Dýni můžete zužitkovat beze zbytku. Semínka z ní rozhodně nevyhazujte. Využijete je v kuchyni. Na čaj, jako snack na mnoho způsobů, na polévku nebo třeba dýňový chléb. Nejenže budou chutnat, ale dodají vám i mnoho prospěšných látek.
Na čaj potřebujete hlavně dýni
Dýni rozřízněte a vydlabejte z ní semínka. Pak je ještě očistěte od veškeré dužniny, která na nich zbyla.
Semínka nasypejte na rozpálenou pánev. Lehce osolte a opražte z obou stran. Bude to trvat několik minut. Hlídejte je a promíchávejte, aby se nepřipálila.
Pak je dejte do hrnečku a zalijte je horkou vodou. A čaj je hotový. Můžete si do něj přidat citronovou šťávu, trošku cukru nebo medu. Pak nechte ještě chvíli louhovat a hned potom si užívejte jeho blahodárné účinky. Semínka po vypití s chutí snězte, využijete je tak dvojnásob.
A večer k televizi je zkuste s chutí karamelu a chilli
Budete potřebovat:
- dýňová semínka
- 4 lžíce cukru krystal
- další koření – špetku soli, po čtvrt lžičce kmínu, skořice, zázvoru a chilli
- olej na opražení
Koření promíchejte v míse s polovinou cukru. Olej dejte do pánve, rozpalte ho, a pak přihoďte dýňová semínka. Přidejte cukr a nechte za soustavného míchání zkaramelizovat. Jakmile se tak stane, přesypte je z pánve do misky s kořením a promíchejte, aby se jím hezky obalila. A dobrota k večernímu zobání je hotová.
Proč semínka z dýně nevyhazovat?
Stejně jako dužina z dýně obsahují semínka mnoho prospěšných látek, které byste měli svému tělu dopřát. Najdete v nich minerály – hořčík, měď, mangan, zinek a fosfor. Jsou v nich také látky, které snižují hladinu cholesterolu. Obsahují vitaminy skupiny B. Aminokyselina tryptofan působí proti nespavosti a naopak pro lepší spánek. Jejich konzumací podpoříte imunitní systém. Podpoří i vaše srdce – pomáhá udržovat správný krevní tlak a předchází infarktu a mrtvici.
Vyrobte si prima svítící dýni:
Publikováno: 27. 9. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová