V běžných obchodech jsou sice dostupné tortilly za pár korun, jenže jsou malé. Také byste chtěli tortilly ve stejné velikosti, jaké dostanete v restauracích? Tak si je vyrobte! Není to nic složitého. Máme pro vás hned několik osvědčených tureckých receptů, s nimiž si během pár chvilek vyrobíte domácí tortilly podle svých vlastních představ.
Mexické rychlé tortilly
Co budete na výrobu pro 12 lidí potřebovat:
- 4 hrnky (o 225 ml) hladké mouky
- 1 čajovou lžičku soli
- 1 a půl hrnku teplé vody
- 2 lžíce oleje
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
Do velké mísy prosejte mouku. Pak k ní přidejte sůl a prášek do pečiva. Vše dobře ručně promíchejte. Následně do mísy přidejte vodu a vše důkladně ručně propracujte, dokud se všechny ingredience spolu nepropojí. Těsto si přeložte na kuchyňský vál posypaný trochou mouky. Těsto dobře prohněťte. Rozdělte ho na 24 kuliček. Každou z nich pak válečkem rozválejte, dokud z těsta není tenký kulatý plát. Vezměte si velkou pánev, kterou rozehřejte na středním ohni. Vložte na ni plátek těsta a opékejte, dokud nezčervená, pak ho otočte na druhou stranu. Pak stačí už jen naplnit směsí, ale podávat ji můžete jen tak.
Recept na celozrnnou verzi tortilly pro 10 lidí
Co na ni potřebujete:
- 250 ml teplé vody
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 60 ml olivového oleje
- 1,5 čajové lžičky soli
- 1 lžičku instantního droždí
- 3,5 hrnku (225 ml) celozrnné mouky
Ve velké míse smíchejte vodu s olivovým olejem, jogurtem a droždím. Pak do mísy postupně přidávejte mouku a nakonec také sůl. Vše důkladně propracujte. Mísu přikryjte potravinářskou fólií. Zabalte ji do deky a nechte těsto asi 1 hodinu v teple kynout. Potom, co těsto vykyne, vytvořte z těsta kuličky ve velikosti mandarinky, které následně do kruhu vyválejte. Nepřilnavou velkou pánev pořádně rozehřejte. Vložte na ni rozválený plát těsta a opékejte, dokud nezezlátne. Podávejte naplněnou nebo samotnou, teplou nebo studenou.
Kukuřičné bezlepkové tortilly
Co potřebujete na jejich výrobu:
- 2 hrnky kukuřičné mouky
- 1 hrnek vody
- 1 lžičku soli
Mouku opatrně smíchejte s vlažnou vodou a se solí. Těsto v míse důkladně prohněťte a vypracujte z něj kouli. Těsto rozdělte na 12 stejně velkých dílů. Vypracujte z nich malé koule. Ty pak dále rozválejte do kruhu. Pláty by měly být tenké. Rozpalte velkou pánev a položte tortillu na pánev. Po prohřátí těsta pak tortillu obraťte na druhou stranu. Pečte asi půl minuty až minutu, až se na ní objeví opečené flíčky. Tortilla musí vypadat, jako by byla suchá, ale přesto musí zůstat stále ještě vláčná.
Tortilly se konzumují ihned, tedy ještě horké. Mimo to je však můžete také zabalit do alobalu a zamrazit.
Upečte si podle našeho videa domácí houstičky:
Publikováno: 20. 8. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová