Pomazánky jsou nedílnou součástí studené kuchyně. Nahradí plnohodnotnou vydatnou večeři nebo můžete oslnit skvělou a zajímavou pomazánkou hosty na oslavě. Bramborová pomazánka je chutnou alternativou místo těch standardních majonézových pro výrobu domácích chlebíčků. Se šunkou a čerstvou zeleninou máte vyhráno.
Z brambor se dá opravdu udělat vše, i luxusní pomazánka na chlebíčky
Bramborovou pomazánku můžete jíst lžičkou nebo ji namazat na veku. Jemně ochucená bez worchesteru a pepře je vhodná i pro menší děti. Skvěle tuto pomazánku využijete místo majonézové pomazánky či salátu na chlebíčky. Hodí se na klasický kváskový chleba i na světlé pečivo. Pokud přidáte nastrouhanou mrkev a čerstvý hrášek, máte skvělý bramborový vegetariánský salát. Zkuste základní recept, a pak si můžete i najít vlastní kombinaci vašich vlastních ingrediencí.
Co si připravit na základní bramborovou pomazánku:
- 4 střední až větší brambory vařené ve slupce
- 3 větší vejce, nebo 4 menší uvařené natvrdo
- ½ másla (rostlinné nebo klasické změklé)
- 1 dcl oleje (tip vhodný pro studenou kuchyni)
- 1 menší světlá cibule (nebo pórek)
- plnotučná hořčice
- vegeta, pepř, sůl (podle vegety)
- worcester (není nutný)
- petrželová nať
Jak připravit skvělou bramborovou pomazánku
Brambory uvařte ve slupce a vajíčka natvrdo, aby je bylo možné strouhat, nechte vychladit. Pak oloupejte a vše nastrouhejte na jemném struhadle.
Cibuli nakrájejte na jemné kostičky a přidejte do mísy. Můžete použít klasickou světlou cibuli nebo mladou cibulku či výraznější pórek.
Přidejte změklé máslo, olej, lžičku hořčice, vegetu, jemně pepře a sůl podle chuti. Solte zejména podle slanosti vegety.
Nasekejte najemno čerstvou petrželovou nať a přidejte k ostatním surovinám.
Vše promíchejte a podle potřeby ještě přidejte hořčici, sůl nebo pepř. Můžete přidat pár kapek worchesteru, pokud máte rádi výraznější pomazánky. Bramborovou pomazánku můžete jíst lžičkou, nebo namazat na chleba. Skvěle tuto pomazánku využijete pro přípravu chlebíčků.
Připravte si další skvělou pomazánku podle našeho receptu:
Publikováno: 15. 10. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná