reklama

Tvarohová štola vyladí vaše Vánoce k dokonalosti

Tvarohová štola voní máslem, vanilkou, kokosem i kandovaným ovocem a svojí strakatou střídkou je krásná také pro oko. Klasické těsto s vysokým obsahem másla je těžké, a proto potřebuje nadýchat pomocí omládku z kvasnic. Jde to ale i jinak, tuto štolu můžete připravit nekynutou, tvaroh ji zjemní a odlehčí.

Tvarohová štola vyladí vaše Vánoce k dokonalosti (Zdroj: MORA a Live With Anny)

Na tvarohovou štolu sice trvá trochu déle vypracovat těsto, zato se však pokaždé povede. Vyzkoušejte recept autorky blogu Live With Anny a uvidíte sami.

Dokonalá tvarohová štola

Co budete potřebovat?

  • 600 g špaldové mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 250 g másla
  • 250 g tučného tvarohu
  • špetka soli
  • 100 g kokosového cukru
  • 50 g rozinek
  • 50 g brusinek
  • 50 g meruněk
  • 100 g másla na potření
  • moučkový cukr na obalení
Na přípravu štoly si připravíme všechny potřebné suroviny
Na přípravu štoly si připravíme všechny potřebné suroviny (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

A jak postupovat?

Na tvarohovou štolu si nejdříve ze všeho nakrájejte rozinky, brusinky a meruňky na menší kousky. Do mísy nasypte prosátou špaldovou mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr, vejce, máslo o pokojové teplotě, tvaroh, sůl, kokosový cukr a nadrobno nakrájené sušené ovoce. Pomocí robota vypracujte kompaktní, hladké těsto. Hotové těsto rozprostřete na pomoučněný vál a vyválejte z něj placku. Těsto přeložte, aby vznikla pěkně vytvarovaná štola. Přeneste ji následně na plech s pečicím papírem.

Těsto na štolu musí být pevné a kompaktní
Těsto na štolu musí být pevné a kompaktní (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Štolu pečte na 180 °C zhruba 40 minut. Po upečení štolu vyjměte z trouby a potírejte ji rozpuštěným máslem tak dlouho, dokud se všechno do štoly nevsaje. Poté hned štolu obalte v dostatečném  množství moučkového cukru, který se dokonale přilepí ke štole napuštěné máslem.

Štolu pečte na 180 °C zhruba 40 minut. Některé trouby pečou nerovnoměrně, a proto je potřeba štolu v průběhu pečení otočit
Štolu pečte na 180 °C zhruba 40 minut. Některé trouby pečou nerovnoměrně, a proto je potřeba štolu v průběhu pečení otočit (Zdroj: MORA a Live With Anny)

Nechte štolu vychladnout. Pak ji natěsno zabalte do alobalu a nechte odležet až do Vánoc.

Tip:

Zmíněná vestavná trouba s parní funkcí se pohodlně ovládá pomocí klasických knoflíků. Patentovaný klenutý tvar vnitřku trouby umožňuje vzduchu rovnoměrně cirkulovat kolem připravovaného pokrmu, a proto bude  výsledek pečení pokaždé perfektní.

Vestavná trouba MORA VTPS 547 BX s parní funkcí se pohodlně ovládá pomocí klasických knoflíků
Vestavná trouba MORA VTPS 547 BX s parní funkcí se pohodlně ovládá pomocí klasických knoflíků (Zdroj: MORA a Live With Anny)

Výkonná trouba s objemem 70 l má 11 programů včetně tří parních s horkovzdušným a klasickým pečením – stačí do hlubokého plechu nalít vodu a spustit příslušný program. Trouba má i ECO funkci pro pomalé pečení při nižší teplotě, dále rychlý předehřev, rozmrazování a automatické pyrolytické čištění. Manipulaci s pokrmy usnadňují pohodlné teleskopické výsuvy.

Zdroj informací: MORA; Live With Anny

Můžete také zkusit tvarohovou štólu podle Ládi:

Publikováno: 18. 12. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce