Pokud patříte mezi bezvýhradné milovníky máku podobně jako Láďa Hruška, pak vám jistě srdce zaplesá a chuťové pohárky se příjemně rozdráždí nad osvědčeným receptem na spařené vdolky s mákem z rodinného stříbra paní Milušky Eisenhammerové z Duban u Libochovic.
Co budeme potřebovat
- mléko
- 1 kostku droždí
- cukr
- 1 kg hladké mouky
- 1 žloutek
- sůl
- mletý mák
- máslo
Jak budeme postupovat
1. krok
Do hrnku nalijeme vlažné mléko, do kterého rozdrobíme kostku droždí a přisypeme trochu cukru, a necháme vzejít kvásek.
2. krok
Mouku nasypeme do větší mísy a zalijeme kváskem. Přidáme jeden žloutek a špetku soli. Zaděláme těsto, které důkladně propracujeme a poté necháme zhruba hodinu vykynout.
3. krok
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, posypeme moukou a začneme vykrajovat malé bochánky. Ty necháme na vále znovu asi 15 minut vykynout.
4. krok
Každý vykynutý bochánek zploštíme rukou na placku a nožem rozřízneme do kříže na čtyři stejné díly.
5. krok
Jednotlivé vdolečky přemístíme na rozpálenou sklokeramickou desku a opékáme nasucho z obou stran do zhnědnutí.
6. krok
Opečené vdolky vyskládáme na talíř a necháme vychladnout.
7. krok
V rendlíku ohřejeme mléko až těsně pod bod varu a potom do něj postupně namáčíme vychladlé vdolky.
8. krok
Dno velkého hrnce posypeme umletým mákem, přidáme cukr, zalijeme rozpuštěným máslem a promícháme. Vdolky spařené v mléce vyskládáme na tuto vrstvu a opět posypeme mákem, cukrem a zalijeme máslem.
9. krok
Takto vrstvíme stále dál, dokud nebudou makovou směsí zasypané všechny spařené vdolky.
Ihned podáváme. Dobrou chuť!
Publikováno: 28. 10. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška