Češi milují grilování a dobře vědí, že na grilu lze chutně upravit téměř cokoliv. Nebojte se proto vyzkoušet i levnou a rychlou variantu, která je ovšem naprostou lahůdkou, která bude chutnat každému. Stačí vám k tomu alobal a vše, co najdete v lednici, spížce či na zahradě.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/97/de/column/97defbcad72ea847a201805941d3b6a8_depositphotos_179364302_l-2015.jpg)
Co budete potřebovat:
- párek nebo buřty
- brambory
- papriku
- cibuli
- česnek
- grilovací koření
- olej
Základem všeho je alobal a vaše kuchařská fantazie. Rozhlédněte se po domácnosti a najděte všechny zbylé uzeniny a zeleninu, přidejte k tomu brambory s kořením a olejem a dejte se do práce. Nebojte, budete rychle hotovi. Všechny vybrané ingredience pokrájejte na kostičky nebo plátky, promíchejte s olejem a grilovacím kořením. Pokud máte pěkné nové brambory, nemusíte je loupat.
![Krájení](https://img.primadoma.cz/w_2/1f/bb/column/1fbbfb70c83c7e617b916906cf4d98f2_snimek-obrazovky-1621.png)
Nastříhejte dostatečně velké kousky alobalu, z kterých uděláte kapsičky naplněné směsí ke grilování. Raději udělejte dvojitou alobalovou vrstvu, budete mít jistotu, že nevyteče lahodná šťáva a směs se také rychleji ugriluje. Kapsičky grilujte asi 30 až 40 minut, aby se vše dobře propeklo (zvláště brambory) a také, aby se spojily všechny ty báječné chutě.
![Míchání](https://img.primadoma.cz/w_2/53/b9/column/53b92685d667bf40c30a05ca865c2619_snimek-obrazovky-1622.png)
Až kapsičky rozbalíte, připravte se na úžasnou vůni, které neodolá vůbec nikdo. Do směsi můžete použít i libovou anglickou slaninu. Té tučnější se raději vyhněte, aby kapsičky nebyly zbytečně mastné.
![Pečené brambory](https://img.primadoma.cz/w_2/f1/8a/column/f18afdca972c79b17cb24188600d8ec6_snimek-obrazovky-1623.png)
Směs můžete vylepšit i další zeleninou, například lilkem nebo cuketou. Pro grilování jsou nejvhodnější brambory varného typu B, které mají polopevnou strukturu.
Nejenom do našich kapsiček používejte kvalitní uzeninu. To znamená párky a buřty s co největším podílem masa, a pokud to trochu jde, takové, které neobsahují lepek. Ne každý dobře snáší česnek a cibuli. Můžete je nahradit zelenou polní paprikou, která nemá sice tak masitou dužinu, ale zato výraznou a aromatickou chuť. Paprik existuje nepřeberné množství druhů.
![Papriky](https://img.primadoma.cz/w_2/b0/b8/column/b0b87037f7381eab118843a49ec245ea_depositphotos_72718743_l-2015.jpg)
Ty klasické (polní), které se pěstují běžně i na našich zahradách, dodají jídlu výraznou chuť. Červené, zelené, žluté nebo oranžové mají šťavnatou a silnou dužinu a upravené na grilu jsou vynikající. Kdo miluje ostré, může si do směsi přidat i kousek feferonky nebo papričky jalapeňos.
Podívejte se, jak vybírat maso na grilování:
Publikováno: 23. 8. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová