Pečený čaj vlastně ani čajem není, ale připravíte z něj skvělý ovocný nápoj, na kterém si pochutnáte vy, i ten, koho jím obdarujete.
Co budete potřebovat
- 1000 g ovoce (například: 300 g pomeranče, 250 g jablka, 250 g hrušky, 200 g malin)
- 600 g cukru krupice
- 1 bio citrón
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 6 hřebíčků
- 1 hvězdička badyánu
Jak na to
1. krok
Předehřejte troubu na 220 °C a vysterilizujte sklenice. Buď je vyvařte ve vroucí vodě, nebo je vypečte alespoň 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C (a pak teprve pokračujte v předehřívání na samotný čaj).
2. krok
Očistěte čerstvé ovoce a pokrájejte je na přiměřené kousky podle velikosti sklenic. S citrónem naložte také tak. Pokud pracujete i s mraženým ovocem, nechte je nejprve povolit. Zasypte cukrem, přidejte koření a vše promíchejte.
3. krok
Pekáček přikryjte víkem nebo alobalem a nechte péct v předehřáté troubě 30 minut. Poté nádobu odkryjte a pečte ještě dalších 15 minut. Během pečení ovoce kontrolujte, zda již pustilo šťávu. Při té příležitosti ho promíchejte. Stačí třikrát nebo čtyřikrát za celou dobu pečení.
4. krok
Ještě horký čaj opatrně přelijte do připravených skleniček. Zavřete a otočte dnem vzhůru.
5. krok
Vychladlé skleničky pak otočte dnem dolů a uchovávejte v chladu.
6. krok
Čaj z nich připravíte snadno. Do čtvrtlitrového hrníčku dáte 3–4 lžičky pečené směsi, zalijete horkou vodou a louhujete. Je jen na vás, zda čaj přecedíte, nebo voňavé ovoce sníte.
Prima tipy
- Recept nešetří cukrem, proto radíme použít alespoň třetinu až polovinu ovoce kyselejších druhů (třeba pomeranče, mandarinky nebo brusinky).
- Do verze pro dospělé můžete směle přidat 100–150 ml alkoholu. Rum nebo griotka se hodí vždycky, ale klidně sáhněte po oblíbeném ovocném likéru.
- Pěkně zabalená a nadepsaná sklenička čaje je hezký dárek pro vaše blízké. Originální štítky zakoupíte třeba na internetu anebo si je můžete vyrobit sami.
Text byl redakčně upraven.
Recepty a návody pocházejí z knihy Sladké bary Stáni Mutlové, které vydalo nakladatelství Smart Press.
S první kuchařkou na téma sladké bary v Česku se z vás hravě stane hvězda velkolepého večírku, dámské jízdy, dětské párty nebo netradičně pojatého Halloweenu! Vybírat můžete z 50 snadných i náročnějších receptů. Autorka poradí, jak sladkosti krok za krokem upéct, jak je nazdobit, a doporučí dekorace na sladký bar.
Publikováno: 24. 10. 2017, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce