Čas vánočního pečení se blíží a k němu neodmyslitelně patří i vlašské ořechy. Pokud letos neseženete vyloupané ořechy, skořápky určitě nevyhazujte. Uvařte si z nich čaj. I tyto tvrdé slupky obsahují spousty užitečných látek. Zmírní kašel, odstraní zubní plak a mohou výrazně zlepšit hladinu jódu ve vašem těle.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/27/72/column/277203311ad6ee33d3b7a5b8f2fe2834_depositphotos_359580194_l.jpg)
V čem je čaj z vlašských ořechů prospěšný?
Čaj z ořechů bude zdraví velmi prospěšný. Vlašské ořechy jsou přírodním zdrojem vitaminu E, B1, B2, B6, manganu, mědi, fosforu, kyseliny listové a cenných prospěšných olejů. Samotné ořechy působí blahodárně na pokožku, vlasy, uklidňují nervy, posilují mozek a koncentraci. Skořápky vlašských ořechů překvapivě také obsahují látky, které nám prospívají. Pokud máte potíže se štítnou žlázou, resp. nedostatkem jódu, mohl by být čaj z těchto tvrdých slupek pro vás to pravé. Pravidelné pití po dobu několika týdnů by mělo dostat hodnoty vašeho jódu do normálu.
Silnější výluh ze skořápek může zmírnit i nepříjemný silný kašel. Tento čaj je navíc silně protizánětlivý a antibakteriální, proto pitím zároveň čistíte a dezinfikujete i vaši ústní dutinu. A pokud se snažíte přestat kouřit, popíjení čaje ze skořápek vlašského ořechu vám může pomoci i při odvykání, utlumuje totiž chuť na cigaretu.
Jak čaj z ořechů připravit
Ořechy vylouskejte a skořápky si odložte stranou. Pokud máte větší množství a povedlo se vám některé nepoškodit, klidně si hezké poloviny odložte pro další tvoření. Pro přípravu čaje je jedno, zda používáte celé nebo rozlámané skořápky.
![Skořápky vlašských ořechů nevyhazujte, pěkné použijte pro další tvoření, z těch ostatních si uvařte čaj](https://img.primadoma.cz/w_2/e5/6d/column/e56d0683ef774738457b997481e55297_pro_8413.jpg)
Skořápky propláchněte, zalijte vodou, přiveďte k varu a nechte ještě aspoň 10 minut vařit. Pro silnější výluh můžete vlašské skořápky vařit až 30 minut.
![Slupky ořechů zalijte vodou a povařte](https://img.primadoma.cz/w_2/21/55/column/2155af874c716cbd0a4fb43feb8a9b66_pro_8430.jpg)
Po vaření je můžete nechat ještě chvíli stát a louhovat a poté slijte přes sítko. Teď máte čaj ze skořápek z vlašských ořechů připravený. Popíjet ho můžete celý den. Čaj můžete pít bez další úpravy, nebo dochutit medem a citronem. Nepoužívejte bílý cukr, zbytečně snížíte hodnotu čaje a jeho blahodárné účinky.
![Hotový čas přelijte přes sítko, dochuťte medem a citronem](https://img.primadoma.cz/w_2/6f/86/column/6f86d6a1321e161c8d26ed6a2ab06f89_pro_8470.jpg)
Zdroje: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Podívejte se, jak bojovat proti nachlazení přírodní cestou:
Publikováno: 9. 11. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná