reklama

Skořápky z vlašských ořechů nevyhazujte. Vyrobte si z nich zlaté vánoční ozdoby

Vlašské ořechy vám skvělé poslouží pro výrobu vánočních ozdob. Krásně budou vypadat ořechy natřené kovovou třpytivou barvou a pověšené na zeleném stromečku. Jádra navíc využijeme pro pečení cukroví a z rozlámaných skořápek si můžete uvařit blahodárný čaj proti kašli.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Ze skořápek vlašských ořechů snadno vyrobíte vánoční ozdoby (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Vlašské ořechy v tento vánoční čas využijte určitě celé, snadno z nich vyrobíte krásné vánoční ozdoby. Z tvoření vám navíc zbydou čerstvá jádra. Jsou skvělým zdrojem zdravých tuků a vitamínů. Celé půlky ořechů jsou ideální pro zdobení dortů a třeba na cukroví, jako jsou "myslivecké knoflíky". Další využití ve vánoční době najdou vlašské ořechy například v tomto cukroví: vanilkové rohlíčky, linecké cukroví. Také se výborně do zdravých svačinek, například jogurtu, müsli nebo jako posypka sladkých nudlí s mletými ořechy a cukrem. Ale klidně je snězte jenom tak - u filmu mohou nahradit chipsy

Jak na výrobu vánočních ozdob z vlašských ořechů

Celé vlašské ořechy nejdříve očistěte. V celku se s nimi bude lépe pracovat, sundejte zbytky vrchní slupky, případně je očistěte kartáčkem, pokud je to potřeba a důkladně je osušte. Pro otevírání si připravte menší ostrý nůž. Pro tvoření si připravte tavnou pistoli, zlatou barvu (ideálně ve spreji) a stužku pro zavěšení nebo vhodný provázek. Dobře bude vypadat zlatá tenčí stuha nebo provázek.

Špičkou nože otevřete opatrně ořech tak, abyste nerozlomili jednotlivé poloviny. Vložte špičku nože do mezery mezi půlky skořápky a jemně vylomte obě části do stran a opatrně je od sebe oddělte. Jádra vlašského oříšku vyndejte, očistěte je od zbytků tvrdé slupky a nechte si je stranou pro pečení nebo do jogurtu či müsli.

Pro výrobu vánočních ozdob si připravte celé vlašské ořechy, které otevřete opatrně pomocí nože na dvě celé půlky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Pro výrobu vánočních ozdob si připravte celé vlašské ořechy, které otevřete opatrně pomocí nože na dvě celé půlky

Nyní pomocí tavné pistole slepte obě poloviny skořápek zpátky k sobě a přidejte mezi ně také stužku pro pověšení. Ideálně lepte k sobě vždy původní poloviny, aby do sebe dobře zapadly.

Slepte prázdné skořápky k sobě spolu s očkem na zavěšení
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Slepte prázdné skořápky k sobě spolu s očkem na zavěšení

Nakonec slepené skořápky natřete nebo nastříkejte třpytivou barvou, krásně budou na zeleném stromečku vypadat zlaté, stříbrné i měděné ořechové kouličky. Barvu nechte zaschnout a pak pověste na stromeček.

Ořechy přestříkejte zlatou či jinou barvou ve spreji a ozdobička je na světě
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Ořechy přestříkejte zlatou či jinou barvou ve spreji a ozdobička je na světě

Do jakého cukroví můžete využít vlašské ořechy:

  • vanilkové rohlíčky
  • linecké cukroví
  • myslivecké knoflíky
  • medvědí tlapky
  • ořechové tyčinky
  • ořechy plněné krémem
  • ořechové košíčky
  • opilý Izidor

Zdroj informací: pořad Stačí začít

Obyčejný provaz proměňte na krásné prostírání:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 15. 12. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná