reklama

Sirup ze smrkových výhonků vám pomůže při bolení v krku

Sirup ze smrkových výhonků znaly už naše prababičky a věděly, že je velmi chutný a léčivý. Jeho příprava je natolik jednoduchá, že můžete zapojit i předškolní děti, aby vám s výrobou sirupu pomohly. A my přidáme ještě jeden recept na dobrůtku pro dospělé.

i (Zdroj: Prima DOMA)
Sirup ze smrkových výhonků vám pomůže při bolení v krku (Zdroj: Prima DOMA)

Sirup ze smrkových výhonků

Mladé smrkové výhonky v sobě skrývají celou řadu zdraví prospěšných látek. Léčivé silice z mladých výhonků skvěle tlumí kašel a vůbec všechny bronchitické problémy. Macerát ve formě tinktury je vhodný jako mazání na bolavé klouby – ať už kvůli artritidě nebo opotřebení. A posledním, ovšem významným přínosem mladého jehličí, je vysoké množství vitaminu C. A podstatná záležitost je, že sirup, nebo chcete-li smrkový med, skvěle chutná a voní po mentolu a bude chutnat i vašim dětem.

Na jaře, jakmile začnou na stromech vyrůstat nové výhonky, si je nasbírejte. V rámci zachování rovnováhy v přírodě a docílení růstu smrků neotrhávejte výhonky pouze z jednoho stromu, ale z více, abyste na každém ze stromů ponechali dostatek výhonků pro nové letorosty. Dávejte také pozor, odkud výhonky odebíráte. Rozhodně se vyvarujte sběru výhonků poblíž silnic nebo průmyslových center. Zajeďte si dál do přírody nebo do horských oblastí, kde ale není žádné státem chráněné místo nebo cenná přírodní lokalita. V takových oblastech je sběr přírodních zdrojů přísně zakázán.

Výhonky
i (Zdroj: Prima DOMA)
Smrkové výhonky nezapomeňte opláchnout

Smrkové výhonky z větviček odstřihujte nůžkami. Trháním byste mohli větvím ublížit. Jakmile máte nasbírané potřebné množství, přikročíme k výrobě samotného sirupu.

Co budeme potřebovat:

  • smrkové výhonky
  • cukr (bílý nebo třtinový)
  • velkou sklenici
  • lžíci
Cukr
i (Zdroj: Prima DOMA)
Použijte cukr, který máte rádi. Je jedno, jestli je to klasický bílý nebo hnědý třtinový

Smrkové výhonky opláchneme pod vodou a necháme osušit. Potom vezmeme čistou sklenici s uzávěrem a na dno nasypeme trochu cukru. Na tuto vrstvu naskládáme několik smrkových větviček a prosypeme dalším cukrem. Vrstvy vždy důkladně stlačíme, abychom vytlačili přebytečný vzduch.

Vrstvy
i (Zdroj: Prima DOMA)
Střídavě vrstvíme cukr a smrkové výhonky

Takto postupujeme, dokud není sklenice úplně plná. Poslední vrstva je opět cukr. Sklenice zavíčkujeme a postavíme na slunné a teplé místo.

Pěchování
i (Zdroj: Prima DOMA)
Všechny vrstvy pořádně upěchujeme

Během 14 dnů by se měla ze smrkových výhonků uvolňovat šťáva, která se bude mísit s cukrem. Až bude všechen cukr úplně rozpuštěný, máme sirup hotový.

Sirup
i (Zdroj: Prima DOMA)
Po 14 dnech se začne uvolňovat sirup

Přecedíme jej přes jemné plátýnko a uchováváme v chladu. Užíváme denně jednu polévkovou lžíci. 

Smrkovice

Smrkovice je jemný likér příjemné chuti a vůně, který potěší nejednoho konzumenta podobných lihovin.

Co budeme potřebovat:

  • několik smrkových výhonků
  • 1 láhev čisté vodky 
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • několik hřebíčků
  • 1 celou skořici
  • ½ hvězdičky badyánu
  • 1-2 lžíce medu
Likér
i (Zdroj: Depositphotos)
Smrkový likér neboli smrkovice

Nejprve omyjeme smrkové výhonky a necháme okapat. Velmi důkladně omyjeme pomeranč a citron, abychom je zbavili povrchového ošetření proti plesnivění. Do velké sklenice nebo jiné větší nádoby pomeranč i citron nakrájíme na kousky i s kůrou a ve sklenici je trochu pomačkáme, aby ovoce pustilo šťávu. Na ně naskládáme smrkové výhonky, hřebíček, badyán i skořici. Zalijeme vodkou a necháme 3 týdny macerovat. Poté likér přecedíme a doplníme medem. Důkladně protřepeme, aby se med v alkoholu rozpustil. Užíváme střídmě, ideální je při respiračních obtížích, kašli nebo bronchitidě.

Co byste řekli léčivému pivnímu sirupu?

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 31. 5. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová