Palačinky z červené čočky si můžete dopřávat bez výčitek kdykoliv. Jsou tvořeny jen jednou surovinou, která je svým nutričním obsahem úžasná. Můžete si je dát ve sladké i slané variantě. A do dětí tak dostanete surovinu, kterou do nich jindy možná máte problém dostat. Tak je vyzkoušejte.

Na čočkové palačinky budete potřebovat:
- 1 hrnek červené čočky
- vodu
- na ozdobu potom tradičně marmeládu a ovoce, nebo lehce netradičně naslano: bylinkový sýr a bylinky

Čočku propláchněte studenou vodou. Smíchejte ji pak v poměru 1:1, tedy 1 hrnek čočky na 1 hrnek vody. Nechte čočku pak alespoň 3 hodiny namáčet. Lepší je, když ji můžete namáčet přes noc.

Jakmile čas namáčení uplyne, dejte čočku s vodou do vhodné nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.

Pánvičku si rozpalte a potřete troškou oleje. Jakmile to jde, nalijte na pánev trochu těsta, rozprostřete a smažte z obou stran hezky dozlatova.

Pak palačinky ozdobte dle chuti. Může to být marmeláda (nebo ovoce), navrch lístek meduňky a poprášit je můžete cukrem. Další varianta je slaná – vezměte čerstvý sýr dle chuti a bylinky, které jsou právě k mání.

Proč zrovna čočka
Luštěniny jsou skvělým zdrojem bílkovin. Problém ale občas bývá s jejich úpravou. V tomto receptu na čočkové palačinky jim určitě podlehnete, což je jen dobře. Čočka vám dodá mnoho prospěšných látek. Obsahuje velké množství bílkovin a málo tuků a energie. Také důležité vlákniny je v ní dost. Červená čočka se rychle vaří, dobře změkne a má lehce nasládlou chuť. Pokud ji budete vařit, nemusíte ji ani namáčet. Je proto ideální surovinou pro mnoho pokrmů včetně palačinek.
Navíc by červená čočka neměla ani způsobovat nadýmání. Najdete v ní železo, kyselinu listovou, zinek, mangan a měď. Díky obsaženým látkám snižuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi a snižuje tlak. Důležité je zmínit také vitamin B6. Ten je důležitý pro správnou činnost mozku, pomáhá i při depresích, protože zlepšuje náladu. Budete díky němu mít i hezčí pokožku a příznivě působí i na vliv protilátek při nemocích.

Tip:
Zkuste s červenou čočkou i jiné recepty. Je z ní skvělá polévka nebo dokonalý doplněk do zeleninového salátu.
Zdroj informací: pořad Vychytávky prima nápadů
V Itálii je čočka pokrmem vánočních svátků:
Publikováno: 12. 11. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová