reklama

Jednohubky pro dvě hubky pro labužníky i otesánky

Bez téhle klasiky se neobejde snad žádná oslava nebo setkání s přáteli. Chlebové jednohubky jsou neokoukanou variantou oblíbených chuťovek neboli kanopek. Tyhle jsou ale o to lepší, že zasytí i pořádné jedlíky a jejich příprava vám nezabere mnoho času.

Chlebové jednohubky jsou jednoduché, a přitom je to dokonalá delikatesa (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Co budeme na chlebové jednohubky potřebovat?

  • chleba
  • tvaroh
  • vejce
  • pažitku
  • ředkvičky
  • šunku
  • sýr
  • okurku
  • listový salát
  • sůl
  • špejle na propíchnutí

Ne každý má rád bílé pečivo a také se může stát, že se ohlásí nečekaná návštěva a vy nemáte po ruce rohlíky. My vám ukážeme, jak udělat skvělé jednohubky z obyčejného chleba. K jejich dochucení budete potřebovat nějakou rychlou a chutnou pomazánku a to, co doma najdete, třeba šunku, sýr a nějakou zeleninu.

Začněte pomazánkou

Pomazánku si můžete pochopitelně připravit podle chuti, ale my doporučujeme jednu rychlou, dobrou, a ještě navíc zdravou. Z vajec vařených natvrdo vyjměte žloutky, které rozmačkejte v misce a osolte. Pak přidejte nastrouhané ředkvičky a najemno nasekanou pažitku. To vše smíchejte s tvarohem, který může být klidně nízkotučný.

Pomazánka
Ředkvičky jenom operte, a pak nastrouhejte do pomazánky na jemném struhadle. Nezapomeňte také na pažitku (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Nechte pomazánku trochu rozležet a mezitím si připravte chleba na jednohubky. Z jednotlivých krajíců odkrájejte kůrky. Ty pochopitelně nevyhazujte, můžete si z nich připravit chutné krutonky do polévky nebo salátu, případně z nich udělat chlebovou polévku.

Natírání
Z chlebových krajíců vykrájejte větší obdélníky (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Místo jednohubek špízy

Větší chlebové obdélníky pomažte pomazánkou, kterou pokladete například šunkou, sýrem nebo kvalitním trvanlivým salámem. Nezapomeňte na zeleninovou oblohu, třeba na čerstvou šťavnatou okurku. Takto „vylepšený“ chleba klaďte na sebe v několika vrstvách.

Skládání
Chleba prokládejte vším, co máte rádi a co je doma k dispozici (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Až dosáhnete požadované výšky, propíchejte obdélníky několika špejlemi, které budou mezi sebou vzdáleny podle toho, jak velké jednohubky chcete připravit. Potom už jenom nakrájejte jednohubky, které jsou tak úžasné, že vypadají spíše jako chlebové špízy. Nešetřete s nimi, protože budou každému chutnat.

Špejle
Namazané a navrstvené chlebové obdélníky propíchejte špejlemi a můžete začít krájet (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Tipy pro vás:

  • K výrobě chlebových jednohubek se hodí nejen běžný pšeničnožitný chléb, ale vyzkoušejte i variantu z žitného nebo celozrnného chleba.
  • Právě do tmavších chlebů se hodí i další pomazánky, například křenová, která je pikantní a ve spojení s uherákem nebo dobrou šunkou od kosti chutná skvěle. Když si připravíte třenou nivu, můžete jednohubky doplnit už jenom okurkou a vlašskými ořechy.

Tip na skvělou humrovou pomazánku:

Publikováno: 18. 9. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová