reklama

Jak si připravit domácí jitrocelový sirup aneb Dejte vale kašli a rýmě

Pro leckoho je jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata), který se rychle a hlavně takřka všude šíří, možná nepříjemný plevel, zároveň je však také významnou léčivou rostlinou s protizánětlivými a antibiotickými účinky, s úspěchem používanou především na léčbu kašle a rýmy. Vezměte ho tedy na milost a utíkejte do zahrady natrhat jeho listy. Láďa Hruška vám ukáže, jak si zastudena připravit báječný jitrocelový sirup, díky kterému přečkáte zimu téměř bez úhony.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Co budeme potřebovat

  • listy jitrocele kopinatého
  • 1 citron
  • 1 limetku
  • třtinový cukr (popř. med)
  • zavařovací sklenici
Jitrocelový sirup 2
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Jitrocelový sirup 2

Jak na to

1. krok

Čerstvě natrhané a omyté listy jitrocele zbavíme kořínků. Citron a limetku omyjeme a nakrájíme na plátky.

Jitrocelový sirup 3
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Jitrocelový sirup 3

2. krok

Vezmeme hrst listů, stočíme je na dno zavařovací sklenice a důkladně udusáme.

Jitrocelový sirup 4
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Jitrocelový sirup 4

3. krok

Zasypeme cukrem a poklademe střídavě plátky citronu a limetky. Poté vtlačíme do sklenice další vrstvu jitrocelových listů, opět procukrujeme a přidáme plátky citrusů.

Jitrocelový sirup 5
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Jitrocelový sirup 5

4. krok

Takto vrstvíme, dokud nebude sklenice plná.

Jitrocelový sirup 6
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Jitrocelový sirup 6

5. krok

Naplněnou sklenici uzavřeme víčkem a necháme zhruba 10 dnů stát na slunném místě. Jitrocel pustí šťávu, kterou přecedíme a slijeme do uzavíratelné sklenice.

Jitrocelový sirup 7
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Jitrocelový sirup 7

Užíváme po lžičkách jako léčivý sirup při nachlazení, zahlenění, kašli a kýchání.

Publikováno: 3. 10. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška