Češi milují grilování a dobře vědí, že na grilu lze chutně upravit téměř cokoliv. Nebojte se proto vyzkoušet i levnou a rychlou variantu, která je ovšem naprostou lahůdkou, která bude chutnat každému. Stačí vám k tomu alobal a vše, co najdete v lednici, spížce či na zahradě.
Co budete potřebovat:
- párek nebo buřty
- brambory
- papriku
- cibuli
- česnek
- grilovací koření
- olej
Základem všeho je alobal a vaše kuchařská fantazie. Rozhlédněte se po domácnosti a najděte všechny zbylé uzeniny a zeleninu, přidejte k tomu brambory s kořením a olejem a dejte se do práce. Nebojte, budete rychle hotovi. Všechny vybrané ingredience pokrájejte na kostičky nebo plátky, promíchejte s olejem a grilovacím kořením. Pokud máte pěkné nové brambory, nemusíte je loupat.
Nastříhejte dostatečně velké kousky alobalu, z kterých uděláte kapsičky naplněné směsí ke grilování. Raději udělejte dvojitou alobalovou vrstvu, budete mít jistotu, že nevyteče lahodná šťáva a směs se také rychleji ugriluje. Kapsičky grilujte asi 30 až 40 minut, aby se vše dobře propeklo (zvláště brambory) a také, aby se spojily všechny ty báječné chutě.
Až kapsičky rozbalíte, připravte se na úžasnou vůni, které neodolá vůbec nikdo. Do směsi můžete použít i libovou anglickou slaninu. Té tučnější se raději vyhněte, aby kapsičky nebyly zbytečně mastné.
Směs můžete vylepšit i další zeleninou, například lilkem nebo cuketou. Pro grilování jsou nejvhodnější brambory varného typu B, které mají polopevnou strukturu.
Nejenom do našich kapsiček používejte kvalitní uzeninu. To znamená párky a buřty s co největším podílem masa, a pokud to trochu jde, takové, které neobsahují lepek. Ne každý dobře snáší česnek a cibuli. Můžete je nahradit zelenou polní paprikou, která nemá sice tak masitou dužinu, ale zato výraznou a aromatickou chuť. Paprik existuje nepřeberné množství druhů.
Ty klasické (polní), které se pěstují běžně i na našich zahradách, dodají jídlu výraznou chuť. Červené, zelené, žluté nebo oranžové mají šťavnatou a silnou dužinu a upravené na grilu jsou vynikající. Kdo miluje ostré, může si do směsi přidat i kousek feferonky nebo papričky jalapeňos.
Podívejte se, jak vybírat maso na grilování:
Publikováno: 23. 8. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová