reklama

Mech na talíři? Žádná alternativní dieta, ale výborný zákusek

Už nevíte, čím byste na rodinných oslavách překvapili? Pak musíte zkusit mechový dort. Neobvyklou barvu mu nedodají umělá barviva, ale obyčejný listový špenát. Takže dort bude nejenom jedinečný a lahodný, ale také zdravý. Doladíte ho výborným smetanovým krémem a jiný už péct nebudete. Vsaďte se.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Mechový dort padne do noty každému, vyzkoušejte náš recept (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Na korpus mechového dortu si nachystejte:

  • 250 g čerstvého špenátu
  • 4 bílky
  • 4 žloutky
  • 200 g cukru krystal
  • 440 g polohrubé mouky
  • 170 g slunečnicového oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
Suroviny potřebné pro přípravu korpusu
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Suroviny potřebné pro přípravu korpusu

A na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g tučného tvarohu
  • 250 ml šlehačky
  • moučkový cukr podle chuti

Na ozdobení:

  • rozvar z malin

Olej si dejte do vyšší nádoby. Postupně do něj přihazujte špenátové listy a mixujte tyčovým mixérem na hladkou kaši.

Špenát rozmixujte s olejem tyčovým mixérem
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Suroviny potřebné pro přípravu korpusu

Bílky ušlehejte s polovinou cukru do pevného sněhu. Použijte robot nebo mixér.

Ušlehejte bílky do tuhého sněhu
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Ušlehejte bílky do tuhého sněhu

Vyšlehejte potom do pěny i žloutky s druhou polovinou cukru.

Žloutky vyšlehejte s druhou polovinou cukru
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Žloutky vyšlehejte s druhou polovinou cukru

Za stálého šlehání přidejte ke žloutkům i olej rozmixovaný se špenátem. Mixér nevypínejte a přidejte i mouku, nejlépe ve dvou krocích. Mixér odložte a ručně do těsta zapracujte prášek do pečiva.

Za stálého míchání přidejte rozmixovaný špenát
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Za stálého míchání přidejte rozmixovaný špenát

Opatrně do směsi zapracujte i sníh. Pomalu ho převracejte stěrkou v těstě, aby zůstal hezky nadýchaný. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Stačí na dno. Boky klidně nechte nevymazané, Olej je v těstě a lehce ho pak odříznete. Těsto do formy vylijte. Vložte do trouby rozpálené na 170 °C a pečte asi 45 minut. Jestli je těsto hotové, vyzkoušíte snadno špejlí. Píchněte ji do těsta. Pokud na ní ulpí jen drobné drobečky nebo nic, je těsto už dostatečně propečené.

Vlijte do formy vyložené pečicím papírem
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Vlijte do formy vyložené pečicím papírem

Mezitím si můžete nachystat krém na plnění dortu. Začněte šlehat smetanu ke šlehání. Když bude tak napůl hotová, přidejte k ní mascarpone i tvaroh. Pro aroma můžete přidat pár kapek vanilkového aroma. Krém přislaďte moučkovým cukrem podle chuti.

Než se upeče korpus, vyšlehejte krém
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Než se upeče korpus, vyšlehejte krém

Dort po upečení nechte vychladnout a vyklopte ho z formy. Pečicí papír ze dna sloupněte. Korpus zase otočte vzhůru nohama (budete ho tak mít v poloze jako při pečení) a seřízněte tenký plat ze shora. Korpus pak rozřízněte ještě napůl a rozdělte. Na spodní korpus rozmažte malinový rozvar. Zdobícím sáčkem nastříkejte na korpus špičky. Přiklopte ho druhou polovinou korpusu a ozdobte krémem.

Dort ozdobte krémem
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Dort ozdobte krémem

Odříznutý vršek korpusu rozdrobte a použijte k dekoraci – vypadá jako skutečný mech. Můžete ještě použít další dekorace. Na mechovém dortu se budou vyjímat třeba jahody a sedmikrásky. Dort pak bude opravdu jako z lesa.

Blíží se Mikuláš, připravte si dort s mikulášskými čepičkami

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 15. 10. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová