reklama

Připravte si na ohni levnou, tradiční a výbornou polévku z Krkonoš

Levná, tradiční a výborná polévka – to je falešné kyselo bez kvásku. Jestli ho neznáte, neváhejte se do něj podle tohoto receptu pustit a budete se k němu zaručeně vracet. Navíc se dá s přehledem uvařit i v kotlíku na ohni.

Uvařte si skvělé kyselo na ohni podle rodinného receptu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Na kyselo na ohni budete potřebovat:

  • sušené houby
  • brambory
  • hladkou mouku
  • 5 vajec
  • mléko
  • cibuli
  • sůl, bobkový list, nové koření, ocet
  • sádlo
Suroviny
Připravte si suroviny (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Do vody dejte vařit houby, bobkový list, nové koření a sůl. Vařte asi hodinu a půl, až budou houby hotové.

Vaření hub
Dejte vařit houby a koření (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Pak si udělejte záděl – je to hladká mouka rozmíchaná ve mléce. Vezměte si na to metlu nebo kvedlačku a mouku pořádně rozmíchejte. Záděl nalijte do vroucí vody s houbami a kořením. Zase pořádně rozkvedlejte a vařte asi půl hodiny.

Záděl do polévky
Rozmíchejte mouku v mléce a nalijte ji k základu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Na pánvi si mezitím rozehřejte sádlo a usmažte na něm nakrájenou cibulku. Pak ještě oloupejte předem uvařené brambory a rozšťouchejte je. Přidejte k nim rovnou z rozpálené pánve osmaženou cibuli.

Osmažená cibulka
Cibulku osmahněte dozlatova (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Na pánev teď můžete rozklepnout vajíčka, lehce je přisolit a promíchávat, než budou hotová. Pak je dejte do hrnce s houbami. Nakonec ještě ochuťte octem.

Vajíčka do polévky
Osmažená vejce přidejte do polévky (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Na talíř si potom dejte lžíci brambor s cibulkou a zalijte polévkou. 

Kde se kyselo vzalo?

První ověřené zmínky pochází už z roku 1803. Vaří se hlavně v Podkrkonoší a na Podorlicku. Jako základ se do něj používá kvásek z žitné mouky. Ten se rozmíchá ve vodě a následně se vlije do houbového vývaru. Bylo oblíbené a hlavně levné. Mohli jste ho tak na stolech vidět k snídani, obědu i večeři, ale také při slavnostnějších příležitostech... třeba na Štědrý večer.

Tipy na obměny:

  • Polévku můžete ještě dochutit smetanou.
  • Pro zdravější verzi zkuste použít celozrnnou mouku.
  • Do vývaru společně s houbami můžete přidat i klasickou polévkovou zeleninu – mrkev, celer, pórek, růžičkovou kapustu atd.
  • A samozřejmě si nezapomeňte zkusit kyselo i tradiční z kvásku.

Upečte si křupavé houstičky sypané sýrem:

Publikováno: 30. 8. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová