Léto je období, kdy trávíme spoustu času venku na čerstvém vzduchu. Na složité vyvažování není ani čas ani chuť. Proto se na našem stole častěji objevují rychlé pokrmy z čerstvého sýra. Jejich příprava zabere sotva pár minut, ale díky použitým surovinám dokonale zasytí.
Všechny čerstvé sýry jsou v podstatě nezralý tvaroh v různém stupni zpracování. Konzumují se co nejdříve po zpracování a vynikají jemnou a svěží chutí, proto se tak dobře snoubí například s výraznou chutí bylinek. Měkké sýry zrají krátkou dobu a vyznačují se vysokým obsahem nejenom vody, ale také tuku. Skvěle chutnají jen tak, s čerstvým chlebem, opečeným toastem anebo sezonní zeleninou. Jsou nenahraditelnou přísadou do lehkých letních pomazánek, kde zastoupí tučnou majonézu. Čerstvých sýrů je na trhu spousta, u nás se nejčastěji používá čerstvý tvarohový sýr, smetanový sýr, cottage, ricotta, žervé, lučina, nebo sýr balkánský.
Cuketové rolky se sýrem ricotta
Budeme potřebovat:
- 1 cuketu
- sůl a olivový olej
- 80 g sýra ricotta (můžete nahradit žervé)
- 1 stroužek česneku
- 50 g parmské šunky (nebo jiné sušené)
Cuketu omyjeme a podélně nakrájíme na plátky. Pro stejnoměrné porce můžeme místo nože použít širokou škrabku na sýr. Plátky rozložíme na pracovní plochu a po obou stranách je osolíme. Necháme zhruba 15 minut odpočívat. Sůl vytáhne ze zeleniny vodu, kterou poté ubrouskem osušíme. Osušenou cuketu pokapeme olivovým olejem a krátce ogrilujeme nebo opečeme na pánvi. Vyjmeme a položíme na ubrousek, aby odsál všechen přebytečný tuk. V misce utřeme sýr s česnekem a podle chuti osolíme a opepříme. Připravíme si plátky šunky. Na vychladlé cuketové plátky položíme šunku a potřeme vrstvou sýra. Náplně nedáváme moc, aby při rolování nevytékala. Rolky lehce zavineme a sepneme párátky, aby se nerozmotávaly.
Tip:
Plátky cuket můžeme také vyrovnat vedle sebe na potravinářskou fólii, poklást šunkou, potřít sýrem, vcelku pomocí fólie zarolovat a pevně utáhnout. Roládu uložíme na hodinu do chladu a potom jednotlivé porce nakrájíme.
Lososová rolka se žervé a pažitkou
Budeme potřebovat:
- 350 g uzeného lososa
- 1 lžíci citronové šťávy
- 300 g žervé (nebo Lučiny)
- 2 lžíce jemně nakrájené pažitky
- sůl, pepř
- listy salátu na ozdobu
Plátky lososa pokapeme citronovou šťávou a posypeme hubě namletým pepřem. Žervé utřeme se solí a špetkou pepře a přidáme jemně nasekanou petrželku. Na každý plátek lososa dáme lžíci sýrové náplně a lehce zarolujeme. Pokud se nám kousky rozbalují, sepneme je párátkem. Podáváme položené na listu čerstvého křupavého salátu a můžeme doplnit i bílou bagetkou.
Tip:
Místo pažitky můžeme do náplně přidat sušená rajčata, sekaný kopr, nebo jiné čerstvé bylinky
Palačinková roláda s cottage a křenem
Budeme potřebovat:
- 500 ml mléka
- 250 g hladké špaldové mouky (může být i celozrnná)
- 3 vejce
- sůl a pepř
- přepuštěné máslo na smažení (Ghí)
- 300 g tvarohového sýra (cottage)
- sůl a pepř
- 1 lžíci jemně strouhaného křenu
- 1 žlutou a červenou papriku
Vejce rozšleháme v mléce, přisypeme mouku a dochutíme solí a troškou pepře. Těsto necháme alespoň 30 minut odležet. Připravíme si náplň. Sýr smícháme s křenem, osolíme a opepříme. Papriky očistíme a nakrájíme na proužky. V pánvi rozpustíme máslo, nalijeme na něj těsto a usmažíme silnější palačinky. Necháme je zcela vychladnout. Palačinky potřeme sýrem, do středu dáme proužky paprik a zavineme. Nakrájíme na porce a ihned podáváme.
Tip:
Místo křenu můžeme do sýra vmíchat najemno nastrouhané ředkvičky, v tom případě papriky nahradíme plátkem libové šunky.
Pochutnejte si na zapečeném kozím sýru s lososem:
Publikováno: 26. 6. 2021, Autor: Jana Šulcová, Profil autora: Jana Šulcová