reklama

Mech na talíři? Žádná alternativní dieta, ale výborný zákusek

Už nevíte, čím byste na rodinných oslavách překvapili? Pak musíte zkusit mechový dort. Neobvyklou barvu mu nedodají umělá barviva, ale obyčejný listový špenát. Takže dort bude nejenom jedinečný a lahodný, ale také zdravý. Doladíte ho výborným smetanovým krémem a jiný už péct nebudete. Vsaďte se.

Mechový dort padne do noty každému, vyzkoušejte náš recept (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Na korpus mechového dortu si nachystejte:

  • 250 g čerstvého špenátu
  • 4 bílky
  • 4 žloutky
  • 200 g cukru krystal
  • 440 g polohrubé mouky
  • 170 g slunečnicového oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
Suroviny potřebné pro přípravu korpusu
Suroviny potřebné pro přípravu korpusu (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

A na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g tučného tvarohu
  • 250 ml šlehačky
  • moučkový cukr podle chuti

Na ozdobení:

  • rozvar z malin

Olej si dejte do vyšší nádoby. Postupně do něj přihazujte špenátové listy a mixujte tyčovým mixérem na hladkou kaši.

Špenát rozmixujte s olejem tyčovým mixérem
Suroviny potřebné pro přípravu korpusu (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Bílky ušlehejte s polovinou cukru do pevného sněhu. Použijte robot nebo mixér.

Ušlehejte bílky do tuhého sněhu
Ušlehejte bílky do tuhého sněhu (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Vyšlehejte potom do pěny i žloutky s druhou polovinou cukru.

Žloutky vyšlehejte s druhou polovinou cukru
Žloutky vyšlehejte s druhou polovinou cukru (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Za stálého šlehání přidejte ke žloutkům i olej rozmixovaný se špenátem. Mixér nevypínejte a přidejte i mouku, nejlépe ve dvou krocích. Mixér odložte a ručně do těsta zapracujte prášek do pečiva.

Za stálého míchání přidejte rozmixovaný špenát
Za stálého míchání přidejte rozmixovaný špenát (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Opatrně do směsi zapracujte i sníh. Pomalu ho převracejte stěrkou v těstě, aby zůstal hezky nadýchaný. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Stačí na dno. Boky klidně nechte nevymazané, Olej je v těstě a lehce ho pak odříznete. Těsto do formy vylijte. Vložte do trouby rozpálené na 170 °C a pečte asi 45 minut. Jestli je těsto hotové, vyzkoušíte snadno špejlí. Píchněte ji do těsta. Pokud na ní ulpí jen drobné drobečky nebo nic, je těsto už dostatečně propečené.

Vlijte do formy vyložené pečicím papírem
Vlijte do formy vyložené pečicím papírem (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Mezitím si můžete nachystat krém na plnění dortu. Začněte šlehat smetanu ke šlehání. Když bude tak napůl hotová, přidejte k ní mascarpone i tvaroh. Pro aroma můžete přidat pár kapek vanilkového aroma. Krém přislaďte moučkovým cukrem podle chuti.

Než se upeče korpus, vyšlehejte krém
Než se upeče korpus, vyšlehejte krém (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Dort po upečení nechte vychladnout a vyklopte ho z formy. Pečicí papír ze dna sloupněte. Korpus zase otočte vzhůru nohama (budete ho tak mít v poloze jako při pečení) a seřízněte tenký plat ze shora. Korpus pak rozřízněte ještě napůl a rozdělte. Na spodní korpus rozmažte malinový rozvar. Zdobícím sáčkem nastříkejte na korpus špičky. Přiklopte ho druhou polovinou korpusu a ozdobte krémem.

Dort ozdobte krémem
Dort ozdobte krémem (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Odříznutý vršek korpusu rozdrobte a použijte k dekoraci – vypadá jako skutečný mech. Můžete ještě použít další dekorace. Na mechovém dortu se budou vyjímat třeba jahody a sedmikrásky. Dort pak bude opravdu jako z lesa.

Blíží se Mikuláš, připravte si dort s mikulášskými čepičkami

Potřete malinovým rozvarem

Publikováno: včera, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová