Vlašské ořechy vám skvělé poslouží pro výrobu vánočních ozdob. Krásně budou vypadat ořechy natřené kovovou třpytivou barvou a pověšené na zeleném stromečku. Jádra navíc využijeme pro pečení cukroví a z rozlámaných skořápek si můžete uvařit blahodárný čaj proti kašli.
Vlašské ořechy v tento vánoční čas využijte určitě celé, snadno z nich vyrobíte krásné vánoční ozdoby. Z tvoření vám navíc zbydou čerstvá jádra. Jsou skvělým zdrojem zdravých tuků a vitamínů. Celé půlky ořechů jsou ideální pro zdobení dortů a třeba na cukroví, jako jsou "myslivecké knoflíky". Další využití ve vánoční době najdou vlašské ořechy například v tomto cukroví: vanilkové rohlíčky, linecké cukroví. Také se výborně do zdravých svačinek, například jogurtu, müsli nebo jako posypka sladkých nudlí s mletými ořechy a cukrem. Ale klidně je snězte jenom tak - u filmu mohou nahradit chipsy
Jak na výrobu vánočních ozdob z vlašských ořechů
Celé vlašské ořechy nejdříve očistěte. V celku se s nimi bude lépe pracovat, sundejte zbytky vrchní slupky, případně je očistěte kartáčkem, pokud je to potřeba a důkladně je osušte. Pro otevírání si připravte menší ostrý nůž. Pro tvoření si připravte tavnou pistoli, zlatou barvu (ideálně ve spreji) a stužku pro zavěšení nebo vhodný provázek. Dobře bude vypadat zlatá tenčí stuha nebo provázek.
Špičkou nože otevřete opatrně ořech tak, abyste nerozlomili jednotlivé poloviny. Vložte špičku nože do mezery mezi půlky skořápky a jemně vylomte obě části do stran a opatrně je od sebe oddělte. Jádra vlašského oříšku vyndejte, očistěte je od zbytků tvrdé slupky a nechte si je stranou pro pečení nebo do jogurtu či müsli.
Nyní pomocí tavné pistole slepte obě poloviny skořápek zpátky k sobě a přidejte mezi ně také stužku pro pověšení. Ideálně lepte k sobě vždy původní poloviny, aby do sebe dobře zapadly.
Nakonec slepené skořápky natřete nebo nastříkejte třpytivou barvou, krásně budou na zeleném stromečku vypadat zlaté, stříbrné i měděné ořechové kouličky. Barvu nechte zaschnout a pak pověste na stromeček.
Do jakého cukroví můžete využít vlašské ořechy:
- vanilkové rohlíčky
- linecké cukroví
- myslivecké knoflíky
- medvědí tlapky
- ořechové tyčinky
- ořechy plněné krémem
- ořechové košíčky
- opilý Izidor
Zdroj informací: pořad Stačí začít
Obyčejný provaz proměňte na krásné prostírání:
Publikováno: 15. 12. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná