reklama

11 nápadů, jak vyzrát na rodinný rozpočet při nakupování i při vaření

Za jídlo a bydlení utrácíme nejvíc. Je to logické, jenže ne všichni si mohou dovolit utrácet; každý Čech utratí měsíčně průměrně okolo 2000 Kč za potraviny. Pokud musíte nebo chcete, šetřit se dá i na jídle – a docela šikovně. Už při nakupování, ale i samotném vaření nebo vymýšlení receptů. Přinášíme jedenáct jednoduchých tipů a triků, které se řadě lidí už osvědčily ve chvíli, kdy potřebovali hospodařit šetrně s ohledem na svou peněženku.

1. Bez seznamu do krámu nelez…

Pište si průběžně nákupní seznam a v obchodě se ho striktně (ale opravdu!) držte.

 2. Kartu nechte raději doma

Stanovte si přibližnou částku na den, kterou můžete utratit za jídlo. Proto ani raději nechoďte do obchodu s platební kartou. Je to lákadlo k většímu – a zbytečnému – utrácení.

3.  Trvanlivé potraviny do zásoby

Mají-li v obchodě v akci potravinu, kterou obvykle kupujete a která vám v lednici nebo ve spíži vydrží, nakupte ji do zásoby (mouka, kečup apod.).

4. Nenechte se zlákat akcemi

 Naopak se ale naučte odolávat marketingovým trikům na výrobky v akcích. Rozmyslete se dobře, jestli je skutečně potřebujete a upotřebíte.

5. Pitný režim za hubičku

Nekupujte balenou vodu, pijte kohoutkovou. U nás je kvalitní... Vyhýbejte se slazeným limonádám a alkoholických nápojům.

6. Pro maso spíše k pultu

Maso koupené u řezníka může být levnější (a lepší) než balené jednotlivě v supermarketu. A můžete si koupit jen tolik, kolik opravdu spotřebujete.

7. Co dům dal…

Plánujte a vymýšlejte i přípravu jídla ze surovin, které máte doma
i (Zdroj: istock.com)
Plánujte a vymýšlejte i přípravu jídla ze surovin, které máte doma

Popusťte uzdu fantazii a přemýšlejte, jak připravit pokrmy z ingrediencí, které už máte ve spíži nebo v lednici. Nejdřív se snažte spotřebovat zásoby, než zase půjdete nakupovat. Snížíte tak na minimum i pravděpodobnost toho, že výrobkům projde trvanlivost a budete je muset vyhodit.

8. Naučte se naporcovat kuře

Když koupíte celé, můžete stehna rozdělit na paličky a špalky a upéct, ze skeletu udělat polévku (potažmo základ na omáčku), z prsíček řízky...

9.  Vývar z kostí a odkrojků

Když připravujete maso a zbydou kosti či nelibové kousky, schovejte je do mrazáku. Stejně tak když máte odřezky/odkrojky ze zeleniny. Dělejte to tak průběžně a zanedlouho máte základ na kvalitní vývar.

10. Zdravá strava nemusí být drahá

Vařte co nejvíc doma, je to zdravější... Připravujte často jídla z luštěnin a krup. Jsou levné a velmi prospěšné.

11. Využijte darů přírody

V sezoně choďte na houby nebo si natrhejte volně rostoucí léčivky. Třeba z kopřiv je výborný „špenát“ nebo polévka. Z květů černého bezu uděláte sirup levnější než z obchodu či smažené kosmatice k obědu. Z plodů pak vynikající marmeládu. Šípky nasušte na léčivý čaj na zimu... Máte-li alespoň nějakou možnost, pěstujte si co nejvíc plodin sami. Minimálně bylinky, které můžete využít při vaření nebo na čaj.

Publikováno: 14. 11. 2018, Autor: Ivana Kropáčková , Profil autora: Ivana Kropáčková