Kvetou vám ještě na zahrádce poslední růže a vám je líto jejich pomíjivé krásy, když začnou kvítky opadávat? Udělejte si domácí potpourri z květů růže, budete se z nich těšit déle a ještě získáte příjemně voňavou podzimní dekoraci.
Slovník říká, že potpourri je směs sušených, přirozeně vonících rostlinných materiálů, používaných jako jemné přírodní vůně v domech. Směs je obvykle umístěna v dekorativní dřevěné misce, nebo vázaná do malých sáčků z čiré tkaniny.
Jak na to
1. krok
Otrhejte buď celé kvítky, nebo jen okvětní lístky z květů, které jsou těsně před opadáním. Pozor, pokud růže zasychají už na květu a okvětní lístky začínají hnědnout, nejsou na potpouri vhodné, protože by byly cítit hnilobou.

2. krok
Nechte růžové lístky a květy prosychat na sítu nebo proutěné misce ve stínu (na fotografii sušení 2.a 3.den)

3. krok
Usušené lístky a kvítky naaranžujte na misku nebo jinou vhodnou nádobu Lístky na misce pravidelně kontrolujte, jestli nevstřebávají vzdušnou vlhkost a nezačínají plesnivět.

4. krok
Lístky můžete také opatrně nasypat do sáčku z tenké dekorativní tkaniny a zavázat ozdobnou nitkou. Až vyprchá vůně sušených lístečků, můžete na ně kápnout vonný olej.

Prima tip
Když čerstvě utržené kvítky nebo lístky naaranžujete do hezkých misek nebo nádob, můžete je použít jako dekoraci třeba při stolování v zahradě a pak teprve začít sušit.

Čerstvé okvětní lístky si také můžete nasypat do koupele.
Publikováno: 29. 9. 2017, Autor: Petra Marková, Profil autora: Petra Marková