Máte-li chuť si upéct nějaký nový dezert, který bude navíc svěží i smetanový, zkuste tento luxusní koláč s jablky, tvarohem a šlehačkou. V kombinaci s piškotovým těstem a vanilkovým pudinkem vás jistě oslní a zařadíte ho mezi své oblíbené recepty.

Na piškotové těsto:
- 4 vejce - schovejte si skořápky, poradíme vám, jak je následně využít
- 160 g hladké mouky
- 150 g cukru krupice
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- citronové kůry
Na náplň:
- 500 g jablek - podívejte se na video, kde vám poradíme, jak rozkrájet jablka, aby byly bez jadřince
- 300 ml vody
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 80 g cukru krupice
Na potření:
- tvaroh
- smetanu ke šlehání
- cukr krupice
- strouhanou čokoládu na posypání

Korpus koláče bude piškotový. 4 celá vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Pak přidejte olej a ještě prošlehejte, aby se dokonale spojily. Přisypejte mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva a trochou nastrouhané citronové kůry.
Máte rádi ovocné koláče? Vyzkoušejte také obrácený citrusový koláč s pomeranči podle našeho receptu.

Těsto nalijte na plech nebo pekáček vyložený pečícím papírem a dejte do předehřáté trouby. Při 150 °C pečte, než piškot vyskočí. Měl by mít hezkou narůžovělou barvu.

Jablka oloupejte a očistěte. Nakrájejte je na kostičky. Ty dejte do hrnce, podlijte trochou vody a chvíli povařte, aby byla měkčí. Mezitím smíchejte pudinkový prášek s vodou.

Do rozvařených jablek přisypejte cukr, přilijte pudink a povařte, jak jste zvyklí. Tedy dvě až tři minuty do zhoustnutí.

Nalijte směs na korpus a nechte vychladnout a ztuhnout. V zimě na balkon, v létě do ledničky.

Smetanu ke šlehání vyšlehejte, přidejte trochu cukru a nakonec i tvaroh. Směs ještě prošlehejte do hladka. Naneste na korpus s jablky. Na závěr můžete ještě posypat nastrouhanou čokoládou. A užívat si luxusní chuti.

Dobrou chuť!
Máte rádi také jablečný štrůdl? Vyzkoušejte si připravit jablečné štrůdl sněky z listového těsta, které všechny oslní nejen chutí, ale také vzhledem.
Zbyla vám jablka? Upečte si perník!
TIP:
Pěstujete si vlastní jablka? Poradíme vám, jak si usnadnit jejich sběr. Přečtěte si i náš další článek. Při velké úrodě jablek můžete také vyzkoušet recept na luxusní žemlovku.
Publikováno: 11. 6. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová