejeme troubu na nejvyšší výkon a necháme v ní chvíli prohřát nádobu, ve které budeme chleba péct. Ideální je oválná skleněná zapékací forma s poklicí.

Jak se peče chleba 3
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Jak se peče chleba 3

4. krok

Mezitím přendáme chlebové těsto z mísy na pomoučený vál, vytvarujeme na bochník a necháme ještě chvíli odpočívat pod utěrkou.

Jak se peče chleba 4
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Jak se peče chleba 4

5. krok

Potom vložíme do zapékací mísy, přikryjeme poklicí a takto pečeme asi 40 minut při 200 °C.

Jak se peče chleba 5
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Jak se peče chleba 5

6. krok

Zhruba po uplynutí této doby poklici sundáme a ještě dalších 15 minut dopékáme kvůli křupavé kůrce.

Jak se peče chleba 6
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Jak se peče chleba 6

Prima tip

Poměr mouky a vody je vždy 2:1. Chleba můžeme péct i z jiného druhu mouky, navíc lze do těsta přimíchat další ingredience - například semínka (slunečnicová, sezamová, konopná), nasekané čerstvé bylinky či smaženou cibulku. To už záleží na chuti.

Publikováno: 6. 11. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška