reklama

Sladké moučníky se zeleninou jsou lahodné a chutné

Moučník se zeleninou zní možná trochu jako sci-fi, ale ve skutečnosti se jedná o velké dobroty. Vyzkoušejte s námi tři nejoblíbenější recepty a chutnou variantu se zeleninou. Ačkoliv to nemusí znít zrovna slibně, uvidíte, že si pochutnáte.

i (Zdroj: Depositphotos)
Sladké moučníky se zeleninou jsou lahodné a chutné (Zdroj: Depositphotos)

Asi nejvyhledávanějším moučníkem ze zeleniny je mrkvový dort. Šťavnaté těsto s kousky mrkve a oříšky vyniká svou vláčnou a jemnou chutí, která i zatvrzelé odpůrce zeleniny přiměje k tomu, aby změnili názor. Čím dál oblíbenější je také cuketa, a to především díky své dužině, která dodá výslednému těstu vláčnost. Můžete také vyzkoušet červenou řepu, bude se například hodit do perníku, nebo koláč ze sladkých batátů. Fantazii se meze nekladou.

Dýně
i (Zdroj: Depositphotos)
Dýňové suflé se semínky

Než se však pustíte do pečení, pamatujte na výběr kvalitních surovin. Doporučujeme volit zeleninu z produkce ekologického zemědělství. Vitamíny a minerály jsou v zelenině zachovány v původní a dobře vstřebatelné podobě, navíc máte záruku, že u biopotravin je tolerováno jen minimální množství reziduí pesticidů (limit je 0,01 mg/kg). 

Tradiční mrkvový koláč

  • 2 hrnky třtinového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky 
  • 8 ks mrkve
  • 4 ks vejce
  • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
  • 1 a 1/4 hrnku rostlinného oleje
  • 2 lžičky javorového sirupu
  • 1lžíce medu
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky mleté́ skořice

Na krém:

  • 500 g čerstvého smetanového sýru
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička javorového sirupu
  • šťáva z 1 citronu

Troubu si předehřejte na 175 °C. Do jedné mísy přidejte postupně vejce, cukr, med a javorový́ sirup. Vše dobře promíchejte. V druhé míse smíchejte všechny suché přísady, které posléze postupně přidávejte k první směsi. Až se ingredience propojí, přidejte olej, nastrouhanou mrkev a také oříšky. Hotové těsto vložte do vymazané formy. Pečte asi jednu hodinu. Mezitím si připravte krém. Smetanový sýr a všechny další přísady přidávejte postupně do mísy a vše dobře promíchejte, dokud nevznikne hebký krém.

Jakmile dort dopečete, nechte ho vychladnout, a poté jej podélně rozkrojte. Jednu část potřete krémem a přiklopte druhým dílem. Krém doporučujeme přidat i navrch dortu, a pokud vám ještě trocha zůstane, můžete jím ozdobit i boky a přidat oříšky.

Mrkvový koláč
i (Zdroj: peprconsulting.cz)
Tradiční mrkvový koláč

Dort z červené řepy

  • 250 g červené řepy (předvařené)
  • 200 g čokolády
  • 100 g čokolády na ozdobení
  • 120 g mletých mandlí
  • 4 ks vajec
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 celý prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžíce medu
  • kapka vanilkového extraktu
  • mouka na vysypání

Do mísy vložte všechny suché ingredience a dobře je smíchejte. Následně si nastrouhejte řepu nahrubo a vložte ji ke směsi. Poté postupně přidávejte žloutky a vše míchejte tak dlouho, než vznikne hladké těsto. Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu nakrájenou na malé kousky. Jakmile čokoláda trochu vychladne, přidejte ji ke směsi. Vše znovu promíchejte a na závěr vmíchejte med a vanilku. Směs nalijte do připravené, předem vysypané formy. Pečte v horkovzdušné troubě na 200 °C cca 50 minut. Po upečení a vychladnutí dort opatrně ořízněte od okrajů formy.

Dort z červené řepy
i (Zdroj: peprconsulting.cz)
Dort z červené řepy

Cuketová bábovka

  • 200 g mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 200 g nastrouhané bio cukety
  • 3 ks vajec
  • 1,5-2 dcl mléka
  • 6 lžic rostlinného oleje
  • 1/2  prášku do pečiva

Cuketu zbavte vnitřku s jádry a najemno nastrouhejte. Smíchejte všechny sypké suroviny, poté přidejte žloutky, mléko a olej. Vše promíchejte. Z bílku ušlehejte sníh a pomalými pohyby ho vmíchávejte do směsi. Díky němu bude bábovka nadýchaná. Pečte při 160 °C asi 45 minut.

Cuketová bábovka
i (Zdroj: peprconsulting.cz)
Cuketová bábovka

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Biolist
Biolist označuje výrobek, který pochází z Evropské unie (Zdroj: Shutterstock)
Biozebra
Biozebra symbolizuje produkt ekologického zemědělství (Zdroj: Shutterstock)

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Upečte si roládu bez mouky

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 21. 6. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce

Mohlo by vás dále zajímat