Levná, tradiční a výborná polévka – to je falešné kyselo bez kvásku. Jestli ho neznáte, neváhejte se do něj podle tohoto receptu pustit a budete se k němu zaručeně vracet. Navíc se dá s přehledem uvařit i v kotlíku na ohni.

Na kyselo na ohni budete potřebovat:
- sušené houby
- brambory
- hladkou mouku
- 5 vajec
- mléko
- cibuli
- sůl, bobkový list, nové koření, ocet
- sádlo

Do vody dejte vařit houby, bobkový list, nové koření a sůl. Vařte asi hodinu a půl, až budou houby hotové.

Pak si udělejte záděl – je to hladká mouka rozmíchaná ve mléce. Vezměte si na to metlu nebo kvedlačku a mouku pořádně rozmíchejte. Záděl nalijte do vroucí vody s houbami a kořením. Zase pořádně rozkvedlejte a vařte asi půl hodiny.

Na pánvi si mezitím rozehřejte sádlo a usmažte na něm nakrájenou cibulku. Pak ještě oloupejte předem uvařené brambory a rozšťouchejte je. Přidejte k nim rovnou z rozpálené pánve osmaženou cibuli.

Na pánev teď můžete rozklepnout vajíčka, lehce je přisolit a promíchávat, než budou hotová. Pak je dejte do hrnce s houbami. Nakonec ještě ochuťte octem.

Na talíř si potom dejte lžíci brambor s cibulkou a zalijte polévkou.
Kde se kyselo vzalo?
První ověřené zmínky pochází už z roku 1803. Vaří se hlavně v Podkrkonoší a na Podorlicku. Jako základ se do něj používá kvásek z žitné mouky. Ten se rozmíchá ve vodě a následně se vlije do houbového vývaru. Bylo oblíbené a hlavně levné. Mohli jste ho tak na stolech vidět k snídani, obědu i večeři, ale také při slavnostnějších příležitostech... třeba na Štědrý večer.
Tipy na obměny:
- Polévku můžete ještě dochutit smetanou.
- Pro zdravější verzi zkuste použít celozrnnou mouku.
- Do vývaru společně s houbami můžete přidat i klasickou polévkovou zeleninu – mrkev, celer, pórek, růžičkovou kapustu atd.
- A samozřejmě si nezapomeňte zkusit kyselo i tradiční z kvásku.
Upečte si křupavé houstičky sypané sýrem:
Publikováno: 30. 8. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová