Játrová paštika, která vás pohladí po duši? Ano… Právě tato paštika je taková jemná díky mandličkám, avšak se správným řízem díky pikantní rybízové marmeládě. A jelikož s poctivostí nejdál dojdeš, je protkaná poctivou domácí slaninou. Mňam!
Co budete potřebovat na játrovku s mandličkami
- sklenici s těsnicím klipsem a upínacími cvočky o objemu 400 ml
- 150 g vepřových jater
- 150 kuřecích jater
- 1 menší červenou cibuli
- 2 lžíce domácího sádla
- 2 lžíce portského
- 100 g prorostlé slaniny
- 100 ml 30% smetany
- 2 lžíce domácí rybízové marmelády
- 50 g nasekaných mandlí
- čerstvý pepř 4 barev
- zauzenou chilli sůl
- čerstvou majoránku
Jak na játrovku s mandličkami
1. krok
Na pánvičce rozpalte sádlo a přidejte najemno nasekanou červenou cibulku, opečte a přidejte očištěná jatýrka. Zlehounka orestujte tak, aby se zatáhla, přidejte portské víno, ještě chvíli poduste a omáčku nechte zredukovat.
2. krok
Mezitím do větší nádoby přendejte obojí játra, pak přidejte tučnější smetanu a pomocí tyčového mixéru promixujte tak, abyste získali doslova krémovou konzistenci. Osolte a opepřete, přidejte majoránku, sůl a pepř a promíchejte.
3. krok
Sklenici mezitím vyskládejte domácí slaninou tak, aby byla navrstvena do dvou řad. Poté přijde na řadu játrová směs, na ni marmeláda a nasekané mandličky; okraj sklenice pečlivě otřete a uzavřete. Uchovávejte v lednici. Takto vám paštika vydrží minimálně 14 dní, ale sami poznáte, že ji na bílém pečivu zblajznete celou k večeři.
Publikováno: 26. 10. 2017, Autor: Veronika Nováková, Profil autora: Veronika Nováková