reklama

Připravili jsme pro vás pár receptů na prima cuketové pokrmy

Cukety patří k velmi oblíbeným zeleninám. Řadíme je do obsáhlého rodu tykví, konkrétně se jedná o formu tykve obecné (Cucurbita pepo). Do této skupiny patří i tykve špagetové, olejné a okrasné a patizony. Cukety na rozdíl od ostatních tykví nemůžeme dlouho skladovat. Mají jemnou, měkkou slupku a jsou určeny k rychlému zpracování.

Cukety jsou velmi oblíbená zelenina. Máme pro vás recepty na cuketové pokrmy (Zdroj: Depositphotos)

Cukety podporují naše zdraví

Cuketa obsahuje spoustu vody a jen minimum tuků a cukrů, je tedy vhodnou dietetickou potravinou pro redukci váhy. Dále obsahuje vlákninu, stopové prvky a vitaminy skupiny B, provitamin A, vitamin E či kyselinu listovou a karoten. Doporučuje se všem, které trápí nemocné ledviny, revmatismus, cukrovka a vysoký krevní tlak.

Pěstování

Cukety je vhodné vysazovat na záhon v květnu z předpěstovaných sazenic, které si buď koupíme, nebo je vypěstujeme doma. Semena připomínají semena okurek a jejich předpěstování je podobné. Vyséváme po jednom nebo po dvou semenech do květináčku, zasypeme vrstvičkou zeminy a udržujeme ve vlhku. Po vyklíčení počkáme, až rostliny zesílí a ven je vysazujeme po 15. květnu. Semena můžeme vysévat i postupně a výsadbu na záhon provádět až do konce června, budeme tak mít zásobu mladých cuket až do podzimu. Bereme ale v úvahu fakt, že cukety nejen že rychle rostou, ale i velmi bohatě plodí a nové plody neustále dorůstají. Množství sazenic tedy bude záležet i na počtu členů rodiny. Na trhu je řada variant od zelených přes žluté a dvoubarevné. Jejich tvar může být klasicky podlouhlý, baňatý nebo kulatý.

Žlutozelená cuketa
Barevně zajímavé plody (Zdroj: Depositphotos)

Cukety jsou na stanoviště celkem nenáročné. Bude se jim dařit i v polostínu a to je velká výhoda. Můžeme jimi osadit i stanoviště, kde se jiné zelenině nedaří. Ideální je chráněná poloha a pěkná živná půda. Cukety dobře rostou i na vyvýšených záhonech pokrytých černou netkanou textilií. Tento způsob pěstování se velmi osvědčil, cukety mají dostatek tepla a neprorůstají plevelem. Protože se jedná o velké rostliny, necháme mezi nimi 80-100cm rozestupy. Cukety sklízíme již od baby velikosti – tedy 15cm a více. Mladé cuketky jsou máslovité konzistence a jsou výborné i syrové.

Cuketové zelí

Je super receptem pro přebytky cuket. Ve chvíli, když už máme tak velkou úrodu, že nevíme co s ní.

  • 5 kg cukety
  • 1 kg cibule
  • 1/2 l octa
  • 1/4 l oleje
  • 5 lžic cukru
  • pepř a sůl podle chuti

Cukety nastrouháme na hrubším struhadle a cibuli nasekáme nebo nakrájíme na tenké plátky, přidáme ostatní ingredience a naplníme do sklenic. Zavaříme při 80 °C po dobu 15-20 min.

Cuketová šťáva

Je jedním z nejlepších a nejužitečnějších způsobů, jak cukety využít. Hodí se na ni zejména velké, přerostlé kusy, které bychom ani jinak nezpracovali. Cukety jednoduše omyjeme, nařežeme na kusy a odšťavníme v odšťavňovači. Získaná šťáva je krásně zelená, okurkové, lehce nasládlé chuti. Podle typu odšťavňovače získáme buď krásně čirou šťávu, nebo více promíchanou s kousky dužniny. Záleží jen na nás, co preferujeme, ale i hustší šťáva se dá krásně přecedit přes síto. Pijeme ihned nebo krátce vychladíme. Šťáva je skvělá v teplých letních dnech, kdy báječně osvěží a zažene žízeň. Cukety dozrávají tak rychle, že si každý den můžeme lisovat novou dávku. Pokud se připravujeme na detox nebo očistný půst, tak cuketová šťáva je tím nejlepším pomocníkem.

Cuketová šťáva
Cuketová šťáva zažene v létě žízeň (Zdroj: Depositphotos)

Cuketové bramboráky

Nastrouhanou cuketou můžeme nastavit celou řadu receptů. To znamená, že jí můžeme nahradit část jiné složky tradičního receptu. V případě bramboráků cuketa nahradí čtvrtinu nebo polovinu brambor. Můžeme ji použít ale i do sladkého pečení a celé řady dalších receptů. Jediné, na co je třeba si dát pozor, je obsah vody, kterou cuketa obsahuje. Aby se nám nEpokazil poměr nebo konzistence těsta, je třeba nastrouhanou cuketu nechat chvilku odležet a nechat okapat na sítku či lehce vyždímat.

K osvědčeným bramborákovým receptům patří:

  • 1 kg jemně strouhaných brambor a cuket
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • trocha mléka, je-li potřeba rozředit těsto
  • kmín, pepř, sůl a majoránka podle chuti
  • 6 stroužků prolisovaného česneku

Promíchané těsto lijeme na pánev s rozehřátým olejem. Roztáhneme do tenké placky a obrátíme ve chvíli, kdy je dolní strana opečená.

Bramboráky
Báječné bramboráky z cuket představují chutnou večeři (Zdroj: Depositphotos)

Grilované cukety s bylinkami a česnekem

Tento recept je super chutný a přitom velmi jednoduchý. Jediné, co potřebujeme, jsou mladé cukety – je jen na nás, kolik kusů použijeme.  Dále potřebujeme dobrý olivový olej určený pro tepelnou úpravu a panenský olivový olej na závěrečné dochucení, česnek, čerstvě nasekané bylinky, nejlepší je směs rozmarýnu, oregana a tymiánu, sůl a pepř. Cukety ostrým nožem nakrájíme na plátky tlusté asi 4-5 mm. Můžeme je dále hned používat nebo je nechat, podobně jako lilky, „vypotit“, tzn. zbavit přebytečné vody.

Posypeme je tedy z obou stran solí a chvilku necháme odležet. Poté omyjeme sůl a osušíme. Plátky potřeme lehce olivovým olejem a ogrilujeme. Připravíme si pastu z panenského olivového oleje, soli, pepře a bylinek a ještě horké plátky potřeme či pokapeme. Na chvíli uložíme přikryté, aby se chuť bylinek rozležela. Podáváme jako přílohu, můžeme smíchat i se zeleninovým salátem. Dalším typem jak využít grilované plátky cuket, jsou i závitky. Plátky můžeme potřít oblíbenou libovolnou náplní, využít se dají i posekané olivy, strouhaný tvrdý sýr, hummus, čerstvý sýr, apod. Plátek poté zavineme a máme skvělý předkrm nebo dobrotu k vínu.

Cuketové rolky
Cuketové rolky zachutnají každému strávníkovi (Zdroj: Depositphotos)

Cuketu můžete i kandovat. Nevěříte?

Publikováno: 23. 7. 2021, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková