Pokud máte děti, je linecké cukroví něco, bez čeho si Vánoce neumíte představit. Slepované kytičky, srdíčka či stromečky namazané marmeládou děti milují. A to nejen proto, že jim toto cukroví chutná, ale také kvůli tomu, že s jeho přípravou maminkám většinou pomáhají. Pokud jste na pečení sama a nemáte příliš času, můžete vyměnit drobné tvary za rychlejší linecký koláč.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/87/bf/column/87bfd271c5632ab1bcd4ea713c4b8a82_depositphotos_533386946_l.jpg)
Znáte ten pravý recept na linecké cukroví?
Receptů na linecké cukroví je spousta, patří totiž mezi oblíbený vánoční sortiment, který naleznete nejspíš v každé české rodině. Pokud doma máte malé děti, pak víte, že slepováním nejrůznějších tvarů a obrázků marmeládou je zabavíte klidně i na několik hodin.
![Do práce můžeme zapojit i děti, vykrajování a zdobení cukroví je bude bavit](https://img.primadoma.cz/w_2/bf/cc/column/bfcc88d41e068c48b6e2029fe6ac92d5_img_20201221_045153.jpg)
Jaké linecké pečete vy?
Každý cukrář si hlídá to svoje a recept na něj neprozrazuje. Obecně se ale rozlišuje na světlé a tmavé. Světlé se peče ze světlé mouky a aromatizuje se citrónovou kůrou nebo vanilkou. Hnědé obsahuje umleté mandle nebo jiné oříšky. Dochucuje se především skořicí, hřebíčkem, muškátem nebo jiným zimním aromatickým kořením.
![Linecké těsto můžeme využít i na přípravu velkých křehkých koláčů](https://img.primadoma.cz/w_2/dd/b1/column/ddb1131ecc8eb2a0d74c7f5c4abaf727_kolac.jpg)
Pravá linecká kolečka jsou o něco větší než linecké cukroví, které známe u nás. Mívají jeden nebo tři otvory uspořádané do trojúhelníku. Stejně jako u nás se slepuje nakyslým džemem, který se skvěle hodí ke sladkému těstu. Ideální je rybízový, malinový nebo meruňkový.
Linecké cukroví
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citronové šťávy
V první řadě je třeba myslet na to, že by všechny suroviny měly mít pokojovou teplotu. Máslo a vejce si tedy vyndáme z chladničky v předstihu. Do větší mísy prosejeme mouku s moučkovým cukrem a zlehka promícháme. Pak přidáme máslo, vanilkový cukr, citronovou šťávu a žloutky. Zahodíme metly a vařečky - do těsta se pustíme pomocí rukou. Dobře ho propracujeme a ve chvíli, kdy se začne tvořit drobenka, vyklopíme těsto z mísy na vál a vytvoříme z něj hladké těsto, které je sice měkké, ale nelepí se k válu. Následně jej obalíme potravinářskou fólií a dáme alespoň na hodinu odpočívat do chladničky.
![Dobře zpracované těsto rozválíme](https://img.primadoma.cz/w_2/5f/70/column/5f701188364181a1defc55724ea19844_depositphotos_355777646_l.jpg)
Potom těsto vyndáme a pracujeme s ním tak, jak jsme zvyklí. Tvořit z něj můžeme kolečka či jiné tvary, anebo z něj můžeme vytvořit i strojkové cukroví. Vytvořené kousky pak pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi deset minut.
![Vykrajujeme nejrůznější tvary](https://img.primadoma.cz/w_2/41/6b/column/416be1db3ce3cb81784afd3de5167624_depositphotos_323803298_l-1.jpg)
Tip:
Když budete válet těsto, můžete jej namísto mouky podsypávat moučkovým cukrem. Cukroví pak bude křehčí a nebudou se na něm tvořit nevzhledné puchýřky.
Zdroj informací: Dobroty od Mariky
Zkuste rychlé zdravé cukroví jen ze tří surovin:
Publikováno: 13. 12. 2021, Autor: Marika Kulinová, Profil autora: Marika Kulinová