V horkých letních dnech vás nic neosvěží lépe, jako svěží koupel a osvěžující nápoj. Vyrobte si proto spolu s námi chutnou a osvěžující domácí limonádu. Není to nic těžkého. Zvládnete si ji vyrobit s pomocí několika jednoduchých kroků. Vyzkoušejte naše recepty inspirované slunnou Itálií.
Sicilské limoncello nealko limonáda
Co na ni potřebujete:
- 1 kg chemicky neošetřených citronů, což je zhruba 8 citronů, z nich pak vytvoříte cca 450 ml šťávy
- 170 g hnědého třtinového cukru
- 600 ml vody, pokud si chcete dopřát, použijte sodu nebo jemně perlivou minerálku
- mátu, zázvor, led
Nejprve si ze všech omytých citronů připravte šťávu, citrony vylisujte nebo vymačkejte. Hotovou šťávu přelijte do kastrůlku, přidejte cukr. Vařte za stálého míchání na mírném plamenu, dokud se cukr nerozpustí. Pak sirup stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Po vychlazení sirup uložte do lednice. Pro vytvoření limonády si pak připravte dostatečně velkou nádobu, vložte do ní led, nalijte do ní 600 ml vody a rozpusťte v ní ¾ lžíce citronového sirupu. Pokud chcete svou limonádu ještě vylepšit, doporučujeme vám do nádoby přidat také mátu nebo nastrouhaný zázvor.
Růžová limoncello nealkoholická limonáda
Co na ni budete potřebovat:
- opět budete potřebovat 1 kg chemicky neošetřených citronů
- 200 g čerstvých jahod
- kůru z 2 chemicky neošetřených citronů
- 1 l vody, sody nebo jemně perlivé minerálky
- 250 g třtinového cukru
- mátu, šalvěj, meduňku, led
Vymačkejte citrony. Do většího kastrolu vložte umyté, odstopkované, nahrubo nasekané jahody a cukr. To vše zalijte 500 ml vody a dejte na plotnu vařit. Za stálého míchání vařte do té doby, dokud se cukr nerozpustí. Pak snižte teplotu a nechte ještě 3 minuty vařit, dokud jahody nezměknou. Pak vypněte, do horkého sirupu vmíchejte nastrouhanou citronovou kůru a nechte vychladnout. Vezměte si dostatečně velký džbán a jemný cedník a přelijte přes něj do džbánu ovocnou směs. V cedníku zůstane dužina, ve džbánu sirup. Obsah v cedníku ještě důkladně vymačkejte lžící. Ke šťávě ve džbánu potom přidejte čerstvou vymačkanou šťávu a zbylých 500 ml vody. Důkladně promíchejte. Do limonády pak přidejte kostky ledu a lístky máty nebo meduňky.
Levandulovo-citronová limonáda
Co budete potřebovat:
- 1 l vody
- 500 ml sody
- 2 lžičky sušené levandule
- kůru ze dvou chemicky neošetřených citronů
- 4 lžíce medu
- 200 ml citronové šťávy
Citrony omyjte, ze dvou si nastrouhejte kůru a následně je všechny vymačkejte. Šťávu z citronů přelijte do kastrolu, přidejte k nim med i kůru a za stálého míchání vařte, dokud se ve šťávě med nerozpustí. Teprve až pak přidejte sušenou levanduli. Pokud máte čerstvou, ještě lepší volba. Nechte ještě pár minut vařit, a pak vypněte a zakryjte pokličkou. Nechte úplně vychladnout. Nakonec hotový sirup přefiltrujte přes jemný cedník, abyste odstranili kůru a levanduli. Sirup filtrujte do větší nádoby. K sirupu přidejte vodu a dejte do lednice vychladit. Pak ji podávejte v poměru ¾ sklenice limonády a ¼ dolijte vodou.
Připravte si podle našeho videonávodu skvělou bezinkovou limonádu:
Publikováno: 6. 8. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová