Jablkový závin patří mezi tradiční pochoutky, ale pokud vyzkoušíte náš hruškový závin, určitě si ho zamilujete úplně stejně. Můžete ho připravit v klasickém tvaru nebo si dát trochu větší práci se zatočením do šneka. Nebude to pak báječná podzimní dekorace vašeho stolu?
Co budete potřebovat na hruškový závin
Na těsto
- ½ kg hladké mouky
- 250 g hery
- 1 kelímek bílého jogurtu
- ½ prášku do pečiva
Na náplň hruškového závinu
- 10 hrušek
- cukr (podle sladkosti ovoce, nemusí být)
- skořici
- strouhanku
1 vejce na potření závinu
pečicí papír na plech
půlky vlašských ořechů na ozdobu
Jak na to
1. krok
V mouce rozmíchejte prášek do pečiva, přidejte nakrájenou mírně změklou heru a jogurt a ručně vypracujte tužší těsto.
2. krok
Hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle na nudličky.
3. krok
Vál posypte trochou hladké mouky a vyválejte dlouhou, asi 30 cm širokou placku.
4. krok
Střed placky posypejte strouhankou, na kterou rozložte nastrouhané hrušky a podle chuti pocukrujte a lehce posypejte skořicí.
5. krok
Placku s náplní zarolujte, konce pevně zamáčkněte a můžete závin opatrně přesunovat a zároveň zatáčet na plech vyložený pečicím papírem. Začněte od středu plechu, těsto je dostatečně pevné, aby se vám nepotrhalo.
6. krok
Závin potřete rozšlehaným vejcem, ozdobte půlkami vlašských ořechů a pečte asi 40 minut v troubě rozpálené na 200 °C dozlatova.
Prima tipy
- Pokud máte hrušky hodně sladké, cukr můžete úplně vynechat.
- Rozdrcené ořechy můžete přidat i dovnitř, promíchat je s nastrouhanými hruškami.
- Stejně tak můžete přidat i oblíbené rozinky.
Publikováno: 10. 10. 2017, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce