Víte, co se skrývá pod názvem carving? Thajské dekorativní umění, které si můžete vyzkoušet i vy sami. Jde o vyřezávání zeleniny a ovoce. Mistr tohoto oboru Luděk Procházka vám poradí, jak na to a vy si pak můžete doma vytvořit působivé podzimní dekorace.
Běžně se vyřezává z dýní, melounů a klasické zeleniny. Tedy z mrkve, bílé ředkve, řepy, celeru, kedlubny, vodnice, okurky, cukety nebo sladké brambory (batátu). Dá se tvořit i z fenyklu, zázvoru, dokonce i z česneku a košťálu brokolice. Nelze tvořit z bobulovin, které jsou plné šťávy.
![Běžně se vyřezává z dýní, melounů a klasické zeleniny](https://img.primadoma.cz/w_2/87/69/column/876909cade405dd700e62fa1495a1498_3963278-ter_0120.jpg)
Nástroje na carving
Na jemné řezání se používají především thajské nože, pak samozřejmě využíváme i zeleninové nože. Můžete použít jak rovný, tak zahnutý a občas něco většího překrojíte velkým zeleninovým nožem. A jsou tu i dlátka ve tvaru U a V, zoubkouvané (Z) a pomocná dlátka a nožíky. Nejčastěji asi využijete kulatá dlátka, která jsou i v základní sadě. Je potřeba více velikostí, pokud vyřezáváte květy. Na plastiky jsou šikovná očka různých tvarů – jde o obličeje a plastiky zvířat či lidí.
![Nástroje na carving](https://img.primadoma.cz/w_2/03/45/column/0345e2d8292304de4d96aaf07e2b44fe_3963275-ter_0115.jpg)
Co se dá z čeho vyřezat
- růže z červené řepy, bílé ředkve a mrkve
- kaly z fenyklu, z kedluben
- jiřiny a růže z bílé ředkve a vodnice
![Vyřezávané květiny](https://img.primadoma.cz/w_2/63/a9/column/63a9ef1f30369d7c32f0b02cb71d9c25_3963281-ter_0137.jpg)
Jak udržet hotové dílo čerstvé
Větší kusy jako melouny, cukety, dýně stačí porosit vodou a překrýt fólii, příp. hadrovým ubrouskem a dát do lednice. Takto vydrží i několik dní. Květy vložte na chvíli do vody, pokud chcete, aby nasály vodu. Pokud nechcete, aby úplně ztuhly, tak poroste a uložte do misky pod víko nebo fólii a opět do ledničky. Lístečky (z cukety, okurky) ve vodě ztuhnou, ztvarují se, ale neponechávejte je ve vodě dlouho.
![Vyřezávané růže](https://img.primadoma.cz/w_2/37/42/column/3742267a503e8e2d4a00d31e0764f954_3963269-ter_0110.jpg)
Prima tipy
- Když cibuli a šalotku ponoříte do vody, nebudete u vyřezávání slzet.
- S mrkví se lépe pracuje, když ji namočíte do osolené vody.
- Jablka, lilky, hrušky nehnědnou, když se namočí do citronové či limetkové šťávy. Ale to je jen krátký efekt. Jinak využijte přípravek „bělku“ (antioxidační směs), která tmavnoucí věci podrží i týden.
Červená řepa pouští méně barviva, když ji předem namočíte ve slané vodě.
Publikováno: 24. 9. 2018, Autor: Václav Postránecký , Profil autora: Václav Postránecký