Cuketa je oblíbenec a není se čemu divit – v kuchyni ji můžete použít při každém vaření i pečení. Slané i sladké, studené i teplé, do všeho se hodí. A navíc má i příznivé účinky na zdraví. Pomůže při potížích s trávením, při hubnutí i otocích. Zkuste si ji připravit podle tohoto Láďova receptu.

Ovesné vločky spařte horkou vodou.

Cuketu a mrkev si nastrouhejte na jemném struhadle.

Vše pak dejte do vyšší nádoby a promixujte tyčovým mixérem. Popíjejte každý den minimálně jeden týden, aby měla tato léčebná kúra potřebný účinek.

K čemu ovesné vločky?
Ovesné vločky jsou surovina, kterou s přehledem využijete zevně i zevnitř. V nápoji s cuketou prospějí obě suroviny vašemu organismu. Díky vysokému obsahu vlákniny vás zasytí. Jsou účinným prostředkem proti zácpě. Dejte si je každé ráno k snídani a bude po problému. Najdete v nich antioxidanty, které bojují proti stárnutí buněk. Posilují imunitní systém a působí protizánětlivě. Jsou prospěšné při cukrovce 2. typu – díky betaglukanu se obsažené sacharidy rozkládají pomaleji a hladina cukru v krvi je tak stabilnější. Upravují také hladinu cholesterolu. Tím předcházejí kardiovaskulárním onemocněním.
Cuketa pro vaše zdraví
Lahodná zelená kráska jménem cuketa je v kuchyni všeumělem. Uvaříte z ní polévku, dušenou zeleninovou směs, vytvoříte pomazánku, bábovku, chleba, špagety i chipsy. Díky své téměř neutrální chuti ji snadno ochutíte na tisíc způsobů. A možná nevíte, že má cuketa i léčivé účinky. Podporuje a regeneruje střeva. Prospěje i těm, které trápí Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida. Prospívá i ledvinám díky vysokému obsahu vody. Proto její pravidelná konzumace pomáhá i od otoků a zavodnění. Pomůže vám při redukci hmotnosti – obsahuje hodně vlákniny, takže zasytí, a přitom obsahuje minimum kalorií. Zároveň také detoxikuje. Najdete v ní vitaminy A, B i C, draslík, fosfor, hořčík a vápník. Obsahuje kyselinu listovou, je tedy vhodná pro těhotné a pro příznivý vývoj plodu.

Zkuste to ještě jinak – cuketové smoothie
Recept, který zahřeje a dodá velké množství vitaminů, minerálů a vlákniny.
Připravte si:
- jednu cuketu
- jedno jablko
- pár listů čerstvých špenátových listů
- kousek čerstvého zázvoru
- lžíci citronové šťávy
- hrnek vody
Jablka zbavte jádřince, z cukety odstraňte semínka. Zázvor bude třeba oloupat a nakrájet na menší kousky. Pak už jen všechny suroviny rozmixujte a můžete si vychutnávat lahodné smoothie.

Tip:
Abyste využili síly cukety naplno, rozhodně ji neloupejte, konzumujte včetně slupky
Cuketu použijte do výtečné buchty podle našeho receptu:
Publikováno: 20. 9. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová