Šípky si právě teď můžete natrhat na procházkách přírodou. A bude z nich nejen výborný čaj, ale i domácí marmeláda. Jen tak na chleba nebo i na netradiční plnění vánočního cukroví. Bude neotřelé a také plné vitaminů, které v zimě tolik potřebujeme.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/38/29/column/382983f519ada8806855caf572e42597_yan_6048.jpg)
Na šípkovou marmeládu si nachystejte:
- 1 kg šípků
- 300 až 500g cukru
- šťávu z 1 pomeranče
- 3 hřebíčky
- 2 lžíce rumu
- 1 lžičku skořice
![Připravte si všechny suroviny](https://img.primadoma.cz/w_2/84/f6/column/84f60e951bf27d29eba569b512e68a96_yan_5853.jpg)
Šípky zalijte vodou a dejte je vařit. Buďte trpěliví. Je třeba je vařit, dokud nebudou měkké. A to chvíli trvá.
![Šípky povařte](https://img.primadoma.cz/w_2/fb/98/column/fb985f4f5d95d873f6890a3a56f9067e_yan_5884.jpg)
Jakmile změknou, odstavte z plotny. Vezměte šťouchadlo na brambory a šípky rozšťouchejte.
![Vezměte si na pomoc šťouchadlo na brambory](https://img.primadoma.cz/w_2/54/d6/column/54d67d83776b936d68b38cfa85519e51_yan_5944.jpg)
Pak postupně přisypávejte cukr a rozmíchávejte. Dejte znovu na plotýnku a nechte probublávat. Hlavně nikam neodcházejte a často míchejte, aby se směs nepřipálila ke dnu.
![Vsypte cukr a nezapomeňte hlídat, aby se směs nepřipálila](https://img.primadoma.cz/w_2/59/3f/column/593ffab883a5c1da5e5f9f4d02e93520_yan_5957.jpg)
Hřebíčky dejte do hmoždíře a podrťte. Přidejte do směsi, dejte trošku skořice. Opravdu s citem, marmeláda by mohla pak zhořknout. Přilijte i rum. Nakonec přidejte šťávu z pomeranče.
![Roztlučte koření v hmoždíři](https://img.primadoma.cz/w_2/8e/47/column/8e4719058e6af0ae9aa247c86fd6efd5_yan_5968.jpg)
Přes sítko marmeládu přepasírujte.
![Směs dobře propasírujte](https://img.primadoma.cz/w_2/7b/7d/column/7b7d66b750708cb21b46164c39867ec9_yan_6013.jpg)
Plňte do čistých sklenic, které uzavřete a postavte dnem vzhůru. Jakmile marmeláda vychladne, můžete ochutnávat.
Prospěšné šípky
Šípky od pradávna používaly naše babičky (a dávno před nimi dokonce už i staří Řekové) jako zásobárnu vitaminu C. Nemusíte si z nich dělat jen léčivý čaj, ale díky své sladké chuti při plné zralosti se hodí k výrobě sirupů i marmelád. I v nich si můžete všechny prospěšné účinky vychutnat. Obsahují velké množství vitaminu C a karotenu. Najdete v nich také vápník a rutin.
Díky tomu jsou účinný v boji s infekcemi a nachlazením. Také při chřipce a kašli budou pomocníkem. Pomáhají také při onemocnění dásní a paradontóze. Využijete je při problémech s močovými cestami. Působí močopudně. Celkově posilují imunitu a díky antioxidantům pomáhají buňkám bojovat se stárnutím a poškozením.
Tip:
Pokud máte trpělivost a chcete se vyhnout pasírování, můžete to udělat jako v receptu Státního zdravotního ústavu z roku 1947 – šípky před vařením rozkrájejte napůl a semínka vydlabejte.
Vyrobte si krásný podzimní věnec na dveře:
Publikováno: 20. 9. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová