Kdo z nás by jako dítě nezkoušel vyrábět zvířátka z kaštanů? Ovšem ani jako dospělí bychom neměli nechat tato nádherná hnědá semena stromu s názvem jírovec maďal ležet ladem. Byla by to ohromná škoda, neboť kaštany mají významné léčebné účinky a odnepaměti se používali v lidovém léčitelství.
Kaštany obsahují řadu důležitých látek, a proto se z nich vyrábějí různé léčivé tinktury a masti. „Známé je také například mnutí kaštanů v ruce jako účinná zbraň proti revmatu,“ říká odbornice Vlasta Libotovská a dodává, že se vyplatí nosit je po kapsách nebo schovat pod polštář či pod postel, což zklidňuje a celkově působí blahodárně na náš organismus. Po roce je pak stačí vyměnit za čerstvé. „Kaštan je rovněž protizánětlivý, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, je dobrý na cukrovku nebo při bolestech kloubů, zad či revmatických potížích, pomáhá při léčbě křečových žil, bércových vředů a celulitidy,“ vyjmenovává dále paní Libotovská. Abychom mohli všechny tyto skvělé vlastnosti kaštanů využít, vyrobíme si podle jejího osvědčeného receptu speciální kaštanovou tinkturu pro vnější použití. „Můžeme si s ní mazat klouby, lokty, rány, hojí záněty v těle i otoky,“ komentuje odbornice její využití v praxi.

Co budeme potřebovat
- 20 kaštanů
- 500 ml 40% alkoholu (vodka nebo slivovice)
Jak budeme postupovat
1. krok
Kaštany oloupeme a nastrouháme nebo rozdrtíme v mixéru.

2. krok
Kaštanovou drť přesypeme do zavařovací sklenice.

3. krok
Potom drť ve sklenici zalijeme alkoholem.

4. krok
Uzvčeme a necháme zhruba 4 týdny vyluhovat.

5. krok
Potom přecedíme do čisté láhve.

Kaštanovou tinkturu skladujeme v temném a chladném prostředí, nejlépe v lednici.
Publikováno: 3. 11. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška