Upečte si citronové bezé, zamilujete si tu lahodnou chuť

U tohoto koláče se můžete s označením “citronové bezé”, citronový páj, ale i citronové meringue, záleží, odkud vítr vane, jestli z východu nebo ze západu. V reálu jde vlastně o citronový koláč s krustou z vyšlehaného bílkového sněhu. V každém případě je lahodný a my doufáme, že když si ho upečete, bude vám chutnat, stejně, jako chutnal i nám.

Citronové bezé je lahodný koláč, na jehož chuť hned tak nezapomenete (Zdroj: Depositphotos)

Co na koláč upečení koláče potřebujete:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 150 g studeného másla
  • 120 ml studené vody

Na náplň citronového koláče potřebujete:

  • 5 velkých žloutků
  • 320 ml vody
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 lžíce mouky
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • ¼ soli
  • 120 ml čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce kůry z bio citronu
  • 25 g másla

Na sněhové pusinky, čili na krustu z bílkového sněhu potřebujete:

  • 5 velkých bílků
  • ½ lžičky prášku do pečení
  • 6 lžic třtinového cukru
  • špetku soli
Suroviny potřebné k pečení
K jeho upečení potřebujete běžně dostupné suroviny (Zdroj: Depositphotos)

Na dort potřebujete také malou kulatou dortovou formu.

Ideálně večer si připravte těsto na koláč, a to tak, že smíchejte mouku a sůl ve velké míse. Potom k směsi přidejte změklé máslo. Vše důkladně propracujte. Nakonec do mísy pomalu (po lžících) přidávejte ledovou vodu a postupně zapracujte do hmoty. Nepřidávejte více vody, než potřebujete! Vodu přidávejte do doby, než těsto přestane být suché a drobivé, bude se dát vyválet. Správně vyrobené těsto by se mělo snadno spojit a nemělo by být blátivé, ani příliš lepkavé.

Míchání těsta
Nejprve je zapotřebí si vytvořit těsto (Zdroj: Depositphotos)

Hotové těsto přeneste na pomoučenou pracovní plochu a pomoučenýma rukama ho ještě jednou důkladně propracujte. Zformujte ho do koule a zabalte do potravinové folie. Dejte ho do lednice minimálně na 2 hodiny, ideálně přes noc.

Těsto na koláč
Těsto bude hutné, ale nemělo by se příliš lepit (Zdroj: Depositphotos)

Druhý den vytáhněte těsto z lednice a na pracovní desce ho rozválejte do vyžadovaného tvaru, aby se vešel do dortové formy. Dříve, než těsto do formy přenesete, tak si ji vymažte a vysypejte nebo použijte silikonovou vložku. Těsto vložte do formy, zatlačte na něj prsty a ujistěte se, že je hladký. Pokud těsto přesahuje okraje, ořízněte je. Dno těsta párkrát propíchněte vidličkou. Těsto ve formě překryjte pečícím papírem a zatižte fazolemi, aby se při pečení nenafouklo. Proti příliš rychlé tvorbě krusty, doporučujeme formu přikrýt alobalem. Před vložením do trouby si ji nejprve předehřejte. Těsto pečte na 190 °C, zhruba 15-20 minut, dokud nezačne u okrajů zlátnout.

Těsto v dortové formě
Po odležení těsta v lednici, těsto rozprostřete do formy (Zdroj: Depositphotos)

Mezitím si vytvořte náplň. Vyšlehejte dohromady žloutky. V středně velkém kastrolku na mírném plamenu pak vyšlehejte metličkou vodu s cukrem, škrobem, solí, citronovou šťávou a kůrou. Vyšlehaná směs bude zpočátku řídká a zakalená, ale zhruba po šesti minutách zahřívání začne houstnout a bublat. Po zhoustnutí ji rozšlehejte a snižte teplotu na minimum.

Mísa s vyšlehanými žloutky
Ze žloutků vyšlehejte krém (Zdroj: Depositphotos)

Do vyšlehaných žloutků velmi opatrně přidejte několik lžic citronové směsi. Pak vezměte žloutkový krém a malým proudem jej přidávejte do kastrolu s citronovou směsí. Provádějte to za stálého šlehání na mírném plamenu. Potom, co máte v kastrolku veškerý žloutkový krém, zvětšete plamen a vařte, dokud směs v kastrolku nezhoustne a na jejím povrchu nezačnou praskat velké bubliny. Teprve až pak směs sejměte z ohně a zašlehejte do ní máslo. Hotový krém pak můžete nalít do čerstvě upečené formy s těstem. Nechte vychladnout.

Forma s těstem a citronovým krémem
Hotový citronový krém přelijte do formy (Zdroj: Depositphotos)

V době chladnutí krému si připravte bílkový sníh. Sníh naneste na koláč s náplní. Můžete to provést obyčejně špachtlí, ale můžete i plničkou na povrchu náplně vytvořit ozdobné pusinky. Koláč s bílkovým sněhem vraťte zpátky do trouby a pečte na mírný stupeň asi 20 až 25 minut, dokud bílkový sníh nezhnědne.

Bílkový sníh
Ušlehejte z bílků sníh (Zdroj: Depositphotos)

Hotový koláč vyjměte z trouby, nechte ho vychladnout a potom ho ještě vložte na jednu hodinu do chladničky. Citronový koláč chutná nejlépe hned ten první den po upečení.

Hotové bezé
Hotové citronové bezé má lehce nazlátlou barvu (Zdroj: Depositphotos)

Zbylou citronovou kůru můžete kandovat

 

Související k tématu