Pokud máte na zahradě levanduli, nemusíte ji využívat jen jako voňavou ozdobu. Můžete si ji vychutnávat i ve formě sirupu. Jeho příprava je velmi jednoduchá, tak zkuste tentokrát využít rostlinku i jinak!
Co umí levandule
Levandule není jen voňavá kytička, která vás zbaví molů ve skříni. Je to i léčivá rostlina. Můžete si ji dát do čaje nebo použít třeba do koupelí.
Levandule uklidňuje – umí napravit stres i špatný spánek. Funguje i na bolesti hlavy a migrény. Pomůže při bolestech svalů a kloubů. Působí protizánětlivě – na kůži i třeba v dutině ústní. Podporuje dobré trávení a ulevuje při nadýmání. Levandulový sirup je nezvyklý, ale zamilujete si ho.
Na levandulový sirup si připravte:
- levanduli – stonky s květy i listy, zhruba 20 kusů
- 1l vody
- 500 g cukru, může být klasický bílý i třtinový, s množstvím si také můžete pohrát dle libosti
- 1 citron
- lžička kyseliny citronové
Do hrnce nalijte vodu, nasypejte do ní cukr, kyselinu citronovou a také citron nakrájený na kolečka. Pokud nemáte bio citron, kůru důkladně omyjte. Pak už zbývá jen levandule. Nastříhejte ji celou nebo pokrájejte nožem a přidejte do hrnce. Směs nechte 24 hodit louhovat. Pak dejte na plotnu, přiveďte k varu a krátce povařte. Zbývá už jen scedit a přelít do lahví. Sirup skladujte v chladu a temnu.
Sirup můžete připravit i za studena. V tom případě si vodu nejprve převařte. Všechny suroviny do ní vložte a nechte zase 1 den odležet. Pak stačí slít do lahví přes cedník nebo plátýnko. Pokud by se cukr nerozpustil, můžete zlehka zahřát na nezbytně nutnou dobu pro rozpuštění cukru.
Levandulový olej
Z levandule si můžete vyrobit i domácí olej. Využijete ho v kuchyni – třeba do dezertů. Nebo jako součást domácí kosmetiky, repelentu a prvního pomocníka na svědivá kousnutí od hmyzu. A využít se dá také na masáže.
Suroviny na levandulový olej:
- květy levandule v množství, aby zaplnily polovinu vámi vybrané uzavíratelné sklenice
- kvalitní olej bez výrazné vůně – ta by mohla přebít vůni levandule. Vhodný je slunečnicový, mandlový, konopný apod.
Do sklenice vložte levandulové květy a zalijte je olejem. Sklenici uzavřete a nechte macerovat na tmavém místě zhruba 6 týdnů. Dvakrát, třikrát do týdne protřepejte. Pak stačí přecedit a uložit opět na tmavé místo.
Tip:
Citrony můžete pro jemnější chuť nahradit limetkami. K levanduli se také hodí skořice – můžete ji do směsi přidat také. Sirup bude zase o trochu jiný. Přibarvit a dodat zase jinou chuť můžete i přidáním zhruba 15 borůvek.
Poradíme, jak pěstovat a zpracovat levanduli:
Publikováno: 10. 8. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová