reklama

Využijte mocnou sílu bylinek ve vaší domácí lékárně

V bylinkách se ukrývá léčivá síla, kterou nám příroda nabízí. Poradíme vám, jak je zpracovat a na jaké neduhy je můžete využít. Pokud se pustíte do jejich pěstování na vlastní zahrádce, nebo využijete pro jejich sběr přírodní prostředí, vždy pletí jednoduchá zásada – sbírat jen takové, které známe a jsme si jimi absolutně jisti. Jakmile vyvstane pochybnost o správném určení rostliny, nesbírejte ji.

Využijte přírodní sílu bylinek. Máme pro vás tipy na jejich zpracování (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Rozhodně nesbírejte léčivé rostliny podél silnic, ani podél chemicky ošetřovaných polí. Sběr chráněných rostlin, jako je např. hořec, je zakázán, a v chráněných oblastech se rostliny nesmí sbírat vůbec. Nikdy také nevysbírejte na jednom místě všechny rostliny. U kopřiv a pampelišek můžete naopak nasbírat neomezené množství. Nejběžnějším způsobem skladování je sušení bylin. Existuje ale celá řada dalších možností, jak bylinky zpracovat.

Naše babičky a prababičky využívaly mocnou sílu bylinek
Naše babičky a prababičky využívaly mocnou sílu bylinek (Zdroj: Ludmila Dušková)

Bylinkový olej

Nejznámější je olej mátový, levandulový, třezalkový, koprový, tymiánový, meduňkový a rozmarýnový. Rostlinné silice jsou v oleji rozpustné a nejčastěji je používán olej olivový nebo slunečnicový. Připravují se z 1 litru oleje, do kterého se přidá velká hrst suchých bylin a nechá se 2-3 týdny na slunci macerovat. Následně se olej scedí a byliny prolisují přes jemné síto. Oleje jsou ideální pro masáže, jako přísada do koupele, nebo k zevnímu mazání. Pokud do oleje přidáte zahřátý včelí vosk nebo parafín, získáte léčivou mast.

Bylinky můžete zalít rostlinným olejem
Bylinky můžete zalít rostlinným olejem (Zdroj: Ludmila Dušková)

Kloktadlo

Používejte především šalvěj, mátu a meduňku vylouhované ve slunečnicovém oleji. Pomáhají při onemocnění dásní, uvolňování zubů a proti zápachu z úst

Bylinková pálenka, likér či žaludeční hořká

Naši dědečkové přímo vynikali v tomto oboru. Po vydatném jídle bylo na tyto výrobky spolehnutí. Příprava je jednoduchá – na 1 litr extraktu se používá 1 hrst sušených bylin (připravte si směs z meduňky, mátylibečku, třezalky, plodů trnkyarniky, rozmarýnu, tymiánu a špetky pelyňku) se zalije 30% pálenkou z hroznů, nebo žitnou. Směs se nechá 3 týdny na slunném místě. Poté se scedí a přelije do suchých lahví. Pokud chceme získat bylinkový likér, doplní se extrakt cukrem svařeným s vodou.

Léčivá a kořeněná vína

Pro jejich přípravu se hodí mařinka vonná, rozmarýn, bazalka, meduňkapelyněk, šalvěj, levandule, heřmánek a další. Do 1 litru vína (bílého nebo červeného) vylitého do keramické či skleněné nádoby dáme hrst bylin (asi 30-40 g) a postavíme na tmavé místo při pokojové teplotě. Po týdnu obsah nádoby scedíme a víno je hotové. Pokud jde o trvanlivost – vydrží domácí vína i několik let.

Bylinky naložte do alkoholu a získejte z nich to nejlepší
Bylinky naložte do alkoholu a získejte z nich to nejlepší (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Lisované čerstvé bylinkové šťávy

Používají se jako léčebná kúra. Mezi nejznámější patří čerstvá šťáva z kopřiv. Pro jarní kůru se používá potočnice, sporýš, bedrník anýz a různé plevele jako např. kokoška, hluchavka, chmel, řepík, smetanka a další. Šťávy se připravují rozmixováním a následným vymačkáním rostlin. Pokud si vyrobíme do zásoby větší množství, konzervuje se nejlépe zmrazením do kostek. Rostlinné šťávy se před požitím ředí minerálkou, mlékem, jogurtem nebo kefírem.

Léčivé masti, balzámy a krémy

Využívají se k zevnímu použití na zmírnění bolesti. Masti se připravují z čerstvých i sušených bylin. Suroviny se rozpustí a přefiltrují v sádle, mandlovém oleji, lanolinu a podobně.

Bylinky nakrájejte
Bylinky nakrájejte (Zdroj: Ludmila Dušková)

Babiččina měsíčková mast

200 g vepřového sádla rozpusťte v hrnku při nízké teplotě. Přidejte hrst květů měsíčku, dobře promíchejte a zchlaďte. Po 24 hodinách hmotu znovu roztavte a přeceďte přes plátno. Mast se využívá především na léčbu křečových žil, pohmožděnin a opruzenin. Pozor, masti uchovávejte v chladničce, mají pouze několikatýdenní trvanlivost!

Měsíčková mast léčí rány a ekzémy
Měsíčková mast léčí rány a ekzémy (Zdroj: Ludmila Dušková)

Kašovité obklady

Jitrocel kopinatý, majoránku, tymián, česnek, cibuli, mrkev, brambory a listy bílého zelí rozdrťte. Touto hmotou potřete čistý ubrousek. Obkladem se léčí otlaky, pohmožděniny a výrony. Nepřikládat na otevřené rány.

Přísady do koupele

Tento způsob využití představuje asi to nejpříjemnější využití léčivých rostlin. Je možné použít jeden druh, ale i kombinaci podle vlastní vyzkoušené receptury. Dávkování: 50-100 g bylin na nálev pro jednu koupel.

  • kozlík lékařský - při nespavosti a nervozitě
  • heřmánek – při kožních chorobách a hemoroidech
  • levandule - při nervozitě a pro uklidnění
  • meduňka - při nervozitě a srdeční neuróze
  • rozmarýn - při nízkém krevním tlaku, proti revmatizmu a pro všeobecné povzbuzení
  • tymián - při onemocnění dýchacích cest
  • mezi další oblíbené bylinky patří řebříček, máta a další.
Nálev můžete použít k pití jako čaj či do koupele
Nálev můžete použít k pití jako čaj či do koupele (Zdroj: Ludmila Dušková)

Mimo všechny způsoby využití, které jsme uvedli, preferovaly naše babičky konzumaci čerstvě utržených částí bylin, především mladých listů. Pro zlepšení zažívání a získání chuti k jídlu se využívaly lístky máty, meduňky, šťovíku nebo brutnáku. Pro okamžité zahnání hladu postačilo několik semeníků slézu. Proti rýmě pak rozemnuté listy šalvěje k vdechování silice. Pozor ale, některé bylinky mohou při dotyku u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci, k takovým bylinám patří třeba routa vonná, řimbaba, pyl zlatobýlu nebo fenykl.

Třezalkový olej je vhodný k péči o popáleniny:

Čerstvými bylinkami ochutíte třeba salát nebo jiné pokrmy
Čerstvými bylinkami ochutíte třeba salát nebo jiné pokrmy (Zdroj: Ludmila Dušková)
Na uchování sušených bylinek se hodí prodyšné látkové sáčky
Na uchování sušených bylinek se hodí prodyšné látkové sáčky (Zdroj: Ludmila Dušková)

Publikováno: 21. 10. 2021, Autor: Ludmila Dušková, Profil autora: Ludmila Dušková