reklama

Dýňové paštičky a dýňový punč jako pro Harryho Pottera

Dýně jsou nejen u nás spojovány hlavně s obdobím Halloweenu, který se rozšířil i do našich končin. Dýně jsou ale zeleninou, která by neměla upadat v zapomnění. Obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, mají spoustu vlákniny či vitaminů a stopových prvků. Zavzpomínejme proto s dýněmi nejen na Halloween, ale také třeba na sérii příběhů o čaroději Harry Potterovi.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Dýňové paštičky a dýňový punč jako pro Harryho Pottera (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com)

Dýně pro Halloween i pro Harryho Pottera

Halloween je v našich končinách považován za americký svátek a jen málokdo ví, že kořeny dne duchů, dýní a strašidel pocházejí z evropského kontinentu. Tento původně pohanský svátek oslavovalo keltské obyvatelstvo Britských ostrovů předvečer významného svátku Samhain - náš Den všech svatých neboli „Dušičky“. Následně britští přistěhovalci přenesli Halloween i do jiných končin světa. Svátek, jak ho známe dnes, je populární v USA, Spojeném království, Irsku, Portoriku, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu.

Tradice strašidelných zábav, převlékání se do strašidelných kostýmů pomalu proniká i k nám. Nedílnou součástí halloweenského večera je výzdoba, kterou umocňuje chutné občerstvení ve velmi netradičním pojetí. Plánujete vnést do vaší domácnosti nádech Halloweenu? Připravili jsme pro vás halloweenský recept na netradiční podzimní koktejl.

Kdo pak přečetl i sérii příběhů o Harrym Potterovi jistě si vzpomene, že i v čarodějné škole čar a kouzel se konzumovaly dýně. Především v podobě dýňových paštiček nebo jako dýňový džus. A i tento recept vám nezůstaneme dlužni.

Dýňový punč

Ingredience na přípravu 8-10 porcí

  • 250 g cukru
  • 250 ml vody
  • ½ lžičky skořice
  • 200 ml dýňového pyré
  • 330 ml cideru
  • 500 ml pomerančového džusu
  • 70 ml citronové šťávy
  • 250 ml rumu
  • 750 ml sektu Rotkäppchen Sec
  • led, plátky citronu a svitky skořice na ozdobu

Nejprve připravte skořicový sirup. Do kastrůlku dejte cukr, vodu a skořici. Přiveďte k varu a krátce povařte, jen aby se rozpustil cukr. Odstavte a nechte zcela vychladnout. Do mísy na bowli dejte dýňové pyré, přilijte vychlazený skořicový sirup, cider, pomerančový džus, citronovou šťávu a rum. Vše dobře promíchejte, přidejte kostky ledu a dolijte sektem Rotkäppchen Sec. Nakonec ozdobte plátky citronu a svitky skořice.

Sekt
i (Zdroj: Rotkäppchen)
Dýňový punč se sektem Rotkäppchen

Dýňové paštičky

Ingredience:

  • 1 balení chlazení koláčové krusty (možno použít i balení listového těsta)
  • 500 g dýně
  • 4 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g tvrdého sýra
  • sůl, pepř
  • mouku
  • vejce na potření

Připravíme si zhruba 0,5 kg dýně. Vyjde to tak na polovinu průměrně velké Hokkaido dýně. Tuto půlku zbavíme vnitřku se semínky, potřeme zvenku máslem a dáme péct dužinou dospod při asi 170 °C do měkka zhruba 40 minut. Po upečení je lepší z ní sundat slupku, u Hokkaido dýně to není nezbytně nutné. Takto připravenou ještě horkou dýni dáme do misky, přidáme máslo a pomocí ponorného mixéru nebo ručního šlehače vyrobíme hmotu podobnou bramborové kaši. Do této dýňové kaše přidáme rozmačkaný česnek, nastrouhaný čedar, sůl a pepř podle chuti.

Předpřipravené těsto si vyndáme z lednice a rozválíme na pomoučněném válu na tloušťku několik milimetrů. Vykrájíme z něj kolečka, doprostřed z nich dáme dýňovou náplň a pevně po okrajích stiskneme. Můžeme použít vidličku nebo tvořítko na pelmeně. Připravené taštičky potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct při 180 °C na cca 20 minut, dokud není krusta nazlátlá. Před servírováním se taštičky mají nechat 5-10 minut odpočinout, ale dobré jsou i studené.

Paštičky
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Paštičky s dýňovou náplní z listového těsta

Dýňový džus

Ingredience:

  • 3 kg dýně 
  • 2,50 l vody
  • 1,20 kg cukru
  • 1 lžíce kyseliny citronové
  • 2 citrony

Na rozředění použijeme cca 10 l vody nebo minerálky bez příchuti.

Na kostičky nakrájenou dýni zasypeme cukrem a kyselinou citronovou, která nám napomůže jako konzervant zalijeme vodou a necháme 24 hodin stát. Pak přidáme omyté a na plátky nakrájené citrony bez jader a uvaříme vše doměkka. Necháme zchladnout a rozmixujeme. V tomto stavu můžeme sterilovat ve sklenicích o obsahu 0,7 l a pak ředit vodou podle potřeby. Nebo naředíme hned a zkonzumujeme.

Džus
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Dýňový džus můžeme naředit a ihned pít

Udělejte si podzimní aranžmá z dýní:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 19. 9. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová