Kuchařská první pomoc zachrání připálené kuře i přesolenou polévku

Někdy má i sebelepší hospodyňka špatný den. To se pak pečínka pro návštěvu trochu připálí a polévka je víc slaná, než je zdrávo. Ale pokud nevytahujete z trouby kuře v naprosto zuhelnatělém stavu, vězte, že ještě existuje šance na záchranu. Poradíme vám jak na to.

Vaření se často podobá kouzlení (Zdroj: Depositphotos)

Sůl je sice nad zlato, ale v kuchyni se s ní musí opatrně. Její přemíra škodí našemu zdraví, a když to s ní přeženete při dochucování, během vteřiny zničíte výsledek mnohdy i několika hodin kuchařského úsilí.

Žena držící mísu
S trochou šikovnosti lze zachránit leckterý kuchyňský nezdar (Zdroj: Depositphotos)

Když ujede ruka se solí

Pokud ale už taková situace nastane, vyzkoušejte některé vychytávky, které by měly přesolenému jídlu vrátit normální chuť. Prověřené jsou například syrové brambory. Rozkrájejte je na malé kousky a přidejte do slaného pokrmu.

Čím více jich dáte, tím více by měly do sebe vtáhnout slanosti. Takto použité brambory vyhoďte a nejezte, protože obsahují velký objem soli. Dalším řešením je citronová šťáva, ta ale není tak univerzální jako brambory, protože se nehodí do každého jídla. Přesolenou omáčku lze zbavit nežádoucí chuti i za pomoci lžíce cukru, kterou ponoříte do pokrmu a počkáte, až se cukr začne rozpouštět. Lžíci i se sladkou "kaší“ vyndejte, jídlo ochutnejte a postup případně opakujte. Příliš slanou omáčku, kterou potřebujete zároveň zahustit, vylepšíte za použití rýže ve varném sáčku. Nechte ji v omáčce do měkka uvařit, a pokud nebude přespříliš slaná, rozmixujte ji a použijte na zahuštění.

Citron
Citron není jen oblíbené dochucovadlo, ale pomůže třeba s přesoleným pokrmem (Zdroj: Depositphotos)

Nikdy není pozdě

Zvláště když máte v kuchyni napilno a věnujete se několika činnostem najednou, snadno zapomenete, že v troubě se peče maso či drůbež. Varování většinou přijde v podobě lehce "připálené“ vůně. Na záchranu ale nemusí být ještě pozdě. Vyndejte pečínku z trouby a ochutnejte šťávu či výpek. Pokud nejsou hořké, přelijte je do jiného pekáče, přidejte vodu (případně trochu omastku) a dejte znovu péct.

Někdy je sice šťáva nenávratně ztracena, ale třeba taková sekaná přežije bez úhony. S pomocí másla nebo sádla můžete připravit novou lehkou šťávu a vše dát ještě na chvíli zapéct do trouby. Mírnou chuť spáleniny odstraní rovněž trochu nečekaní pomocníci: mrkev nebo čistá korková zátka, které přidejte do nádoby s připáleným jídlem.

Mrkev
Mrkev mějte vždy po ruce. Hodí se i jako „zachránce“ spáleného pokrmu (Zdroj: Depositphotos)

Tuhé maso zachrání kapka alkoholu

Někdy i sebelépe vypadající maso má nepříjemnou vlastnost: nechce změknout. Pokud máte tušení, že to tak s ním dopadne, ještě než ho začnete opracovávat, naložte ho na 24 hodin do marinády. Postačí ale také naložení do citronové šťávy. Tento trik funguje i na slepici, kterou tak nemusíte dělat "jen“ na paprice, ale můžete vyzkoušet nějakou pečenou variantu.

A když budete mít štěstí a získáte domácí kuřata, rovnou je naložte do citronu, protože ta z domácích chovů mají sice lepší a zdravější maso, ale bývají tužší. Pokud neměkne maso, které už vaříte nebo pečete několik hodin, přidejte ocet, citron, jedlou sodu či alkohol. Pro jakou ingredienci se rozhodnete, záleží na typu pokrmu, který připravujete. To neplatí u alkoholu, který se během tepelné úpravy vyvaří, a proto se hodí všude. A navíc ho můžete někdy využít i k delikátnímu dochucení připravovaného jídla.

Maso
Když víte, co dělat, nikdo na pečínce nepozná, že se vám v kuchyni chvílemi nedařilo (Zdroj: Depositphotos)

Abyste mohli vařit, musíte nejdříve nakoupit. Máte vhodnou nákupní tašku?

Související k tématu