Většina z nás se snaží ušetřit čas strávený každodenními povinnostmi, abychom měli víc prostoru pro sebe, své koníčky a své blízké. Také v kuchyni používáme různé užitečné pomůcky, chytré spotřebiče a další vychytávky, kterými si usnadníme proces přípravy jídel.
Na trhu existuje mnoho pomůcek a vychytávek do kuchyně, abychom si mohli ušetřit spoustu námahy i času při přípravě pokrmů. I když vaříme rádi, přeci jen některé činnosti můžeme provádět jednodušším způsobem.
Každý muž má svůj nůž?
V každé kuchyni najdete nože. Velké, malé, široké, úzké, se zuby, třeba i s kulatou špičkou. A přestože nabídka různých typů nožů je opravdu obrovská, ne každý ví, k čemu se každý z nich používá. Ruku na srdce, patříte také do té skupiny kuchařek a kuchařů, co krájí vše jedním nožem? Každý z nožů je navržen na určitou činnost. Udělejte si malý test. Podívejte se na obrázek a napište si, k čemu je každý z nožů určen. Poté si své odpovědi porovnejte s našimi.
2. Nůž na pečivo krásně pronikne kůrkou chleba díky své dlouhé a silné čepeli se zoubky.
3. Kuchařský nůž je tím pravým nástrojem pro všechny vášnivé kuchaře, vyrábí se v několika velikostech. Nůž se širokou čepelí je ideálním tvarem pro krájení, řezání a plátkování masa a zeleniny.
4. Vroubkovaná čepel snídaňového nože je určena zejména pro krájení potravin s tenkou slupkou, jako jsou např. rajčata, nebo pro krájení drobného pečiva.
5. Okrajovací nůž má malou tenkou čepel určenou pro loupání, krájení a plátkování ovoce a zeleniny.
6. Loupací nůž je perfektní pro očišťování, loupání a krájení menšího ovoce a zeleniny.
Tak kolik bylo správných odpovědí? Všech 6? A máte také všechny výše uvedené typy doma ve své kuchyni a pravidelně je používáte tak, jak máte? Pak nezbývá, než vám gratulovat, jste opravdoví mistři kuchyně.
Strouhejte potraviny a ne svoje prsty
V kuchyni jistě využijeme i kvalitní struhadlo. Také se vám někdy stalo, že byste se při práci zranili? Zvláště ženy s delšími nehty vědí o zranění při strouhání své. Ulehčete si práci a používejte struhadlo s chráničem. Struhadla Functional Form jsou k dostání ve dvou provedeních. Jemné pro strouhání zázvoru, citronové kůry či čokolády, hrubé je nejvhodnější pro strouhání zeleniny, ovoce a sýrů. Dobře se drží, neklouže na nádobě a je opravdu velice ostré.
Vadí vám, že při strouhání si naděláte okolo velký nepořádek? Pak si rozhodně pořiďte struhadlo s nádobou. Není nic jednoduššího, než vše strouhat do praktického boxu s víčkem. Nastrouháte, uzavřete, uložíte a máte hotovo. Zatím jsem nenašla lepší struhadlo, které by tak dokonale a hlavně jednoduše dokázalo nastrouhat kůru z citronu.
Přesto musím varovat, je opravdu velmi ostré, proto buďte opatrní při práci a rozhodně k tomu nepouštějte děti. Nastrouhanou kůru můžete ještě v misce prosypat cukrem, zamíchat a teprve poté vložit do skleničky. Vršek kůry ještě posypejte slabou vrstvou cukru. Dobře zavíčkujete a uložíte do ledničky, kde vydrží opravdu dlouho.
Vařte bez zašpiněné varné desky
Při vaření používáme pokličku - nejen proto, abychom šetřili energii, ale také proto, aby nám pokrm neprskal z hrnce na všechny strany. U smažení na pánvi je to občas problém. Ne každý má k pánvičce také pokličku. V takovém případě ale určitě využijete pokličku Functional Form od Fiskars, která je vhodná na každou velikost pánve. Díky děrovanému povrchu nedochází k procesu dušení a zároveň ochráníte kuchyň i sebe před stříkajícím olejem. Naprosto dokonalá pomůcka. Na rozdíl od běžných pokliček je tato velice lehká a přitom pasuje na jakoukoliv pánev. Dobře přilne a olej neprská všude okolo. Díky kvalitnímu materiálu se nemusíme bát, že by se poklička vysokou teplotou zničila. Pokud ji nepoložíme přímo na plotýnku nebo otevřený oheň, poklička se nezničí.
Odměří i nabere - bez poškrábání
Pokud servírujeme jídlo na talíře, snažíme se naběračkou či lžící důkladně vybrat veškerý pokrm z nádoby. Přitom ovšem dochází k poškrábání dna hrnce, což postupem času zhorší jeho užitné vlastnosti. Jídlo se v něm více připaluje a také se hůř z nádoby myje. I v tomto případě můžete použít jednu šikovnou vychytávku. Lžíce s pružným silikonovým okrajem vybere pokrm z nádoby bez zbytků i bez poškrábání.
Navíc má ve své vypouklé pracovní části vyznačenou odměrku, což může ušetřit spoustu času. Často se v receptu setkáte s mírou 1 KL nebo 1 PL. Teda kávová nebo polévková lžíce. To znamenalo vyndat čistou lžíci, odměřit, umýt a zas uklidit. Díky lžíci Functional Form odměříte potřebné množství přímo jedním nástrojem a nebudete špinit žádný další.
Zdroj informací: Fiskars
Aby se nože neválely jen tak v šuplíku, vyrobte jim stojan:
Publikováno: 28. 12. 2021, Autor: Pavlína Wagnerová Málková, Profil autora: Pavlína Wagnerová Málková