Bez téhle klasiky se neobejde snad žádná oslava nebo setkání s přáteli. Chlebové jednohubky jsou neokoukanou variantou oblíbených chuťovek neboli kanopek. Tyhle jsou ale o to lepší, že zasytí i pořádné jedlíky a jejich příprava vám nezabere mnoho času.
Co budeme na chlebové jednohubky potřebovat?
- chleba
- tvaroh
- vejce
- pažitku
- ředkvičky
- šunku
- sýr
- okurku
- listový salát
- sůl
- špejle na propíchnutí
Ne každý má rád bílé pečivo a také se může stát, že se ohlásí nečekaná návštěva a vy nemáte po ruce rohlíky. My vám ukážeme, jak udělat skvělé jednohubky z obyčejného chleba. K jejich dochucení budete potřebovat nějakou rychlou a chutnou pomazánku a to, co doma najdete, třeba šunku, sýr a nějakou zeleninu.
Začněte pomazánkou
Pomazánku si můžete pochopitelně připravit podle chuti, ale my doporučujeme jednu rychlou, dobrou, a ještě navíc zdravou. Z vajec vařených natvrdo vyjměte žloutky, které rozmačkejte v misce a osolte. Pak přidejte nastrouhané ředkvičky a najemno nasekanou pažitku. To vše smíchejte s tvarohem, který může být klidně nízkotučný.
Nechte pomazánku trochu rozležet a mezitím si připravte chleba na jednohubky. Z jednotlivých krajíců odkrájejte kůrky. Ty pochopitelně nevyhazujte, můžete si z nich připravit chutné krutonky do polévky nebo salátu, případně z nich udělat chlebovou polévku.
Místo jednohubek špízy
Větší chlebové obdélníky pomažte pomazánkou, kterou pokladete například šunkou, sýrem nebo kvalitním trvanlivým salámem. Nezapomeňte na zeleninovou oblohu, třeba na čerstvou šťavnatou okurku. Takto „vylepšený“ chleba klaďte na sebe v několika vrstvách.
Až dosáhnete požadované výšky, propíchejte obdélníky několika špejlemi, které budou mezi sebou vzdáleny podle toho, jak velké jednohubky chcete připravit. Potom už jenom nakrájejte jednohubky, které jsou tak úžasné, že vypadají spíše jako chlebové špízy. Nešetřete s nimi, protože budou každému chutnat.
Tipy pro vás:
- K výrobě chlebových jednohubek se hodí nejen běžný pšeničnožitný chléb, ale vyzkoušejte i variantu z žitného nebo celozrnného chleba.
- Právě do tmavších chlebů se hodí i další pomazánky, například křenová, která je pikantní a ve spojení s uherákem nebo dobrou šunkou od kosti chutná skvěle. Když si připravíte třenou nivu, můžete jednohubky doplnit už jenom okurkou a vlašskými ořechy.
Tip na skvělou humrovou pomazánku:
Publikováno: 18. 9. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová