Tvarohová štola voní máslem, vanilkou, kokosem i kandovaným ovocem a svojí strakatou střídkou je krásná také pro oko. Klasické těsto s vysokým obsahem másla je těžké, a proto potřebuje nadýchat pomocí omládku z kvasnic. Jde to ale i jinak, tuto štolu můžete připravit nekynutou, tvaroh ji zjemní a odlehčí.
Na tvarohovou štolu sice trvá trochu déle vypracovat těsto, zato se však pokaždé povede. Vyzkoušejte recept autorky blogu Live With Anny a uvidíte sami.
Dokonalá tvarohová štola
Co budete potřebovat?
- 600 g špaldové mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 250 g másla
- 250 g tučného tvarohu
- špetka soli
- 100 g kokosového cukru
- 50 g rozinek
- 50 g brusinek
- 50 g meruněk
- 100 g másla na potření
- moučkový cukr na obalení
A jak postupovat?
Na tvarohovou štolu si nejdříve ze všeho nakrájejte rozinky, brusinky a meruňky na menší kousky. Do mísy nasypte prosátou špaldovou mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr, vejce, máslo o pokojové teplotě, tvaroh, sůl, kokosový cukr a nadrobno nakrájené sušené ovoce. Pomocí robota vypracujte kompaktní, hladké těsto. Hotové těsto rozprostřete na pomoučněný vál a vyválejte z něj placku. Těsto přeložte, aby vznikla pěkně vytvarovaná štola. Přeneste ji následně na plech s pečicím papírem.
Štolu pečte na 180 °C zhruba 40 minut. Po upečení štolu vyjměte z trouby a potírejte ji rozpuštěným máslem tak dlouho, dokud se všechno do štoly nevsaje. Poté hned štolu obalte v dostatečném množství moučkového cukru, který se dokonale přilepí ke štole napuštěné máslem.
Nechte štolu vychladnout. Pak ji natěsno zabalte do alobalu a nechte odležet až do Vánoc.
Tip:
Zmíněná vestavná trouba s parní funkcí se pohodlně ovládá pomocí klasických knoflíků. Patentovaný klenutý tvar vnitřku trouby umožňuje vzduchu rovnoměrně cirkulovat kolem připravovaného pokrmu, a proto bude výsledek pečení pokaždé perfektní.
Výkonná trouba s objemem 70 l má 11 programů včetně tří parních s horkovzdušným a klasickým pečením – stačí do hlubokého plechu nalít vodu a spustit příslušný program. Trouba má i ECO funkci pro pomalé pečení při nižší teplotě, dále rychlý předehřev, rozmrazování a automatické pyrolytické čištění. Manipulaci s pokrmy usnadňují pohodlné teleskopické výsuvy.
Zdroj informací: MORA; Live With Anny
Můžete také zkusit tvarohovou štólu podle Ládi:
Publikováno: 18. 12. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce