reklama

Kopr buď milujete, nebo nesnášíte. Vyzkoušejte méně známé či neobvyklé recepty z kopru

Kopr je oblíbená, silně aromatická bylina a zelenina. Všichni známe tradiční neoblíbenou koprovku ze školní jídelny s olezlými bramborami a ztraceným vejcem. Kopr je ale ve spoustě pochutin nenahraditelnou surovinou. My vás přesvědčíme, že kopr opravdu stojí za to jíst a pěstovat.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Méně známé či neobvyklé recepty z kopru (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Kopr

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina z čeledi miříkovitých (Apiaceae). Jedná se o jednoletou, jedlou bylinu, která je plně využitelná ve studené i teplé kuchyni. Kopr se pěstuje běžně na zahradách a na polích jako koření a zelenina. Na zeleno se sklízí do svazečků 15-20 cm vysoká mladá nať, ke konzervování se sklízí nať s listem ve vyšší formě růstu. Rozvité květy využíváme při konzervaci zeleniny, zejména okurek. Sklízí se i semeno. 

Bylina se používá především jako dochucovadlo k rybám a vařenému masu, syrové zeleniny, do mléčných omáček a polévek, pomazánek a salátů. Koprová nať je důležitou součástí jak bylinkového octa, tak nálevu na nakládanou zeleninu. Koprový čaj působí při zažívacích obtížích a nadýmání. Kopr má močopudné účinky, takže je ideální pro léčbu ledvinových onemocnění. Kopr podporuje tvorbu mléka u matek, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, tiší úporný kašel, pomáhá při problémech se spánkem. Semena kopru obsahují vitamin C, A, ale také silice, vápník či fosfor a mnoho dalších minerálních látek. Koupel s koprovými semeny posiluje vaše nehty. Žvýkání koprových semen způsobuje sladší dech.

Kopr
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Kopr je vonná bylina i velmi chutná zelenina

Citronová koprová omáčka

Tato omáčka se hodí pro grilovanou či pečenou zeleninu, ale i do salátu, k dušeným artyčokům, případně k masu.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku tučného bílého jogurtu 
  • 1/2 hrnku majonézy
  • 2 polévkové lžíce šťávy z citronu
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžička cibulového prášku (lze nahradit najemno nasekanou šalotkou)
  • 2 lžíce čerstvého nakrájeného kopru

V misce smícháme jogurt, majonézu, šťávu z citronu, česnek, cibulový prášek i kopr. Místo cibulového prášku můžeme použít velmi jemně nasekanou šalotku, případně malou bílou cibuli. Vymícháme do hladka a použijeme chlazenou. 

Omáčka
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Citronová omáčka s koprem se podává za studena

Koprová polévka s okurkami

Tato polévková chuťovka vás mile překvapí. Okurky dodají celému pokrmu ten správný šmrnc a kopr jej úžasně provoní.

Ingredience:

  • 3 l kuřecího vývaru
  • 1 kg oloupaných brambor
  • ½ kg mrkve na kostičky
  • 1 větší svazek kopru
  •  ½ kostky másla
  • 150 g hladké mouky
  • 250 ml zakysané smetany
  • 2 hrnky nálevu
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 4 nakrájené nakládané okurky
  • trochu vody na rozředění

Ve vývaru uvaříme brambory, mrkev a přidáme máslo. Vaříme do měkka. Následně přidáme nakrájené okurky, nálev z okurek, osolíme, opepříme. V misce rozmícháme smetanu, mouku s vodou a vyšleháme do krému. Krém zavaříme do polévky a na závěr přidáme nasekaný kopr. Podáváme horký.

Polévka
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Horká bramborová polévka s koprem je výživná a svěží

Smetanové těstoviny s koprem a přírodní rybou

Tento pokrm je výbornou rychlou večeří. Kdo nemá rád ryby, může je nahradit vejcem nebo sýrem.

Ingredience:

  • 400 g lososa nebo jiné kvalitní ryby
  • sůl
  • pepř mletý
  • 40 g másla
  • citronová šťáva
  • 150 g těstovin
  • 50 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce sekaného kopru
  • 100 g zakysané smetany
  • sůl a pepř dle chuti
  • citronová kůra

Nejprve podle běžného postupu uvaříme v osolené vodě těstoviny. Tvar vybíráme podle vlastního uvážení, jsou vhodná jak kolínka, tak fleky, nudle nebo špagety. Potom si připravíme filet z lososa, který osolíme, opepříme a opečeme na másle. Do výpeku pak přidáme jemně nasekaný kopr, zalijeme smetanou na vaření a krátce provaříme. Osolíme, opepříme, přidáme zakysanou smetanu a promícháme. Do této směsi vmícháme uvařené teplé těstoviny a můžeme podávat společně s rybou. Omáčku s těstovinami můžeme dochutit citronovou šťávou.

Těstoviny
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Těstoviny se smetanovo-koprovou omáčkou a opečeným lososem budou výbornou večeří

Kopr najde využití i při výrobě amerických okurek

Publikováno: 6. 8. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová