Při slavnostních příležitostech je zvykem podávat před jídlem aperitiv. Ten by měl nejen pomoci překlenout dlouhou chvíli při čekání na jídlo, ale také probudit větší chuť. Není to ovšem výmysl moderní doby, aperitiv se pil už ve starém Římě, aby se připravil trávicí trakt na požitky z nadcházející hostiny. Podobně může fungovat i chutný bylinný likér bez alkoholu, který je speciálně připraven pro děti, jež odmítají jíst tak, jak by si představovali jejich rodiče.
„Děti mají v dnešní době bohužel příliš mnoho příležitostí mlsat sladkosti,“ říká k problematice nechutenství u dětí bylinkářka Jaroslava Tyllová. „Takže je to musíme trošku odnaučit. Pokud i po omezení přísunu sladkostí trpí nechutenstvím, můžeme u nich probudit chuť k jídlu přírodními prostředky, tedy vším, co podporuje trávení a vzbuzuje chuť k jídlu.“ Třeba bylinným likérem, který podáváme dětem jednou denně před jídlem v množství zhruba jednoho malého panáka (5 cl).
Co budeme potřebovat
- 1 l jablečné šťávy
- 1 lžičku kmínu lučního
- 1 lžičku mletého zázvoru
- 1 lžičku drceného koriandru
- 1 lžičku kardamomu
- 10 jadérek badyánu
- 1 snítku čerstvé meduňky
- 3 lžíce sušených pampelišek
- 2 lžíce medu
Jak na to
1. krok
Do hrnce nalijeme jablečnou šťávu.
2. krok
Postupně přisypeme všechny přísady a přivedeme k varu.
3. krok
Necháme zcela vychladnout a poté opět přivedeme k varu a zase necháme vychladnout. Směs přivedeme k varu potřetí a teprve nyní, ještě horké, plníme do čistých, sterilovaných lahví.
Bylinný likér uchováváme v lednici.
Publikováno: 27. 10. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška