reklama

Ještě jste nevyzkoušeli voňavý mátový sirup? Pak neváhejte!

Máta by neměla v žádné bylinkové zahrádce chybět. Krom prospěšných čajů si z ní můžete totiž připravit i moc dobrý sirup, díky kterému si její chuť a vůni užijete i na podzim a v zimě. Pokud ho do té doby nespotřebujete.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vyrobte si chutný léčivý mátový sirup (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Zázračná máta

Mátu, respektive její vůni, si užíváme snad denně. Proč si ji tedy nepěstovat a nevyužít i její zdraví prospěšné účinky? Tato vytrvalá bylina je na pěstování velmi nenáročná a ještě hezky vypadá. Užívat ji můžete jako prostředek při nachlazení, kašli, obecně u onemocnění dýchacích cest. Podporuje trávení – pomůže při nevolnostech, zvracení, při průjmu i plynatosti. Zvyšuje chuť k jídlu. Může pomoci i při bolestech hlavy, stresu nebo nespavosti. Prospěšné účinky má i na pokožku – ulevuje od svědění a osvěžuje. Působí protizánětlivě a dezinfikuje.

Čaj
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Mátový čaj má mnoho pozitivních účinků

Na klasický mátový sirup si nachystejte:

  • cca 20 dlouhých větviček máty
  • 1,5 l vody
  • 750 g cukru, bílého nebo třtinového, nebo více či méně, dle chuti
  • 2 citrony
  • jako konzervant můžete ještě navíc použít lžičku kyseliny citronové

Mátu jednoduše nastříhejte nebo nasekejte na kusy i se stonky, aby se z ní uvolnilo co nejvíce obsažených silic. Vložte ji do hrnce s vodou spolu s cukrem a kyselinou citronovou. Vodu můžete předem ještě převařit, pokud budete sirup vyrábět za studena. Pak ji samozřejmě nechte vychladnout. Citrony nakrájejte na kolečka nebo na menší kousky a vložte také do nádoby. Nechte takto alespoň 24 hodin macerovat. Pak přes sítko slijte do láhve a uzavřete. Uchovávejte v chladu a temnu. Druhou možností je po odležení ještě celou směs nechat přejít varem, potom přecedit do lahví.

Mátový sirup
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Sirup z máty si oblíbí celá rodina

Suroviny na sirup se stévií:

  • cca 20 dlouhých větviček máty
  • 2 l vody
  • 500 g cukru, bílého nebo třtinového
  • 3 tablety stévie
  • 2 citrony
  • lžička kyseliny citronové

Stejně, jako u předchozího receptu, nasekejte mátu i se stonky a vložte ji do vody smíchané s cukrem, stévií a kyselinou citronovou. Připravíte ji za studena – stačí nechat směs 24 hodin louhovat, poté přecedit nebo nechat po vylouhování přejít varem, scedit a nalít do sklenic.

Citron, limetka, máta, led
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Mátový sirup si vychutnáte nejlépe s ledem

Tip:

Vyzkoušejte sirup i z dalších druhů máty. Zkuste třeba mátu čokoládovou, ananasovou, jahodovou, mandarinkovou nebo třeba limetkovou. Budete překvapeni novou chutí.

Naučíme vás pěstovat mátu:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 9. 8. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová