Máte rádi bábovku, ale chcete vyzkoušet něco nového? Pak vyzkoušejte tuhle variantu s kondenzovaným mlékem a rozinkami. I do pečení můžete zahuštěné mléko s úspěchem používat a uvidíte, jaké dobroty budete vyndávat z trouby.
Slazené kondenzované mléko v plechovce nebo tubě jistě znáte. Vyrábí se odpařením části vody z čerstvého plnotučného mléka nebo smetany. Krom toho, že je výborné do kávy, můžete ho s úspěchem použít i ke zjemnění omáček, do cukroví nebo dezertů a k výrobě domácích likérů. Možná byste neřekli, ale takové zahuštěné mléko může být i prospěšné – obsahuje totiž více minerálních látek než obyčejné čerstvé mléko. V jeho prospěch hovoří i to, že jsou díky své formě balení velmi trvanlivé. Naopak na škodu může být vyšší energetická hodnota.
Suroviny na bábovku:
- plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- třetinka (cca 80 g) rozpuštěného másla nebo másla pokojové teploty
- 2 hrnky hladké mouky
- 4 vejce
- 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- malý sáček rozinek
- špetka soli
Máslo nalijte do mísy, přidejte celá vejce a vyšlehejte. Přidejte také špetku soli. Do tekuté směsi přilijte kondenzované mléko a metlou opět promíchejte.
Přisypejte mouku a kypřicí prášek do pečiva a vymíchejte hladké těsto. Nakonec ještě přidejte rozinky.
Nalijte do bábovkové formy. Tu klasickou musíte ještě vymazat tukem a vysypat hrubou moukou nebo strouhankou. Použít můžete ale také silikonovou formu, u které toto nebude potřeba.
Vložte do trouby a pečte na 180 °C zhruba 40-45 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli se těsto nelepí. Pocukrujte moučkovým cukrem a můžete podávat. Dobrou chuť!
Upečte si prima rychlou buchtu podle Láďova receptu
Publikováno: 9. 7. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová