reklama

Pochoutkami ze sezónních hrušek provoňte svou podzimní kuchyni

Dopřejete si rádi klidný večer v teplé dece s hrnečkem horkého čaje? Pro dokonalou atmosféru navíc nezapomeňte na plápolající svíčku s vůní skořice, jablek a hrušek. Tyto základní ingredience patří nejen do chladného počasí, do čaje a vonných svíček i tyčinek, ale promítnout se mohou také v přípravě originálního menu. A že je tradiční štrůdl už nuda? Vsaďte tedy tentokrát na hrušky a využijte je v neobvyklých receptech v kombinaci s kouskem lahodného masa.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) )
Pochoutkami ze sezónních hrušek provoňte svou podzimní kuchyni (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com)

Hrušky a podzim

Nejčastěji se s nimi můžete setkat jako s přísadou do neodolatelně voňavého koláče či například do chutného pečeného čaje. Pokud ale rádi experimentujete, dopřejte si něco extra a využijte hrušky i při přípravě hlavního chodu a překvapte své chuťové buňky neotřelou kombinací chutí.

Ať už se však pustíte s hruškami do jakéhokoli receptu, dbejte na to, abyste vždy zpracovávali kvalitní kousky ovoce. Takové, navíc vypěstované v souladu s přírodou a bez zbytečné chemie, najdete u ekologických zemědělců. Seznam farem s interaktivní mapou lokálních farmářů najdete na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz. Na kvalitní biopotraviny narazíte i na farmářských trzích, kde by se vám prodejce měl prokázat certifikátem na bioprodukci, ale také v běžném supermarketu. Myslete však vždy na to, že bio ovoce a všechny biopotraviny vůbec poznáte spolehlivě jedině podle označení logy biolistu a biozebry. Věřte, že kupovat bio má smysl - pro vás i pro přírodu. Více informací o biopotravinách najdete na stránkách myjsmebio.cz.

NÁŠ TIP: Září je Měsícem biopotravin, a tak kromě nákupu nabídnou vybrané eko farmy v rámci projektu Poznej svého farmáře také prohlídku prostor, ukázku péče o zvířata nebo zábavný program pro děti. Pro další informace navštivte stránky www.mesicbiopotravin.cz.

Ať už se však pustíte s hruškami do jakéhokoli receptu, dbejte na to, abyste vždy zpracovávali kvalitní kousky ovoce
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Ať už se však pustíte s hruškami do jakéhokoli receptu, dbejte na to, abyste vždy zpracovávali kvalitní kousky ovoce

Kam pro bio hrušky?

Kvalitní ovoce v bio kvalitě seženete například na Ekostatku Vlkaneč. Malé, rodinné a ekologické hospodářství se nachází téměř na konci Středních Čech a od roku 2008 pěstují ovoce, zeleninu i byliny v bio kvalitě. Biopotraviny koupíte přímo na místě nebo na několika výdejních místech. Více informace poskytnou webové stránky www.ekostatek.cz.

Ovoce v bio kvalitě nabízí také Ekosady Komňa, které se nachází v malebné oblasti CHKO Bílé Karpaty. Hospodaří zde již od roku 2005 a od samého počátku rovněž ctí zásady ekologické produkce a citlivého přístupu ke krajině. Ve svých sadech pěstují a vlastními silami zpracovávají švestky, jablka i hrušky. Více informací najdete na stránkách www.ekosadykomna.cz.

Rychlá svačinka i dokonalé pohoštění pro nečekané hosty – Obložená hruška s parmskou šunkou

  • 2 bio hrušky
  • 1 bio hermelín (či jiný plísňový sýr)
  • 1 balení parmské šunky (či jiné bio šunky)
  • hrst bio rukoly

Hrušky rozkrájejte na několik dílků ve tvaru měsíčků. K nim poté přidejte měsíčky sýru a vše zabalte či jen překryjte plátkem šunky. Lehce posypte rukolou a super rychlé pohoštění je hned na světě!

Oblozena hruska s parmskou sunkou
i (Zdroj: Peprconsulting)
Rychlá svačinka i dokonalé pohoštění pro nečekané hosty – Obložená hruška s parmskou šunkou

Salát z kuskusu s kuřecím masem a karamelizovanou hruškou

  • 1 hrnek bio kuskusu
  • 2 bio kuřecí prsa
  • hrst bio salátu (hlávkový, rukola, polníček apod.)
  • 1 bio hruška
  • 2 lžíce bio zakysané smetany
  • šťáva z bio citronu
  • lžička bio olivového oleje
  • lžička bio slunečnicového oleje
  • kousek bio másla
  • 1 lžíce bio cukru
  • sůl, bio pepř

Na pánvi s troškou rozpáleného slunečnicového oleje si osmahněte na kousky rozkrájená, osolená a opepřená kuřecí prsa. Mezitím si připravte kuskus dle návodu. Osolte jej, zakápněte olivovým olejem, troškou citronové šťávy a zakysanou smetanou – důkladně promíchejte. Připravený kuskus následně smíchejte s masem a přidejte salát. Na tenké plátky nakrájenou hrušku opečte na troše másla a přisypte cukr. Nechte vše chvíli zkaramelizovat. Směs s kuskusem, masem a salátem přendejte na talíř, navrch vyskládejte tenké měsíčky opečené hrušky a podávejte s dobrým bílým vínem!

Salat z kuskusu s kurecim masem a karamelizovanou hruskou
i (Zdroj: Peprconsulting)
Salát z kuskusu s kuřecím masem a karamalizavanou hruškou doplňte bílým vínem

Vepřové kotlety v medovo-česnekové marinádě s hruškou na rozmarýnu

  • 2 bio vepřové kotlety
  • 2 bio hrušky
  • čerstvý bio rozmarýn
  • 2 lžíce bio medu
  • 3 stroužky bio česneku
  • bio slunečnicový olej
  • sůl, bio pepř

Nejprve si smíchejte med s rozmačkaným česnekem. Osolené a opepřené kotlety potřete připravenou marinádou a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici. Poté maso zprudka opečte na pánvi z obou stran a podlijte troškou vody. Nechte dusit zhruba 20 minut a poté do pánve přidejte rozkrojené hrušky a snítky čerstvého rozmarýnu. Duste s trochou vody dalších zhruba 10 minut - podle tloušťky kotlet. Hotový pokrm podávejte například se šťouchanými brambory.

Veprove kotlety
i (Zdroj: Peprconsulting)
Vepřové kotletky s hruškami jsou netradiční, ale velmi chutné

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Biozebra
i (Zdroj: Shutterstock)
Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin

Evropské značení

 Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Biolist
i (Zdroj: Shutterstock)
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem

Publikováno: 16. 10. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce