Také se v létě neumíte obejít bez zmrzliny? Pak vám Láďa přináší recept na dokonalé tvarohové nanuky. Jsou plné bílkovin a bez cukru, takže si je bez obav můžete dopřávat nehledě na roční období. Pustě se do nich a už nikdy nesáhnete po zmrzlině v obchodě.

Na tvarohové nanuky si nachystejte:
- vaničku tvarohu
- kelímek zakysané smetany
- smetanu ke šlehání
Do misky dejte tvaroh z vaničky a přidejte zakysanou smetanu. Můžete lehce přisladit medem nebo moučkovým cukrem.

Smetanu ke šlehání nalijte do vhodné nádoby a vyšlehejte šlehačem dotuha. Pak ji přidejte do směsi tvarohu a zakysanky a lehce promíchejte metlou.

Hotovou směs pak dejte do formiček na nanuky. Přidejte špachtle, na kterých budete nanuky držet. Dejte do mrazáku a těšte se na mraženou dobrotu. Pokud byste neměli tvořítka na nanuky, můžete použít i kelímky od jogurtů.

Variace s ovocem:
Můžete zkusit do směsi přidat i různé ovoce. Zkuste to třeba takto:
- 2 kelímky bílého jogurtu
- smetana ke šlehání
- 250 g jahod
- trošku citronové šťávy
- lžíce medu nebo cukru
Vyšlehejte šlehačku hezky dotuha. Jogurt smíchejte s medem nebo cukrem a přidejte i citronovou šťávu. Jahody nasekejte na kousky. Pak všechno smíchejte dohromady. Dejte do formiček a nechte zmrazit.

Nebo také takto:
- 2 vaničky tvarohu
- polovina kelímku smetany ke šlehání
- 1 banán
- 3 lžíce kakaa
- moučkový cukr dle chuti
Banán nejprve rozmačkejte vidličkou. Čím měkčí a zralejší bude, tím to půjde lépe a také bude sladší. Nebudete potom muset přidávat tolik cukru. Smetanu vyšlehejte a přidejte tvaroh, rozmačkaný banán a případně cukr. Asi půlku vzniklé směsi přendejte do druhé nádoby a přidejte k ní kakao. Vezměte formičky na nanuky a dávejte do nich po lžící směsi pěkně na střídačku. A pak s nimi honem do mrazáku.
Tip:
Nanuky si po vytažení z mrazáku můžete ještě namočit do rozpuštěné hořké nebo i mléčné či bílé čokolády. A než ztuhne, můžete ji ještě vložit třeba do nasekaných oříšků.
Nanuk připravte i vašemu pejskovi:
Publikováno: 25. 9. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová