Skvělá pochoutka, která nesmí chybět u táboráku nebo grilování – to jsou hadi na klacku. Jednoduché chlebové těsto bez kynutí budete mít raz dva hotové a můžete si na nich pochutnat na sladko i naslano. Budou z nich tak nadšení děti i dospělí.

Chléb je tu s námi už mnoho let. Nejstarší poznatky sahají až 10 tisíc let př.nl. U nás se pekaři jako řemeslníci objevili někdy v 11. století n. l., tím pečení v domácnostech ustupovalo. Chléb se používal i při korunovaci. V 15. století se peklo 12 druhů chleba, třeba žaludový, rýžový a perníkový. O 4 století později se i pečení překlopilo do průmyslové výroby.
Suroviny na hady
- 2 hrnky hladké mouky
- ½ hrnku vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- koření – kmín a oregano, případně další dochucovadla

Hladkou mouku dejte do větší mísy. Do mouky přidejte lžičku kmínu a kypřicí prášek do pečiva. Vše promíchejte. Teď už můžete přidat olivový olej a také vodu.


Vypracujte hladké, nelepivé těsto - nejdřív vařečkou, pak ho pěkně propracujte rukama. Mísu přikryjte utěrkou a nechte odpočívat. Mezitím si můžete připravit klacky na opékání... klidně třeba z vrby, co vám roste na zahradě. Těsto potom vyjměte, vyválejte jednu velkou šišku, tu potom rozdělte na 4 stejné části. Každou z nich opět vyválejte.

Namotejte na klacek a přitiskněte po celé délce. Pak všechny položte na grilovací mřížku a dejte péct nad oheň. Bedlivě hlídejte, aby se nespálili. Můžete je samozřejmě péct i v ruce.
Nevíte, které palivo je pro grilování nejlepší? Přečtěte si článek, kde jsme popsali výhody jednotlivých typů paliva a daly nejlepší rady pro rozdělávání ohně.


Na závěr je potřete rozpuštěným máslem. A můžete se pustit s chutí do jídla. Kousky si můžete namáčet v lískooříškovém krému. Naslano budou vynikající s dipem nebo marinádou.
TIP 1:
Hotové hady můžete pomazat i medem nebo posypat moučkovým cukrem. Máslo můžete také směle nahradit sádlem. Variant ale vymyslíte určitě i mnohem víc. Stejně tak můžete hady vyrobit i z klasického kynutého těsta na chléb.
Víte, jak grilovat kukuřici:
TIP 2:
Užijte si opíkání a grilování na maximum. Vytvořte si vlastní stůl s ohništěm uvnitř. Návod naleznete ve videu. Nebo si pořiďte přenosné ohniště, které postavíte tam, kam potřebujete. Všechny výhody přenosných ohnišť jsme sepsali do článku.
Publikováno: 21. 8. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová