reklama

Tyto podzimní plody plné vitaminů nenechávejte ležet ladem, namažte si je na chleba

Šípky si právě teď můžete natrhat na procházkách přírodou. A bude z nich nejen výborný čaj, ale i domácí marmeláda. Jen tak na chleba nebo i na netradiční plnění vánočního cukroví. Bude neotřelé a také plné vitaminů, které v zimě tolik potřebujeme.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Šípková marmeláda v zimě zahřeje a před nemocí ochrání (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Na šípkovou marmeládu si nachystejte:

  • 1 kg šípků
  • 300 až 500g cukru
  • šťávu z 1 pomeranče
  • 3 hřebíčky
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžičku skořice
Připravte si všechny suroviny
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Připravte si všechny suroviny

Šípky zalijte vodou a dejte je vařit. Buďte trpěliví. Je třeba je vařit, dokud nebudou měkké. A to chvíli trvá.

Šípky povařte
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Šípky povařte

Jakmile změknou, odstavte z plotny. Vezměte šťouchadlo na brambory a šípky rozšťouchejte.

Vezměte si na pomoc šťouchadlo na brambory
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Vezměte si na pomoc šťouchadlo na brambory

Pak postupně přisypávejte cukr a rozmíchávejte. Dejte znovu na plotýnku a nechte probublávat. Hlavně nikam neodcházejte a často míchejte, aby se směs nepřipálila ke dnu.

Vsypte cukr a nezapomeňte hlídat, aby se směs nepřipálila
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Vsypte cukr a nezapomeňte hlídat, aby se směs nepřipálila

Hřebíčky dejte do hmoždíře a podrťte. Přidejte do směsi, dejte trošku skořice. Opravdu s citem, marmeláda by mohla pak zhořknout. Přilijte i rum. Nakonec přidejte šťávu z pomeranče.

Roztlučte koření v hmoždíři
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Roztlučte koření v hmoždíři

Přes sítko marmeládu přepasírujte.

Směs dobře propasírujte
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Směs dobře propasírujte

Plňte do čistých sklenic, které uzavřete a postavte dnem vzhůru. Jakmile marmeláda vychladne, můžete ochutnávat.

Prospěšné šípky

Šípky od pradávna používaly naše babičky (a dávno před nimi dokonce už i staří Řekové) jako zásobárnu vitaminu C. Nemusíte si z nich dělat jen léčivý čaj, ale díky své sladké chuti při plné zralosti se hodí k výrobě sirupů i marmelád. I v nich si můžete všechny prospěšné účinky vychutnat. Obsahují velké množství vitaminu C a karotenu. Najdete v nich také vápník a rutin.

Díky tomu jsou účinný v boji s infekcemi a nachlazením. Také při chřipce a kašli budou pomocníkem. Pomáhají také při onemocnění dásní a paradontóze. Využijete je při problémech s močovými cestami. Působí močopudně. Celkově posilují imunitu a díky antioxidantům pomáhají buňkám bojovat se stárnutím a poškozením.

Tip:

Pokud máte trpělivost a chcete se vyhnout pasírování, můžete to udělat jako v receptu Státního zdravotního ústavu z roku 1947 – šípky před vařením rozkrájejte napůl a semínka vydlabejte.

Vyrobte si krásný podzimní věnec na dveře:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 20. 9. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová