reklama

Z brambor se dá opravdu udělat vše, i luxusní pomazánka na chlebíčky

Pomazánky jsou nedílnou součástí studené kuchyně. Nahradí plnohodnotnou vydatnou večeři nebo můžete oslnit skvělou a zajímavou pomazánkou hosty na oslavě. Bramborová pomazánka je chutnou alternativou místo těch standardních majonézových pro výrobu domácích chlebíčků. Se šunkou a čerstvou zeleninou máte vyhráno.

Bramborová pomazánka překvapí i zachutná (Zdroj: Silva Pokorná)

Z brambor se dá opravdu udělat vše, i luxusní pomazánka na chlebíčky

Bramborovou pomazánku můžete jíst lžičkou nebo ji namazat na veku. Jemně ochucená bez worchesteru a pepře je vhodná i pro menší děti. Skvěle tuto pomazánku využijete místo majonézové pomazánky či salátu na chlebíčky. Hodí se na klasický kváskový chleba i na světlé pečivo. Pokud přidáte nastrouhanou mrkev a čerstvý hrášek, máte skvělý bramborový vegetariánský salát. Zkuste základní recept, a pak si můžete i najít vlastní kombinaci vašich vlastních ingrediencí.

Co si připravit na základní bramborovou pomazánku:

  • 4 střední až větší brambory vařené ve slupce
  • 3 větší vejce, nebo 4 menší uvařené natvrdo
  • ½ másla (rostlinné nebo klasické změklé)
  • 1 dcl oleje (tip vhodný pro studenou kuchyni)
  • 1 menší světlá cibule (nebo pórek)
  • plnotučná hořčice
  • vegeta, pepř, sůl (podle vegety)
  • worcester (není nutný)
  • petrželová nať
Ve slupce vařené brambory nastrouhejte najemno
Ve slupce vařené brambory nastrouhejte najemno (Zdroj: Silva Pokorná)

Jak připravit skvělou bramborovou pomazánku

Brambory uvařte ve slupce a vajíčka natvrdo, aby je bylo možné strouhat, nechte vychladit. Pak oloupejte a vše nastrouhejte na jemném struhadle.

Ve slupce vařené brambory nastrouhejte najemno
Ve slupce vařené brambory nastrouhejte najemno (Zdroj: Silva Pokorná)

Cibuli nakrájejte na jemné kostičky a přidejte do mísy. Můžete použít klasickou světlou cibuli nebo mladou cibulku či výraznější pórek.

Cibuli si nakrájejte na hodně jemné kostičky
Cibuli si nakrájejte na hodně jemné kostičky (Zdroj: Silva Pokorná)

Přidejte změklé máslo, olej, lžičku hořčice, vegetu, jemně pepře a sůl podle chuti. Solte zejména podle slanosti vegety.

Přidejte hořčici a další složky a promíchejte
Přidejte hořčici a další složky a promíchejte (Zdroj: Silva Pokorná)

Nasekejte najemno čerstvou petrželovou nať a přidejte k ostatním surovinám.

Petrželovou nať nasekejte na malé kousky
Petrželovou nať nasekejte na malé kousky (Zdroj: Silva Pokorná)

Vše promíchejte a podle potřeby ještě přidejte hořčici, sůl nebo pepř. Můžete přidat pár kapek worchesteru, pokud máte rádi výraznější pomazánky. Bramborovou pomazánku můžete jíst lžičkou, nebo namazat na chleba. Skvěle tuto pomazánku využijete pro přípravu chlebíčků.

Bramborovou pomazánku můžete servírovat jako svačinku na lžičku
Bramborovou pomazánku můžete servírovat jako svačinku na lžičku (Zdroj: Silva Pokorná)

Připravte si další skvělou pomazánku podle našeho receptu:

Suroviny pro přípravu bramborové pomazánky

Publikováno: včera, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná