Čas vánočního pečení se blíží a k němu neodmyslitelně patří i vlašské ořechy. Pokud letos neseženete vyloupané ořechy, skořápky určitě nevyhazujte. Uvařte si z nich čaj. I tyto tvrdé slupky obsahují spousty užitečných látek. Zmírní kašel, odstraní zubní plak a mohou výrazně zlepšit hladinu jódu ve vašem těle.
V čem je čaj z vlašských ořechů prospěšný?
Čaj z ořechů bude zdraví velmi prospěšný. Vlašské ořechy jsou přírodním zdrojem vitaminu E, B1, B2, B6, manganu, mědi, fosforu, kyseliny listové a cenných prospěšných olejů. Samotné ořechy působí blahodárně na pokožku, vlasy, uklidňují nervy, posilují mozek a koncentraci. Skořápky vlašských ořechů překvapivě také obsahují látky, které nám prospívají. Pokud máte potíže se štítnou žlázou, resp. nedostatkem jódu, mohl by být čaj z těchto tvrdých slupek pro vás to pravé. Pravidelné pití po dobu několika týdnů by mělo dostat hodnoty vašeho jódu do normálu.
Silnější výluh ze skořápek může zmírnit i nepříjemný silný kašel. Tento čaj je navíc silně protizánětlivý a antibakteriální, proto pitím zároveň čistíte a dezinfikujete i vaši ústní dutinu. A pokud se snažíte přestat kouřit, popíjení čaje ze skořápek vlašského ořechu vám může pomoci i při odvykání, utlumuje totiž chuť na cigaretu.
Jak čaj z ořechů připravit
Ořechy vylouskejte a skořápky si odložte stranou. Pokud máte větší množství a povedlo se vám některé nepoškodit, klidně si hezké poloviny odložte pro další tvoření. Pro přípravu čaje je jedno, zda používáte celé nebo rozlámané skořápky.
Skořápky propláchněte, zalijte vodou, přiveďte k varu a nechte ještě aspoň 10 minut vařit. Pro silnější výluh můžete vlašské skořápky vařit až 30 minut.
Po vaření je můžete nechat ještě chvíli stát a louhovat a poté slijte přes sítko. Teď máte čaj ze skořápek z vlašských ořechů připravený. Popíjet ho můžete celý den. Čaj můžete pít bez další úpravy, nebo dochutit medem a citronem. Nepoužívejte bílý cukr, zbytečně snížíte hodnotu čaje a jeho blahodárné účinky.
Zdroje: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Podívejte se, jak bojovat proti nachlazení přírodní cestou:
Publikováno: 9. 11. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná