reklama

Luxusní řecký dezert kalamaki s českou stopou aneb Jeden kousek nestačí

Osvědčeným receptům kraluje luxusní řecký dezert kalamaki. A není třeba za ním jezdit daleko, protože paní Blanka Michalíková ze Štěpánkovic u Opavy prozradila svůj vlastní, vylepšený recept, ve kterém chytře zkombinovala starý rodinný recept na nepečené pudinkové řezy s tradičním řeckým dezertem.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Co budeme potřebovat

  • 750 ml mléka
  • cukr
  • 3 pudinky v prášku s vanilkovou příchutí
  • 2 zakysané smetany
  • 1 želatinový ztužovač na nepečené zákusky
  • sušenky
  • 4 cl tuzemáku
  • 2 smetany na šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 1 vanilinový cukr
  • hořkou čokoládu
Kalamaki 2
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Kalamaki 2

Jak budeme postupovat

1. krok 

Mléko nalijeme do rendlíku, přisypeme cukr a pudinkový prášek a za stálého míchání přivedeme k varu. Uvařený pudink necháme vychladnout.

Kalamaki 3
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Kalamaki 3

2. krok

Vychladlý pudink přendáme do mísy a k němu přidáme obě zakysané smetany a želatinový ztužovač. Ručním šlehačem vyšleháme.

Kalamaki 4
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Kalamaki 4

3. krok

Dno dortové formy vyskládáme libovolnými sušenkami a zalijeme pudinkovým krémem. Povrch pudinkové vrstvy uhladíme stěrkou a poklademe další vrstvou sušenek. Zlehka zakápneme tuzemákem.

Kalamaki 5
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Kalamaki 5

4. krok

Ručním šlehačem vyšleháme šlehačku, do které přidáme jeden ztužovač a vanilinový cukr. Šlehačku naneseme na dort a posypeme hoblinami strouhané hořké čokolády.

Kalamaki 6
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Kalamaki 6

5. krok

Vložíme do lednice a necháme nejméně dvě hodiny ztuhnout.

Kalamaki 7
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Kalamaki 7

Nejlepší je nechat moučník v lednici přes noc – tedy, pokud tam do rána vydrží...

Publikováno: 11. 10. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška