Sušička ovoce je skoro jako trouba, grill a pánev v jednom. Kromě sušených plátků ovoce, zeleniny a hub si můžeme připravit základy na výborné dortíky, sušenky, placičky, granolu, krekry apod. Zejména pro zastánce zdravého stravování a raw stylu je sušička nezbytnou součástí výbavy kuchyně.
Sušička potravin představuje velkého pomocníka ve chvíli, kdy si chceme usušit vlastní ovoce. Využijeme ji nejen v létě, ale i na podzim, kdy se stále suší, zejména jablíčka a hrušky. Pro zastánce zdravého stravování a raw stylu je sušička nezbytnou součástí výbavy kuchyně. Sušiček je na trhu celá velká řada, od levných, až po profesionální. Základním kritériem je možnost regulace teploty sušení. Pokud chcete, aby se v ovoci zachovaly všechny vitaminy a zdraví prospěšné enzymy, je potřeba, aby sušení probíhalo při teplotách do 42 °C. Sušení je sice pomalejší, ale výsledný produkt je opravdu kvalitní a rozhodně to zato stojí. Usušené ovoce by mělo zůstat pružné, nemělo by se lámat.
Pozor na síření a cukr!
Sušené ovoce, které se běžně prodává, může být ošetřeno i způsobem, který hodně sníží jeho kvality. Problémem je síření, kterým se upravují zejména meruňky. Síření napomáhá udržet ovoci jeho pěknou barvu. Celá řada ovoce se také velmi silně proslazuje, většinou se to týká plátků ananasu, papáji a brusinek. Proslazování se praktikuje také v případě, že výchozí ovoce není chuťově kvalitní nebo je nedozrálé. Pokud si připravíte ovoce doma, možná budete zklamáni – meruňky nebudou oranžové, ale hnědé, to samé se týká i banánů. Nicméně jejich chuť bude mnohem opravdovější.
Sušení ovoce
Ovoce k sušení musí být co možná nejvíce vyzrálé, aby v něm byl velký podíl obsažených cukrů a méně vody. Takové ovoce bude po usušení velmi chutné. Vybíráme takové druhy, které sami o sobě nejsou příliš šťavnaté, před sušením je musíme připravit. Meruňky a švestky rozpůlíme nebo nakrájíme na kousky. Třešně, višně a švestky vypeckujeme. Jablíčka a hrušky nakrájíme na kolečka nebo na plátky. Sušíme samozřejmě i exotické druhy, jako je ananas a banány. Usušené ovoce by nemělo být tvrdé, stále by si mělo zachovávat měkkost a pružnost. Správně usušené a skladované vydrží po celou zimu a jeho lahodné chuti se proslazené a sířené ovoce, které koupíme v obchodě, nikdy nemůže vyrovnat.
Ostatní sušení
V sušičce se dá sušit i veškerá zelenina. Vycházíme z toho, co máme rádi a jakou zeleninu využijeme. Tradičně to může být celer do polévky, kolečka póru nebo celá řada bylinek. Samozřejmostí jsou i houby. V sušičce ale nemusíme jen sušit ovoce a zeleninu ale můžeme ji použít i pro přípravu zajímavých receptů, jako jsou krekry, placky, tyčinky a dezerty. Pro tento způsob přípravy potravin se neobejdeme bez profi modelů sušiček. Obsahuji totiž i speciální tácy a vložky na sušení tekutých surovin.
Jednoduché semínkové krekry
Jsou založeny na lněných a chia semínkách a jsou opravdu výborné. Počítáme s tím, že semínka po namočení nabobtnají a zvětší objem, proto směs připravujeme ve větší nádobě.
Potřebujeme:
- 1 hrnek semínek lnu
- ½ hrnku chia semen
- 2 lžíce semen slunečnice
- ½ lžíce semen máku
- 1,5 šálku vody
- 1,5 lžičky soli
- 4 lžíce lahůdkového droždí
- libovolné sušené bylinky na dochucení
Těsto rozprostřeme na tác sušičky a sušíme asi 6 hodin. Směsi je cca na dva tácy. Záleží jen na nás, jak chceme mít krekry vysoké. Čím vyšší, tím je sušení delší. Sušené krekry by měly být křupavé, ale ne přesušené.
Raw semínkové tyčinky
Základní hmota:
- 1 hrnek datlí
- 1 hrnek mandlí
- ½ hrnku rozinek
- ½ hrnku strouhaného kokosu
- ½ hrnku semínek dýně
- ½ hrnku semínek slunečnice
Na doplnění:
- 2 lžíce sezamu
- ⅓ hrnku namletého lnu
- 1 lžíce skořice
- 2 lžíce tahini
- 2 lžíce medu
- vanilka na ochucení
Nejprve na 1-2 hodiny namočíme datle a mandle do vody. Poté slijeme vodu a osušíme. Ingredience, které tvoří základní hmotu, smícháme dohromady v kuchyňském robotu, výkonném mixéru nebo v malém elektrickém chopperu, který funguje překvapivě dobře. Zpracováváme po částech. Ve výsledku chceme získat kompaktní hmotu, kterou v misce spojíme s doplňujícími ingrediencemi a promícháme dobře špachtlí nebo vařečkou. Poté ručně tvarujeme tyčinky, které pokládáme na tácy sušičky. Sušíme při maximální teplotě 42 °C po dobu 5-8 hodin podle toho, jakou konzistenci preferujeme.
Raw řepný chlebíček
- 3 hrnky nastrouhané řepy
- 1,5 hrnku zlatého lnu
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- 3 lžíce semínek slunečnice
- podle chuti sušený rozmarýn, sůl
Vytvoříme hmotu, kterou nalijeme do tácu pro tekuté potraviny a sušíme okolo 6 hodin podle toho, jak je vrstva vysoká. Průběžně kontrolujeme. Před dosušením nařežeme na libovolné tvary. Chlebíček je moc dobrý, nahradí normální chléb. Hodí se samostatně jako krekry nebo na něj můžeme natírat nejrůznější dipy a pomazánky.
Sušené ovocné plátky neboli ovocná kůže
Recept je tak jednoduchý, že postup zvládnou i děti. Použít můžeme libovolné ovoce, výborné jsou meruňky, banány, mango, lesní ovoce, jablka, hrušky. Vytvořit si můžeme i vlastní směs. Ovoce rozmixujeme dohladka, podle potřeby lehce naředíme vodou nebo dosladíme medem. Můžeme i dochutit oblíbeným kořením, jako je skořice, vanilka, kardamom. Směs nalijeme do speciálního tácu sušičky a sušíme alespoň 6 hodin. Kontrolujeme. Chceme získat suchou placku, která je ale stále vláčná a dá se srolovat. Nakonec nakrájíme. Skladujeme v uzavíratelných sklenicích nebo krabičkách, proložíme pergamenovým papírem.
Tip:
Všechny vysušené dobroty skladujeme v suchu a temnu. Zvolíme kvalitní, dobře uzavíratelné nádoby, kam se nedostane vzduch ani moli. V případě, že vás lákají nejrůznější recepty a nemáte ještě kvalitní sušičku, můžete při nastavení na nejnižší stupeň sušit i na kruhové levné sušičce. Tekuté potraviny můžete nalít na pergamenový papír.
Poradíme vám, jak správně usušíte zeleninu:
Publikováno: 20. 8. 2021, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková