reklama

Prima neobyčejná bábovka s kondenzovaným mlékem a rozinkami

Máte rádi bábovku, ale chcete vyzkoušet něco nového? Pak vyzkoušejte tuhle variantu s kondenzovaným mlékem a rozinkami. I do pečení můžete zahuštěné mléko s úspěchem používat a uvidíte, jaké dobroty budete vyndávat z trouby.

Upečte si bábovku s rozinkami a kondenzovaným mlékem (Zdroj: Prima DOMA)

Slazené kondenzované mléko v plechovce nebo tubě jistě znáte. Vyrábí se odpařením části vody z čerstvého plnotučného mléka nebo smetany. Krom toho, že je výborné do kávy, můžete ho s úspěchem použít i ke zjemnění omáček, do cukroví nebo dezertů a k výrobě domácích likérů. Možná byste neřekli, ale takové zahuštěné mléko může být i prospěšné – obsahuje totiž více minerálních látek než obyčejné čerstvé mléko. V jeho prospěch hovoří i to, že jsou díky své formě balení velmi trvanlivé. Naopak na škodu může být vyšší energetická hodnota.

Suroviny na bábovku:

  • plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • třetinka (cca 80 g) rozpuštěného másla nebo másla pokojové teploty
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 4 vejce
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • malý sáček rozinek
  • špetka soli
Suroviny na bábovku
Na pečení si připravte všechny potřebné suroviny (Zdroj: Prima DOMA)

Máslo nalijte do mísy, přidejte celá vejce a vyšlehejte. Přidejte také špetku soli. Do tekuté směsi přilijte kondenzované mléko a metlou opět promíchejte.

Kondenzované mléko
Přilijte kondenzované mléko (Zdroj: Prima DOMA)

Přisypejte mouku a kypřicí prášek do pečiva a vymíchejte hladké těsto. Nakonec ještě přidejte rozinky.

Sypání mouky
Smíchejte všechny suché suroviny (Zdroj: Prima DOMA)

Nalijte do bábovkové formy. Tu klasickou musíte ještě vymazat tukem a vysypat hrubou moukou nebo strouhankou. Použít můžete ale také silikonovou formu, u které toto nebude potřeba.

Těsto ve formě
Těsto vlijte do připravené formy (Zdroj: Prima DOMA)

Vložte do trouby a pečte na 180 °C zhruba 40-45 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli se těsto nelepí. Pocukrujte moučkovým cukrem a můžete podávat. Dobrou chuť!

Upečte si prima rychlou buchtu podle Láďova receptu

Publikováno: 9. 7. 2021, Autor: Lenka Tajbrová