Domácí vaření piva může být tak trochu alchymie. Protože jde ale o stále oblíbenější činnost, můžete si ho za pomoci několika málo dostupných surovin vyrobit klidně doma. I postup je jednoduchý. Láďa vám ho ukáže. A za zhruba měsíc si můžete pochutnávat na vlastní pivní specialitě.

Domácí výroba piva může být tak trochu alchymie. Protože jde o stále oblíbenější činnost, můžete si ho za pomoci několika málo dostupných surovin vyrobit klidně doma. I postup je jednoduchý. Láďa vám ho ukáže. A za zhruba měsíc si můžete pochutnávat na vlastní pivní specialitě.
Pro vaření piva doma budete potřebovat:
- mladinový koncentrát
- sladový výtažek
- vodu
- pivovarské kvasnice

K výrobě piva v domácích podmínkách budete potřebovat kromě zmíněných surovin ještě fermentační barel. Do toho nalijte vodu, lepší je teplá. Budou se v ní pak lépe rozmíchávat suroviny. Do vody přidejte koncentrát a sladový výtažek a rozmíchejte.
Vhodné je na fermentační nádobu připevnit nalepovací teploměr. Ten ukáže, zda je uvnitř vhodná teplota. Ideální teplota pro zakvášení je 21 – 25 °C. Jakmile ji roztok v nádobě bude mít, můžete přidat kvasnice. Nádobu pečlivě uzavřete. Nesmí se tak dostat žádné bakterie z okolí.
Vezměte kvasnou zátku a naplňte ji vodou. Zabrání kontaminaci piva bakteriemi z ovzduší. Nádobu nechte ležet při teplotě kolem 20 °C. Stáčet pivo můžete za 5 až 7 dní. Kvasnice během té doby přemění cukr na alkohol a na oxid uhličitý. Potom pivo stočte do lahví a nechte ještě 3 týdny odležet. Teď už ale v lednici ve zhruba 5°.

Chcete si vyrobit svoje vlastní pivo? Není nic jednoduššího. Stačí si nakoupit suroviny a za měsíc si můžete pochutnávat. Nejlepší je vzít kompletní sadu. Budete tak mít jistotu, že najdete po ruce vše potřebné.
Fermentační nádoba je opatřena otvorem na zátku i vypouštěcím ventilem pro snadné stáčení. Mladinový koncentrát si vyberete podle svých preferencí. A to včetně specialit typu ale, ipa, porter a i ciderů. Z balení je možné vyrobit až 23 l nápoje a jedno pivo vás vyjde zhruba na 10 korun.
Suroviny na pivní sýr:
- ½ kg tučného tvarohu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 1,5 dcl piva
- 1 lžíce hořčice
- hrst lahůdkové cibulky

Do tvarohu vmíchejte papriku a kmín. Přilijte i pivo. Množství je orientační, přidávejte citlivě, aby sýr nebyl moc řídký. Pak nechte 5 dní odležet v temnu, klidně při pokojové teplotě. Pivo v tvarohu nastartuje zrání. Potom přidejte ještě lžíci hořčice a hrst lahůdkové cibulky nasekané na kolečka.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Vyrobte si svařák z piva:
Publikováno: 27. 12. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová