reklama

Naučte se spolu s námi zdravě grilovat

Užíváte si krásných letních dnů? No není nic lepšího, když si příjemné letní chvilky zpestříte dobrým jídlem. A jaké jiné jídlo se k létu hodí než to grilované. Zkuste to však tentokrát jinak, zkuste zdravé grilování.

Užijte si léta spolu se zdravým grilováním (Zdroj: Prima DOMA)

Grilování a zdraví jde dohromady

Vždy je to nejen o tom, co jíme, ale i na čem grilujeme. Grilování na přímém ohni nepředstavuje zrovna tu nejzdravější alternativu. Pokud však ke grilování použijete terakotový gril, což vlastně představuje grilování na kameni, tak takové grilování je již velmi zdravé. Je to proto, že ke grilování na takovém kameni používáte pouze minimum tuku a jídlo se vám na něm vůbec nepřepaluje.

A právě na takovém grilu se dnes naučíme připravit skutečně zdravé karbanátky z lososa ochucené šalvějí. Kromě lososa si také připravíme grilovanou zeleninu a také dip z creme fraiche s citronovou kůrou a různou grilovanou zeleninu. Víte, že na takovém grilu můžete bez obav grilovat dokonce i ovoce a zmrzlinu? Nebojte se vyzkoušet i netradiční druhy zeleniny, houby nebo třeba sýr tofu v marinádě. 

Stolní terakotový gril
Pokud chcete skutečně zdravé grilování, nemělo by probíhat na přímém ohni, ale třeba na stolním terakotovém grilu, kde jídlo nepřipaluje (Zdroj: Prima DOMA)

Co budete na lososové karbanátky s grilovanou zeleninou potřebovat:

  • lososa
  • šalvěj
  • pažitku
  • 1 bílek
  • sůl
  • šťávu z půlky citronu
  • olivový olej
  • různobarevnou papriku
  • cuketu
  • červenou cibuli
  • jarní cibuli
  • lusky
  • med

Lososa si nakrájejte na velmi drobné kousky. Umyté bylinky nakrájejte nadrobno. Nakrájeného lososa vložte do mísy, přidejte k němu nakrájené bylinky, bílek, šťávu z půlky čerstvého citronu a nakonec také sůl. Směs ručně propracujte.

Krájení lososa velkým nožem
Nejprve si na drobné kousky nakrájejte lososa (Zdroj: Prima DOMA)
Krájení čerstvých bylinek
Dále si nakrájejte nadrobno i čerstvé bylinky (Zdroj: Prima DOMA)

Rozpalte stolní gril a potřete ho mašlovačkou olivovým olejem. Vytvarujte si z masové směsi bochánky, které položte na gril. Přimáčkněte je k desce a upravte si teplotu grilu na takový stupeň, abyste si je nespálili.

Grilování lososových karbanátků
Vytvarované placičky položte na rozpálený gril (Zdroj: Prima DOMA)

Mezitím, než se karbanátky ugrilují, nakrájejte zeleninu na velké kousky. Potom, co se se vám připravily karbanátky, obracečkou si vyčistěte terakotový gril a položte na ni nakrájenou zeleninu. Grilovanou zeleninu přeložte do misky, zakápněte ji ještě horkou medem a citronem, osolte a opepřete a můžete podávat spolu s karbanátky.

Co budete potřebovat na dip

  • zakysanou smetanu
  • hořčici
  • sůl
  • pepř
  • šalvěj
  • jarní cibulku

Výroba dipu je jednoduchá. Do misky dejte zakysanou smetanu, přidejte hořčici, osolte, opepřete a nakonec přidejte šalvěj a jarní cibulku. Pořádně vymíchejte a dejte do lednice vychladit.

Dip
Dip vyrobíte snadno ze zakysané smetany, hořčice, šalvěje a jarní cibulky (Zdroj: Depositphotos)

Věříme, že naše grilování vyzkoušíte, protože je to rychlé, chutné a zdravé. Přejeme pěkné léto.

Vyrobte si originálního grilovacího pomocníka, prkénko

Publikováno: 3. 7. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová