Pro leckoho je jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata), který se rychle a hlavně takřka všude šíří, možná nepříjemný plevel, zároveň je však také významnou léčivou rostlinou s protizánětlivými a antibiotickými účinky, s úspěchem používanou především na léčbu kašle a rýmy. Vezměte ho tedy na milost a utíkejte do zahrady natrhat jeho listy. Láďa Hruška vám ukáže, jak si zastudena připravit báječný jitrocelový sirup, díky kterému přečkáte zimu téměř bez úhony.
Co budeme potřebovat
- listy jitrocele kopinatého
- 1 citron
- 1 limetku
- třtinový cukr (popř. med)
- zavařovací sklenici
Jak na to
1. krok
Čerstvě natrhané a omyté listy jitrocele zbavíme kořínků. Citron a limetku omyjeme a nakrájíme na plátky.
2. krok
Vezmeme hrst listů, stočíme je na dno zavařovací sklenice a důkladně udusáme.
3. krok
Zasypeme cukrem a poklademe střídavě plátky citronu a limetky. Poté vtlačíme do sklenice další vrstvu jitrocelových listů, opět procukrujeme a přidáme plátky citrusů.
4. krok
Takto vrstvíme, dokud nebude sklenice plná.
5. krok
Naplněnou sklenici uzavřeme víčkem a necháme zhruba 10 dnů stát na slunném místě. Jitrocel pustí šťávu, kterou přecedíme a slijeme do uzavíratelné sklenice.
Užíváme po lžičkách jako léčivý sirup při nachlazení, zahlenění, kašli a kýchání.
Publikováno: 3. 10. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška