Máte-li chuť si upéct nějaký nový dezert, který bude navíc svěží i smetanový, zkuste tento luxusní koláč s jablky, tvarohem a šlehačkou. V kombinaci s piškotovým těstem a vanilkovým pudinkem vás jistě oslní a zařadíte ho mezi své oblíbené recepty.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/6a/06/column/6a0638f08c5290bce4a2e91f51c12cd9_yan_7752.jpg)
Na piškotové těsto:
- 4 vejce - schovejte si skořápky, poradíme vám, jak je následně využít
- 160 g hladké mouky
- 150 g cukru krupice
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- citronové kůry
Na náplň:
- 500 g jablek - podívejte se na video, kde vám poradíme, jak rozkrájet jablka, aby byly bez jadřince
- 300 ml vody
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 80 g cukru krupice
Na potření:
- tvaroh
- smetanu ke šlehání
- cukr krupice
- strouhanou čokoládu na posypání
![Ingredience](https://img.primadoma.cz/w_2/11/a0/column/11a007fb7dd106ba829dbbe832fa7265_yan_7569.jpg)
Korpus koláče bude piškotový. 4 celá vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Pak přidejte olej a ještě prošlehejte, aby se dokonale spojily. Přisypejte mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva a trochou nastrouhané citronové kůry.
Máte rádi ovocné koláče? Vyzkoušejte také obrácený citrusový koláč s pomeranči podle našeho receptu.
![Míchání těsta](https://img.primadoma.cz/w_2/d8/1d/column/d81daa6a43c8ad38c7e9b3b650023b7f_yan_7638.jpg)
Těsto nalijte na plech nebo pekáček vyložený pečícím papírem a dejte do předehřáté trouby. Při 150 °C pečte, než piškot vyskočí. Měl by mít hezkou narůžovělou barvu.
![Lití těsta](https://img.primadoma.cz/w_2/f1/13/column/f1134194c75b60e21b72b74e1afdad47_yan_7641.jpg)
Jablka oloupejte a očistěte. Nakrájejte je na kostičky. Ty dejte do hrnce, podlijte trochou vody a chvíli povařte, aby byla měkčí. Mezitím smíchejte pudinkový prášek s vodou.
![Krájení jablek](https://img.primadoma.cz/w_2/6a/a5/column/6aa5158a7e98f73ba6e44c37eea43f79_yan_7662.jpg)
Do rozvařených jablek přisypejte cukr, přilijte pudink a povařte, jak jste zvyklí. Tedy dvě až tři minuty do zhoustnutí.
![Pudink](https://img.primadoma.cz/w_2/72/83/column/728383824d435b9487b7e5bfcec71868_yan_7692.jpg)
Nalijte směs na korpus a nechte vychladnout a ztuhnout. V zimě na balkon, v létě do ledničky.
![Směs jablek](https://img.primadoma.cz/w_2/b2/bb/column/b2bb5573c660e2de6f0ce3862ffeeb3b_yan_7695.jpg)
Smetanu ke šlehání vyšlehejte, přidejte trochu cukru a nakonec i tvaroh. Směs ještě prošlehejte do hladka. Naneste na korpus s jablky. Na závěr můžete ještě posypat nastrouhanou čokoládou. A užívat si luxusní chuti.
![Šlehačka](https://img.primadoma.cz/w_2/f0/76/column/f076102fb793ce095522ac6704ab09db_yan_7735.jpg)
Dobrou chuť!
Máte rádi také jablečný štrůdl? Vyzkoušejte si připravit jablečné štrůdl sněky z listového těsta, které všechny oslní nejen chutí, ale také vzhledem.
Zbyla vám jablka? Upečte si perník!
TIP:
Pěstujete si vlastní jablka? Poradíme vám, jak si usnadnit jejich sběr. Přečtěte si i náš další článek. Při velké úrodě jablek můžete také vyzkoušet recept na luxusní žemlovku.
Publikováno: 11. 6. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová