reklama

Blíží se čas vánočního pečení a louskání ořechů. Ukážeme vám, jak využít skořápky pro vaše zdraví

Čas vánočního pečení se blíží a k němu neodmyslitelně patří i vlašské ořechy. Pokud letos neseženete vyloupané ořechy, skořápky určitě nevyhazujte. Uvařte si z nich čaj. I tyto tvrdé slupky obsahují spousty užitečných látek. Zmírní kašel, odstraní zubní plak a mohou výrazně zlepšit hladinu jódu ve vašem těle.

I skořápky vlašských ořechů obsahují tělu prospěšné látky, uvařte si z nich čaj (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

V čem je čaj z vlašských ořechů prospěšný?

Čaj z ořechů bude zdraví velmi prospěšný. Vlašské ořechy jsou přírodním zdrojem vitaminu E, B1, B2, B6, manganu, mědi, fosforu, kyseliny listové a cenných prospěšných olejů. Samotné ořechy působí blahodárně na pokožku, vlasy, uklidňují nervy, posilují mozek a koncentraci. Skořápky vlašských ořechů překvapivě také obsahují látky, které nám prospívají. Pokud máte potíže se štítnou žlázou, resp. nedostatkem jódu, mohl by být čaj z těchto tvrdých slupek pro vás to pravé. Pravidelné pití po dobu několika týdnů by mělo dostat hodnoty vašeho jódu do normálu.

Silnější výluh ze skořápek může zmírnit i nepříjemný silný kašel. Tento čaj je navíc silně protizánětlivý a antibakteriální, proto pitím zároveň čistíte a dezinfikujete i vaši ústní dutinu. A pokud se snažíte přestat kouřit, popíjení čaje ze skořápek vlašského ořechu vám může pomoci i při odvykání, utlumuje totiž chuť na cigaretu.

Jak čaj z ořechů připravit

Ořechy vylouskejte a skořápky si odložte stranou. Pokud máte větší množství a povedlo se vám některé nepoškodit, klidně si hezké poloviny odložte pro další tvoření. Pro přípravu čaje je jedno, zda používáte celé nebo rozlámané skořápky. 

Skořápky vlašských ořechů nevyhazujte, pěkné použijte pro další tvoření, z těch ostatních si uvařte čaj
Skořápky vlašských ořechů nevyhazujte, pěkné použijte pro další tvoření, z těch ostatních si uvařte čaj (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Skořápky propláchněte, zalijte vodou, přiveďte k varu a nechte ještě aspoň 10 minut vařit. Pro silnější výluh můžete vlašské skořápky vařit až 30 minut.

Slupky ořechů zalijte vodou a povařte
Slupky ořechů zalijte vodou a povařte (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Po vaření je můžete nechat ještě chvíli stát a louhovat a poté slijte přes sítko. Teď máte čaj ze skořápek z vlašských ořechů připravený. Popíjet ho můžete celý den. Čaj můžete pít bez další úpravy, nebo dochutit medem a citronem. Nepoužívejte bílý cukr, zbytečně snížíte  hodnotu čaje a jeho blahodárné účinky.

Hotový čas přelijte přes sítko, dochuťte medem a citronem
Hotový čas přelijte přes sítko, dochuťte medem a citronem (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Zdroje: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Podívejte se, jak bojovat proti nachlazení přírodní cestou:

Publikováno: 9. 11. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná