Pokud máte děti, je linecké cukroví něco, bez čeho si Vánoce neumíte představit. Slepované kytičky, srdíčka či stromečky namazané marmeládou děti milují. A to nejen proto, že jim toto cukroví chutná, ale také kvůli tomu, že s jeho přípravou maminkám většinou pomáhají. Pokud jste na pečení sama a nemáte příliš času, můžete vyměnit drobné tvary za rychlejší linecký koláč.
Znáte ten pravý recept na linecké cukroví?
Receptů na linecké cukroví je spousta, patří totiž mezi oblíbený vánoční sortiment, který naleznete nejspíš v každé české rodině. Pokud doma máte malé děti, pak víte, že slepováním nejrůznějších tvarů a obrázků marmeládou je zabavíte klidně i na několik hodin.
Jaké linecké pečete vy?
Každý cukrář si hlídá to svoje a recept na něj neprozrazuje. Obecně se ale rozlišuje na světlé a tmavé. Světlé se peče ze světlé mouky a aromatizuje se citrónovou kůrou nebo vanilkou. Hnědé obsahuje umleté mandle nebo jiné oříšky. Dochucuje se především skořicí, hřebíčkem, muškátem nebo jiným zimním aromatickým kořením.
Pravá linecká kolečka jsou o něco větší než linecké cukroví, které známe u nás. Mívají jeden nebo tři otvory uspořádané do trojúhelníku. Stejně jako u nás se slepuje nakyslým džemem, který se skvěle hodí ke sladkému těstu. Ideální je rybízový, malinový nebo meruňkový.
Linecké cukroví
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citronové šťávy
V první řadě je třeba myslet na to, že by všechny suroviny měly mít pokojovou teplotu. Máslo a vejce si tedy vyndáme z chladničky v předstihu. Do větší mísy prosejeme mouku s moučkovým cukrem a zlehka promícháme. Pak přidáme máslo, vanilkový cukr, citronovou šťávu a žloutky. Zahodíme metly a vařečky - do těsta se pustíme pomocí rukou. Dobře ho propracujeme a ve chvíli, kdy se začne tvořit drobenka, vyklopíme těsto z mísy na vál a vytvoříme z něj hladké těsto, které je sice měkké, ale nelepí se k válu. Následně jej obalíme potravinářskou fólií a dáme alespoň na hodinu odpočívat do chladničky.
Potom těsto vyndáme a pracujeme s ním tak, jak jsme zvyklí. Tvořit z něj můžeme kolečka či jiné tvary, anebo z něj můžeme vytvořit i strojkové cukroví. Vytvořené kousky pak pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi deset minut.
Tip:
Když budete válet těsto, můžete jej namísto mouky podsypávat moučkovým cukrem. Cukroví pak bude křehčí a nebudou se na něm tvořit nevzhledné puchýřky.
Zdroj informací: Dobroty od Mariky
Zkuste rychlé zdravé cukroví jen ze tří surovin:
Publikováno: 13. 12. 2021, Autor: Marika Kulinová, Profil autora: Marika Kulinová