reklama

Panáka si dejte každý den, uzdraví vás

Recept na okurkový lák je něco, se se dědí z generace na generaci a každá rodina má ten svůj se specifickou chutí a svým tajemstvím. Víte ale, že ho nemusíte po využití okurek vylévat? Využijete ho na mnoho způsobů na zahradě, v kuchyni i v rámci domácí lékárničky. Je to totiž takový malý zázrak, který do odpadu rozhodně nepatří.

Lák na okurky využijete mnoha způsoby (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Co patří do láku na nakládání okurek?

Do okurkového láku patří několik základních surovin a mnoho dalších si tam můžete přidat podle své chuti. V některých rodinách se recept na lák dědí z generace na generaci a každý má ten svůj oblíbený. Kromě okurek, octa, cukru a soli se někde přidává ještě umělé sladidlo. Nutností je pak koření – nové koření, pepř, bobkový list, hořčičné semínko a snítka kopru nebo vinný list. Někdy také hřebíček, fenykl a troška skořice. Přidává se i několik koleček mrkve a cibule nakrájená na osminky nebo plátky. Kdo má rád pikantnější, může přidat i pár koleček křenu nebo oloupaný stroužek česneku či feferonku.

Nakládání okurek je v mnoha rodinách nezbytnost
Nakládání okurek je v mnoha rodinách nezbytnost (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Co v láku najdete?

Jakmile jsou okurky snědené, lák mnohdy končí ve výlevce. To je ale velká chyba! Má mnoho zdraví prospěšných účinků. Měli byste si ho schovat a pravidelně i nárazově pít. Co všechno umí? Lák od okurek obsahuje velké množství vitaminů a minerálů, díky kterým funguje tak trochu jako „energeťák a ionťák“. A to využijí nejen sportovci. Najdete v něm vitaminy A, B a C, z minerálů draslík, vápník a hořčík,

Ten prospěje unavenému tělu a působí proti svalovým křečím. Kromě toho obsahuje i antioxidanty a probiotika. Prospěje tak vašim střevům, bojuje proti volným radikálům a zpomaluje stárnutí. Pomáhá při bolestech v krku, při nachlazení a také proti kašli. Tak ho zkuste, když vás nemoc přepadne. Stačí užívat po lžících několikrát denně.

K okurkám můžete přidat další ingredience, které je udělají zajímavější
K okurkám můžete přidat další ingredience, které je udělají zajímavější (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Jak dál ho využít?

Využit ho můžete i teď po novoročních oslavách. Okurky dáte na chlebíčky, lák zmírní příznaky kocoviny. Hydratuje, dodá minerály a zbaví vás zápachu z úst. Pomáhá i při jiným žaludečních problémech – uklidní pálení žáhy nebo podrážděný žaludek.

Další využití má i v kuchyni nebo třeba do koktejlů. Takové Bloody Mary nebo Martini, kde nahradí olivu, dá úplně jiný rozměr. Skvěle zjemní také maso včetně toho rybího, které naložíte do marinády, ve níž bude troška nálevu přidaná. I chuť bude mít potom výraznější. Můžete jím nahrazovat i obyčejný ocet v salátech. Jen pamatujte na to, že díky koření má chuť lehce jinou.

Lák můžete využít i k nakládání další zeleniny
Lák můžete využít i k nakládání další zeleniny (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Když pomineme jeho konzumaci, jsou i další způsoby, jak ho využít. Máte měděné nádobí nebo dekorace? Pak použijte lák z okurek k jejich vycídění. Budou zářit jako nové. Pomůže i na popáleniny od slunce. Na vatový tamponek naneste trochu láku a postižené místo jím potřete. Uleví a zklidní. A nakonec má využití i v zahradě. Rostliny, které mají rády kyselou půdu, jím můžete přihnojit. Naopak na ty ostatní působí obráceně a můžete ho tak použít i k hubení plevele.

Zdroj informací: pořad Vychyávky Ládi Hrušky

Vyrobte si domáci cider:

Publikováno: 1. 1. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová