reklama

Upečte si skvělý jablečný koláč s pudinkem

Máte-li chuť si upéct nějaký nový dezert, který bude navíc svěží i smetanový, zkuste tento luxusní koláč s jablky, tvarohem a šlehačkou. V kombinaci s piškotovým těstem a vanilkovým pudinkem vás jistě oslní a zařadíte ho mezi své oblíbené recepty.

Upečte si luxusní jablečné řezy (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Na piškotové těsto:

  • 4 vejce
  • 160 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • citronové kůry

Na náplň:

  • 500 g jablek
  • 300 ml vody
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 80 g cukru krupice

Na potření:

  • tvaroh
  • smetanu ke šlehání
  • cukr krupice
  • strouhanou čokoládu na posypání
Ingredience
Připravte si všechny ingredience (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Korpus koláče bude piškotový. 4 celá vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Pak přidejte olej a ještě prošlehejte, aby se dokonale spojily. Přisypejte mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva a trochou nastrouhané citronové kůry.

Míchání těsta
Připravte si těsto (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Těsto nalijte na plech nebo pekáček vyložený pečícím papírem a dejte do předehřáté trouby. Při 150 °C pečte, než piškot vyskočí. Měl by mít hezkou narůžovělou barvu.

Lití těsta
Těsto vlijte na plech (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Jablka oloupejte a očistěte. Nakrájejte je na kostičky. Ty dejte do hrnce, podlijte trochou vody a chvíli povařte, aby byla měkčí. Mezitím smíchejte pudinkový prášek s vodou.

Krájení jablek
Nakrájejte očištěná jablka (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Do rozvařených jablek přisypejte cukr, přilijte pudink a povařte, jak jste zvyklí. Tedy dvě až tři minuty do zhoustnutí.

Pudink
K jablkům vlijte pudink (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Nalijte směs na korpus a nechte vychladnout a ztuhnout. V zimě na balkon, v létě do ledničky.

Směs jablek
Uvařenou směs jablek vlijte na upečený korpus (Zdroj: Archiv FTV Prima)

 Smetanu ke šlehání vyšlehejte, přidejte trochu cukru a nakonec i tvaroh. Směs ještě prošlehejte do hladka. Naneste na korpus s jablky. Na závěr můžete ještě posypat nastrouhanou čokoládou. A užívat si luxusní chuti.

Šlehačka
Vyšlehanou smetanu smíchejte s tvarohem a vlijte na jablečnou směs. Nechte vychladit (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Dobrou chuť!

Zbyla vám jablka? Upečte si perník!

Publikováno: 11. 6. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová