reklama

Malinovka z červené řepy aneb jak si udělat pohár tekutého zdraví

Ne každý z nás ji má pravidelně na talíři, přesto tento zázrak jménem červená řepa doporučují k pravidelné konzumaci nejen všichni lékaři.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Tato na první pohled obyčejná, ve skutečnosti však superpotravina obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek, má také vysoký obsah vitaminů C a E a schopnost regenerovat buňky, kůži, kosti, cévy, pomáhá při zažívacích potížích. O to, jak ji nenásilně, chutně zabalenou do malinového hávu zařadit do svého jídelníčku, se s Láďou Hruškou podělila paní Božena Dvořáková.

Co budeme potřebovat na malinovku z červené řepy

  • 4 středně velké červené řepy
  • 2 l vody
  • 1,5 kg cukru
  • 2 g kyseliny citronové
  • 1 lahvičku malinové tresti

Jak budeme postupovat při výrobě malinovky z červené řepy

1. krok

Bulvy červené řepy oloupeme, nakrájíme na kostky a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, postavíme na plotnu a necháme půl hodiny vařit.

Řepu nakrájíme
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Řepu nakrájíme

2. krok

Vodu z vaření slijeme do jiného hrnce. Uvařenou dužinu necháme vystydnout a můžeme použít například do salátu.

Vodu z vaření slijeme
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Vodu z vaření slijeme

3. krok

Do řepného vývaru postupně sypeme cukr, promícháme a necháme ho rozpustit. Poté přidáme jednu lžičku kyseliny citronové, která bude sloužit jako přírodní konzervant, a vlijeme malinovou tresť. Vše důkladně promícháme.

Do řepného vývaru postupně sypeme cukr
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Do řepného vývaru postupně sypeme cukr

4. krok

Hotový sirup ještě za horka přelijeme do připravených lahví.

Horký sirup stáčíme do lahví
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Horký sirup stáčíme do lahví

Popíjíme naředěné vodou v poměru, který nám vyhovuje. Na zdraví!

Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, dtest.cz, www.denik.cz

Publikováno: 26. 8. 2017, Autor: Láďa Hruška, Profil autora: Láďa Hruška