Už nevíte, čím byste na rodinných oslavách překvapili? Pak musíte zkusit mechový dort. Neobvyklou barvu mu nedodají umělá barviva, ale obyčejný listový špenát. Takže dort bude nejenom jedinečný a lahodný, ale také zdravý. Doladíte ho výborným smetanovým krémem a jiný už péct nebudete. Vsaďte se.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/fd/95/column/fd9561a0752d568bbc1f28d3d8375eb7_frh_8061.jpg)
Na korpus mechového dortu si nachystejte:
- 250 g čerstvého špenátu
- 4 bílky
- 4 žloutky
- 200 g cukru krystal
- 440 g polohrubé mouky
- 170 g slunečnicového oleje
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
![Suroviny potřebné pro přípravu korpusu](https://img.primadoma.cz/w_2/38/83/column/38836d7e565316ff034e48d3d012ff39_frh_7835.jpg)
A na krém:
- 500 g mascarpone
- 250 g tučného tvarohu
- 250 ml šlehačky
- moučkový cukr podle chuti
Na ozdobení:
- rozvar z malin
Olej si dejte do vyšší nádoby. Postupně do něj přihazujte špenátové listy a mixujte tyčovým mixérem na hladkou kaši.
![Špenát rozmixujte s olejem tyčovým mixérem](https://img.primadoma.cz/w_2/d5/8e/column/d58ea694107cda2e6c77787faa4ced5d_frh_7848.jpg)
Bílky ušlehejte s polovinou cukru do pevného sněhu. Použijte robot nebo mixér.
![Ušlehejte bílky do tuhého sněhu](https://img.primadoma.cz/w_2/73/b3/column/73b308498dd0b9d49a607913278c3207_frh_7875.jpg)
Vyšlehejte potom do pěny i žloutky s druhou polovinou cukru.
![Žloutky vyšlehejte s druhou polovinou cukru](https://img.primadoma.cz/w_2/f7/79/column/f779d1b285ca6265d711904cac551841_frh_7886.jpg)
Za stálého šlehání přidejte ke žloutkům i olej rozmixovaný se špenátem. Mixér nevypínejte a přidejte i mouku, nejlépe ve dvou krocích. Mixér odložte a ručně do těsta zapracujte prášek do pečiva.
![Za stálého míchání přidejte rozmixovaný špenát](https://img.primadoma.cz/w_2/bb/03/column/bb0325197fe5b24db136f0843a0ff19a_frh_7916.jpg)
Opatrně do směsi zapracujte i sníh. Pomalu ho převracejte stěrkou v těstě, aby zůstal hezky nadýchaný. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Stačí na dno. Boky klidně nechte nevymazané, Olej je v těstě a lehce ho pak odříznete. Těsto do formy vylijte. Vložte do trouby rozpálené na 170 °C a pečte asi 45 minut. Jestli je těsto hotové, vyzkoušíte snadno špejlí. Píchněte ji do těsta. Pokud na ní ulpí jen drobné drobečky nebo nic, je těsto už dostatečně propečené.
![Vlijte do formy vyložené pečicím papírem](https://img.primadoma.cz/w_2/f8/fa/column/f8fad70fb5b936b45504beeae8043c6a_frh_7935.jpg)
Mezitím si můžete nachystat krém na plnění dortu. Začněte šlehat smetanu ke šlehání. Když bude tak napůl hotová, přidejte k ní mascarpone i tvaroh. Pro aroma můžete přidat pár kapek vanilkového aroma. Krém přislaďte moučkovým cukrem podle chuti.
![Než se upeče korpus, vyšlehejte krém](https://img.primadoma.cz/w_2/c0/fc/column/c0fc6d911edd1dec2abde617beb0da37_frh_7986.jpg)
Dort po upečení nechte vychladnout a vyklopte ho z formy. Pečicí papír ze dna sloupněte. Korpus zase otočte vzhůru nohama (budete ho tak mít v poloze jako při pečení) a seřízněte tenký plat ze shora. Korpus pak rozřízněte ještě napůl a rozdělte. Na spodní korpus rozmažte malinový rozvar. Zdobícím sáčkem nastříkejte na korpus špičky. Přiklopte ho druhou polovinou korpusu a ozdobte krémem.
![Dort ozdobte krémem](https://img.primadoma.cz/w_2/36/ed/column/36edef84fb928ae358372c9a5b39be6a_frh_8033.jpg)
Odříznutý vršek korpusu rozdrobte a použijte k dekoraci – vypadá jako skutečný mech. Můžete ještě použít další dekorace. Na mechovém dortu se budou vyjímat třeba jahody a sedmikrásky. Dort pak bude opravdu jako z lesa.
Blíží se Mikuláš, připravte si dort s mikulášskými čepičkami
Publikováno: 15. 10. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová