Užíváte si krásných letních dnů? No není nic lepšího, když si příjemné letní chvilky zpestříte dobrým jídlem. A jaké jiné jídlo se k létu hodí než to grilované. Zkuste to však tentokrát jinak, zkuste zdravé grilování.
Grilování a zdraví jde dohromady
Vždy je to nejen o tom, co jíme, ale i na čem grilujeme. Grilování na přímém ohni nepředstavuje zrovna tu nejzdravější alternativu. Pokud však ke grilování použijete terakotový gril, což vlastně představuje grilování na kameni, tak takové grilování je již velmi zdravé. Je to proto, že ke grilování na takovém kameni používáte pouze minimum tuku a jídlo se vám na něm vůbec nepřepaluje.
A právě na takovém grilu se dnes naučíme připravit skutečně zdravé karbanátky z lososa ochucené šalvějí. Kromě lososa si také připravíme grilovanou zeleninu a také dip z creme fraiche s citronovou kůrou a různou grilovanou zeleninu. Víte, že na takovém grilu můžete bez obav grilovat dokonce i ovoce a zmrzlinu? Nebojte se vyzkoušet i netradiční druhy zeleniny, houby nebo třeba sýr tofu v marinádě.
Co budete na lososové karbanátky s grilovanou zeleninou potřebovat:
- lososa
- šalvěj
- pažitku
- 1 bílek
- sůl
- šťávu z půlky citronu
- olivový olej
- různobarevnou papriku
- cuketu
- červenou cibuli
- jarní cibuli
- lusky
- med
Lososa si nakrájejte na velmi drobné kousky. Umyté bylinky nakrájejte nadrobno. Nakrájeného lososa vložte do mísy, přidejte k němu nakrájené bylinky, bílek, šťávu z půlky čerstvého citronu a nakonec také sůl. Směs ručně propracujte.
Rozpalte stolní gril a potřete ho mašlovačkou olivovým olejem. Vytvarujte si z masové směsi bochánky, které položte na gril. Přimáčkněte je k desce a upravte si teplotu grilu na takový stupeň, abyste si je nespálili.
Mezitím, než se karbanátky ugrilují, nakrájejte zeleninu na velké kousky. Potom, co se se vám připravily karbanátky, obracečkou si vyčistěte terakotový gril a položte na ni nakrájenou zeleninu. Grilovanou zeleninu přeložte do misky, zakápněte ji ještě horkou medem a citronem, osolte a opepřete a můžete podávat spolu s karbanátky.
Co budete potřebovat na dip
- zakysanou smetanu
- hořčici
- sůl
- pepř
- šalvěj
- jarní cibulku
Výroba dipu je jednoduchá. Do misky dejte zakysanou smetanu, přidejte hořčici, osolte, opepřete a nakonec přidejte šalvěj a jarní cibulku. Pořádně vymíchejte a dejte do lednice vychladit.
Věříme, že naše grilování vyzkoušíte, protože je to rychlé, chutné a zdravé. Přejeme pěkné léto.
Vyrobte si originálního grilovacího pomocníka, prkénko
Publikováno: 3. 7. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová